Matpris til ernæringsektepar

Turid og Leiv Ose hedres for å ha gitt både syke og friske nordmenn gode råd om kosthold i over 30 år.
Redaksjonen
09 Oktober 2009 - 14:51

Ekteparet er blant landets fremste ernæringseksperter.
- De har gjort en stor innsats som folkeopplysere om kosthold og ernæring. Begge har dessuten drevet med viktig rådgivning om mat og helse til pasienter, sa direktør Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt da hun delte ut prisen Gla' Egget 2009 tirsdag.

Prisen deles ut i forkant av Verdens eggdag, som i år er fredag 9.oktober, og går til personer som har bidratt positivt til å fremheve norske egg. - Dette var morsomt, det er den første prisen vi har fått for arbeidet vårt, sier ekteparet.

Samme kostråd
Seksjonsverlege Leiv Ose startet Lipidklinikken ved Rikshospitalet for 25 år siden, og han er fortsatt leder ved klinikken, som behandler pasienter med høyt kolesterol. Klinisk ernæringsfysiolog Turid Ose har de siste årene i hovedsak arbeidet med ernæringsspørsmål i Mattilsynet. På 1980-tallet var hun en pioner i arbeidet med å utarbeide kostråd for kreftpasienter på oppdrag fra Kreftforeningen og Radiumhospitalet.

- De har også jobbet utadrettet ved å gi viktige og gode ernæringsråd til folk flest gjennom ulike mediekanaler som aviser, ukeblader, brosjyrer og på internett, sier Åse Kringlebotn.
Kostrådene som de utarbeidet på 1980-tallet er fortsatt i hovedsak gjeldende råd fra norske myndigheter. Vi bør spise mer frukt og grønnsaker, magrere mat og mindre sukker.

Farlig fett
For 20 år siden fremstilte mediene ofte egg som en matvare man skulle være varsom med, på grunn av høyt kolesterolinnhold.

- Det var en utbredt misforståelse. For folk flest er egg sunt fordi kolesterolet i egg ikke omgjøres til kolesterol i kroppen. Unntaket er for en svært liten gruppe mennesker med arvelig høyt kolesterol, sier overlege Leiv Ose.

Han mener det ikke er rart om folk er blitt forvirret av ulike kostholdsråd og slankedietter opp gjennom årene. - Dietter med lite karbohydrater og mye animalsk fett kan føre til at fett legger seg i blodårene. Selv om man går ned i vekt, øker risikoen for alvorlig hjertesykdom. Mettet fett fra dyr skal man uansett være forsiktig med.

Egg gir matlyst
Turid Ose er spesielt opptatt av ernæring, matlyst og matglede for syke som ofte ikke får i seg nok næring.

- Kreftpasienter som får cellegiftbehandling eller strålebehandling får mindre matlyst, og det kan bli vanskeligere å tygge og svelge maten. Maten smaker også annerledes, for eksempel kan kjøtt få metallsmak. Egg er viktig i kostholdet til kreftpasienter, sier Turid Ose.
Hun sier at egg er en konsentrert næringskilde med kjempegod proteinkvalitet. Egg er også veldig anvendelige.
- Kaker, vafler og pannekaker med ekstra mye egg smaker godt og gjør godt for de som ellers ikke får i seg nok næring, sier hun.

Fakta
Gla' Egget er en pris som deles ut av Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt i forbindelse med Verdens eggdag i oktober. Prisen er et stipend på 25 000 kroner og en glasskulptur fra Hadeland Glassverk.

Foto: Kaia Means, Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her