Matpris til ernæringsektepar

Turid og Leiv Ose hedres for å ha gitt både syke og friske nordmenn gode råd om kosthold i over 30 år.
Redaksjonen
09 Oktober 2009 - 13:51

Ekteparet er blant landets fremste ernæringseksperter.
- De har gjort en stor innsats som folkeopplysere om kosthold og ernæring. Begge har dessuten drevet med viktig rådgivning om mat og helse til pasienter, sa direktør Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt da hun delte ut prisen Gla' Egget 2009 tirsdag.

Prisen deles ut i forkant av Verdens eggdag, som i år er fredag 9.oktober, og går til personer som har bidratt positivt til å fremheve norske egg. - Dette var morsomt, det er den første prisen vi har fått for arbeidet vårt, sier ekteparet.

Samme kostråd
Seksjonsverlege Leiv Ose startet Lipidklinikken ved Rikshospitalet for 25 år siden, og han er fortsatt leder ved klinikken, som behandler pasienter med høyt kolesterol. Klinisk ernæringsfysiolog Turid Ose har de siste årene i hovedsak arbeidet med ernæringsspørsmål i Mattilsynet. På 1980-tallet var hun en pioner i arbeidet med å utarbeide kostråd for kreftpasienter på oppdrag fra Kreftforeningen og Radiumhospitalet.

- De har også jobbet utadrettet ved å gi viktige og gode ernæringsråd til folk flest gjennom ulike mediekanaler som aviser, ukeblader, brosjyrer og på internett, sier Åse Kringlebotn.
Kostrådene som de utarbeidet på 1980-tallet er fortsatt i hovedsak gjeldende råd fra norske myndigheter. Vi bør spise mer frukt og grønnsaker, magrere mat og mindre sukker.

Farlig fett
For 20 år siden fremstilte mediene ofte egg som en matvare man skulle være varsom med, på grunn av høyt kolesterolinnhold.

- Det var en utbredt misforståelse. For folk flest er egg sunt fordi kolesterolet i egg ikke omgjøres til kolesterol i kroppen. Unntaket er for en svært liten gruppe mennesker med arvelig høyt kolesterol, sier overlege Leiv Ose.

Han mener det ikke er rart om folk er blitt forvirret av ulike kostholdsråd og slankedietter opp gjennom årene. - Dietter med lite karbohydrater og mye animalsk fett kan føre til at fett legger seg i blodårene. Selv om man går ned i vekt, øker risikoen for alvorlig hjertesykdom. Mettet fett fra dyr skal man uansett være forsiktig med.

Egg gir matlyst
Turid Ose er spesielt opptatt av ernæring, matlyst og matglede for syke som ofte ikke får i seg nok næring.

- Kreftpasienter som får cellegiftbehandling eller strålebehandling får mindre matlyst, og det kan bli vanskeligere å tygge og svelge maten. Maten smaker også annerledes, for eksempel kan kjøtt få metallsmak. Egg er viktig i kostholdet til kreftpasienter, sier Turid Ose.
Hun sier at egg er en konsentrert næringskilde med kjempegod proteinkvalitet. Egg er også veldig anvendelige.
- Kaker, vafler og pannekaker med ekstra mye egg smaker godt og gjør godt for de som ellers ikke får i seg nok næring, sier hun.

Fakta
Gla' Egget er en pris som deles ut av Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt i forbindelse med Verdens eggdag i oktober. Prisen er et stipend på 25 000 kroner og en glasskulptur fra Hadeland Glassverk.

Foto: Kaia Means, Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her