Mener Mack-brus er ulovlig

Franske champagneprodusenter tvinger Mack til å skifte navn på en brus.
Redaksjonen
17 Oktober 2007 - 15:00

Champagneprodusentene føler seg så truet av produktet Fruktsjamp fra verdens nordligste bryggeri at de bruker advokater og rettsystemet for å tvinge Mack til å skifte navn på brusen.
 
Denne uken sørger vinbøndene fra Champagne-regionen i Nord-Frankrike for å
bryte en 112 år gammel nordnorsk brustradisjon. 
 
Mye ressurser
Champagneprodusentene mener brusen Fruktsjamp strider med retten de har
til navnet Champagne.
 
Derfor er de også villige til å bruke betydelige ressurser på å stoppe det som var et av de første mineralvannproduktene fra Macks Ølbryggeri.
 
Sjimpanse
Løsningen fra Mack er å gjøre Fruktsjamp om til Fruktsjimpanse. De nye flaskene kommer i butikken denne uken, med etiketter som tydelig forteller historien om konflikten med franskmennene.
 
Parodisk preg
Allerede i 1895 lanserte Mack Frugt Champagne, men i 2005 endret Mack navnet til Fruktsjamp etter press fra de franske vinbøndenes sammenslutning.
 
Bare to år senere er Macks Ølbryggeri tvunget inn i et forlik med organisasjonen, som heller ikke ville godta navnet Fruktsjamp.
 
Liten aktør
- Vi er en liten aktør og har få ressurser å bruke på en slik prosess. Jeg skjønner jo at dette er alvorlig ment, men det får et noe parodisk preg når de føler seg truet av en nordnorsk brusprodusent. Det blir jo også litt smigrende, sier bryggeridirektør Harald Bredrup i en pressemelding.
 
Komisk
Resultatet av vinbøndenes forsøk på å bevare sin egenart er at en aktør på det nordnorske brusmarkedet nå må endre navn på ett av sine produkter for andre gang.
 
- Det sier seg selv at det blir vanskeligere å drive i et tøft marked når vi til stadighet blir tvunget til å endre navn og innpakning på ett av våre største produkt, sier markedsdirektør Siri Hamnvik.
 
Hun håper likevel ikke saken vil skade salget av brusen, fordi folk nok vil kjenne igjen den samme fruktsmaken med nytt navn og nye etiketter.
 
- Og så tror jeg virkelig at folk ser det komiske i dette, sier Hamnvik.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her