Mener Mack-brus er ulovlig

Franske champagneprodusenter tvinger Mack til å skifte navn på en brus.
Redaksjonen
17 Oktober 2007 - 15:00

Champagneprodusentene føler seg så truet av produktet Fruktsjamp fra verdens nordligste bryggeri at de bruker advokater og rettsystemet for å tvinge Mack til å skifte navn på brusen.
 
Denne uken sørger vinbøndene fra Champagne-regionen i Nord-Frankrike for å
bryte en 112 år gammel nordnorsk brustradisjon. 
 
Mye ressurser
Champagneprodusentene mener brusen Fruktsjamp strider med retten de har
til navnet Champagne.
 
Derfor er de også villige til å bruke betydelige ressurser på å stoppe det som var et av de første mineralvannproduktene fra Macks Ølbryggeri.
 
Sjimpanse
Løsningen fra Mack er å gjøre Fruktsjamp om til Fruktsjimpanse. De nye flaskene kommer i butikken denne uken, med etiketter som tydelig forteller historien om konflikten med franskmennene.
 
Parodisk preg
Allerede i 1895 lanserte Mack Frugt Champagne, men i 2005 endret Mack navnet til Fruktsjamp etter press fra de franske vinbøndenes sammenslutning.
 
Bare to år senere er Macks Ølbryggeri tvunget inn i et forlik med organisasjonen, som heller ikke ville godta navnet Fruktsjamp.
 
Liten aktør
- Vi er en liten aktør og har få ressurser å bruke på en slik prosess. Jeg skjønner jo at dette er alvorlig ment, men det får et noe parodisk preg når de føler seg truet av en nordnorsk brusprodusent. Det blir jo også litt smigrende, sier bryggeridirektør Harald Bredrup i en pressemelding.
 
Komisk
Resultatet av vinbøndenes forsøk på å bevare sin egenart er at en aktør på det nordnorske brusmarkedet nå må endre navn på ett av sine produkter for andre gang.
 
- Det sier seg selv at det blir vanskeligere å drive i et tøft marked når vi til stadighet blir tvunget til å endre navn og innpakning på ett av våre største produkt, sier markedsdirektør Siri Hamnvik.
 
Hun håper likevel ikke saken vil skade salget av brusen, fordi folk nok vil kjenne igjen den samme fruktsmaken med nytt navn og nye etiketter.
 
- Og så tror jeg virkelig at folk ser det komiske i dette, sier Hamnvik.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween
Ukens drink

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween

Med halloween kommer også Bloody Mary, eller Bloody Maria som er navnet på versjonen med tequila i stedet for vodka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her