Meget godt spansk kjøp

Mens salget av Rioja-viner fortsetter å synke på grunn av uvettig prispolitikk gjennom en lang periode, vendes interessen i økende grad til alternative kilder. Mest vin for pengene får du utvilsomt i form av vinene fra La Mancha som er Spanias nye vineldo
Aase E. Jacobsen
14 Mars 2002 - 09:30

La Mancha er Spanias svar på Puglia, et vineldorado som har samme effekten på investorer som fluepapir på fluer. Bodegas Faustino tør være kjent for alle som er noenlunde bevandret i pollistens oversikt over Rioja. Faktisk er dette Spanias største produsent av reserva og gran reserva-viner. Rioja er begrenset og de siste års fall i etterspørselen har nok rammet også Faustino hardt. De er nok glade for at de i 1994 investerte i en vingård i La Mancha, dette enorme høysletteområdet sørøst for Madrid.

Frem til da var La Mancha befolket av kooperativer, og er det fortsatt. Med nærmere 200.000 hektar vinmarker innen DO La Mancha er det forståelig at kooperativene ikke forsvinner over natten. Men trenden går i retning av uavhengige bodegaer som lager vin av egne druer. Bodegas Condesa de Leganza heter Faustinos satsing på 492 hektar er ikke akkurat liten men betraktelig mindre enn det et enkelt kooperativ disponerer.

Dessuten  har bodegaen full kontroll over vinmarkene, et nødvendig forhold i dette området som har hatt volum som primærmål siden siste verdenskrig. Druene er stort sett de samme som i Rioja. Tempranillo dominerer samt noe cabernet sauvignon og viura (til hvitvin).

Av dette råmaterialet lages fire ulike viner hvorav en er tilgjengelig i Norge: Condesa de Leganza Crianza 2001 (45734) som er et meget godt kjøp i likhet med mange andre moderne viner fra denne delen av Spania. Duften er ungdommelig og byr på friske røde og mørke bær, krydder og en god del fat (den har 12 måneder i nye amerikanske fat bak seg). Smaken er saftig med veldig gode syrer som holder seg langt utover og deilig preg av røde bær, den har også litt tanniner og noe fat i finishen. Svært harmonisk og en utmerket matvin til lam, svin og annet lyst kjøtt, men også gryter med en del fedme noe som er veldig typisk for det lokale kjøkken i La Mancha.

Og selvsagt til tapas. La Mancha har dessuten gitt navnet til Spanias mest berømte ost, manchego som lages av sauemelk. Og det er forståelig for rett som det er treffer du på saueflokker som klarer å utnytte den sparsommelige vegetasjonen i dette nærmest ørkenlignende landskapet!

I begynnelsen av mai kommer vi tilbake med fyldige reportasjer fra denne spennende vinregionen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Condesa de Leganza Crianza 2001 (45734). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. september

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere

Som et av Tysklands mest berømte vinhus, er nok Georg Breuer i Rüdesheim et begrep for de fleste. Dette er kanskje spesielt på grunn av deres rieslinger, og denne kvelden får vi smake både riesling og mere til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her