Mener Sverige bryter regler

Sverige bryter reglene når de legger høyere avgift på vin enn på øl. Det mener generaladvokat Paolo Mengozzi i EU-domstolen i Luxembourg.

EU-kommisjonen har stevnet Sverige. Kommisjonen mener den indirekte diskrimineringen mot vin kan føre til skjev konkurranse mellom goder som produseres lokalt og goder som importeres.
 
Proteksjonisme
Problemet er at øl i stor grad produseres lokalt, mens vin avgiftsbelegges hardere fordi det meste blir importert. Ølfavoriseringen kan dermed tolkes som en form for proteksjonisme fra svensk side.
 
For liten
Sveriges regjering hevder at avgiftsforskjellen er for liten til at den er avgjørende når svenskene skal velge mellom å kjøpe øl eller vin. Men generaladvokat Mengozzi støtter opp om flere av kommisjonens anklager mot den svenske skattleggingen, skriver E24.no.
 
Mengozzi mener svenskene bør endre avgiftene for å sikre likebehandling av de alkoholholdige drikkevarene.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Dette får du på Københavns nyeste Michelin-stjernerestaurant

Den amerikanske kokken Nick Curtin og hans danske kone Camilla Hansen står bak det som trolig er Københavns best bevarte kulinariske hemmelighet. Ikke bare på grunn av det lett eksotiske ved beliggenheten, men først og fremst på grunn av deres måte å tenke helhetlig, spesielt når det kommer til det de bruker på kjøkkenet. Les hele saken

Til toppen