Drikke
Mener Bordeaux-kartet må tegnes på ny

Mener Bordeaux-kartet må tegnes på ny

Det er de to kjente franske vinkritikerne Michel Bettane og Thierry Desseauve som banner i kjerka.
Redaksjonen
09 Mai 2015 - 01:01

Etter å ha smakt seg gjennom flere enn 300 viner fra 2014-årgangen som ble presentert i april under Bordeaux Primeurs-smakingene, mener fransk vinpresses mest innflytelsesrike vinjournalister, Michel Bettane og Thierry Desseauve, at 2014 er året hvor den etablerte 1855-klassifiseringen kan avskaffes.

Ny kategori

2014 er en årgang de sammenligner med 2005 når det kommer til kraft og potensial. Vekstsesongen som hadde så mange utfordringer underveis, endte veldig lykkelig. Men aller beste er vinene på høyre bredd, ifølge de to. Men de er vel så opptatt av «det nye Bordeaux» som de gamle klassikerne, som ingen lenger har råd til å kjøpe.

Gjennom flere år har de nemlig pekt ut en ny kategori av bordeauxviner av ekstremt høy kvalitet, men utenfor «det gode selskap». Disse nye vinene som de velger å kalle Super Bordeaux-er, etter mønster av 1980-tallets «supertoscanere», kommer fra veldig gode terroir-er samtidig som det er investert betydelig i både vinmarker og kjellere og i regi av verdens dyktigste vinmakere.

Men i stedet for å tilpasse seg det Grands Crus Classés-systemet, gjør disse slottseierne tingene på sin måte. Bettane og Desseauve mener de lykkes så til de grader at vi snakker om et tidsskifte, og at nye muligheter åpnes opp i det ultrakonservative Bordeaux. De mener det er på tide å gå videre, uten 1855-klassifiseringen.

Og ikke minst at dette er en gyllen mulighet for bordeauxvin å nå ut til nye og yngre vinforbrukere. 

Dette er 16 av de 30 Super Bordeaux-ene:

Venstre bredd:

Ch. Les Carmes Haut-Brion, Pessac-Leognan

Ch. Branas Grand Poujeaux, Moulis

Ch. Haut Condissas, Medoc

Goulee by Cos d’Estournel, Medoc

 

Høyre bredd:

Ch. Haut-Carles, Fronsac

Ch. Fontenil, Fronsac

Clos Saint-Julien, Saint-Emilion Grand Cru

Clos de Baies, Saint-Emilion Grand Cru

Ch. La Fleur d’Arthus, Saint-Emilion Grand Cru

L’If, Saint-Emilion Grand Cru

Le Plus de la Fleur de Bouard, Lalande de Pomerol

Ch. Les Cruzelles, Lalande de Pomerol

Ch la Fleur de Bouard, Lalande de Pomerol

Roc des Cambes, Côtes de Bourg

Domaine de l’A, Castillon Côtes de Bordeaux

 

Entre-deux-mers:

Ch. de Reignac (Balthus), Bordeaux Superieur

 

Resten av listen kan du lese her 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her