Mer enn appelsiner

Etter at alle har gjort Barcelona til "sin" by er tiden inne for å oppdage Valencia som har langt mer å by på enn appelsiner. Vakre bygninger av historisk interesse samt imponerende arkitektoniske nyskapninger som demonstrerer Valencias ønske om å posisjo
Aase E. Jacobsen
03 November 2003 - 18:25

Valencias sjarm er ikke dens beliggenhet ved havet, for havneområdet er alt annet enn sjarmerende, preget som det er av de enorme mengder varer, særlig frukt og grønt fra det som kalles Europas hage som utskipes derfra daglig. Nei, Valencia er interessant på grunn av sin kultur som beriker alle sansene.

Ciutat de les Arts i les Ciencies er byens aller nyeste landemerke. Denne futuristiske bydelen er anlagt i det uttørrete elveløpet av Turia og inneholder blant annet Palau des Arts som skal huse store oppsetninger av opera, teater og konserter samt Oceanografic, en undervannsby hvor du kan "vandre" mellom de ulike havene på jorda. Selvsagt ble dette Europas største akvarium da det åpnet tidligere i år. Vitenskapsmuseet er også vel verdt et besøk samt IMAX-kinoen som viser fascinerende naturfilmer.

Tapas som gjelder
Den gamle bydelen, Ciutat Vella, den største i hele Europa, gjennomgår for tiden en gjennomgripende fornyelse, og er i ferd med å bli Valencias kulinariske sentrum, ikke på grunn av luksuriøse stjernerestauranter, og heller ikke for områdets mest berømte rett paella, men på grunn av sine mange taperiaer. For i Valencia er det tapas du skal spise. Tapas har imidlertid en annen betydning enn i andre deler av Spania. Her er tapas et måltid, ikke noe du inntar som snack sammen med drikke i baren. Anledningen er enten lunsj eller middag, ikke som mellommåltid eller snack før middagen som nytes et annet sted. Måltidet består gjerne av en lang rekke småretter som deles broderlig av de rundt bordet.

Og Valencia har selvsagt en rekke spesialiteter innen tapas. Den mest kjente er esgarraet som består av grillet, renset og strimlet rød og grønn paprika samt utvannet og ukokt klippfisk i biter i en dressing av olje, salt og vineddik. Valencias tapasmenyer domineres av skalldyr og de lokale muslingene cloxinas som er ganske små men likevel kjøttfulle. Tilberedningen er svært enkel, de dampes sammen med litt vann, olje, en sitronbåt og litt salt, et par minutter til de er åpnet og serveres deretter umiddelbart. Grillet blekksprut(armer) serveres med en saus av olje, hvitløk og persille som er støtt i morter.

En annen spesialitet er pepitos som er en empanada-lignende rett hvor uthulte småbrød dyppes raskt i melk og fylles med en blanding av tomater, hvitløk og paprika som er frest i olje og blandet med biter av fersk tunfisk og hardkokt egg for deretter å dyppes i pisket egg og stekes i olje.

Fantastisk marked
Can' Bermell i den smuglignende gaten San Tomas (nr18) i Ciutat Vella er en av Valencias desidert beste og mest klassiske tapasrestauranter. Et meget hektisk og relativt støyende miljø, men lydnivået må du rett og slett venne deg til og se på som en arbeidsbetingelse. Gleden over god mat gir seg utslag i mye støy. Can' Bermell serverer tapas av meget høy kvalitet og særlig når det gjelder det som kommer fra havet. Dessuten bys det i soppsesongen på nye måter å innta så vel steinsopp som svart trompetsopp på og ikke å forglemme den lokale svarte trøffelen trufas de Morella.

Bydelen El Cabañal som ligger kloss inntil havnen men likevel byr på byens mest kjente strandstripe Playa de la Malvarosa, er kjent for en annen tapas, titaina, en smakfull tomatsalat med litt utvannet og ukokt klippfisk, pinjekjerner og grillet renset paprika med en dressing av hvitløk frest i olivenolje, en tapas som også kan nytes på Can' Bermell.

Råvaretilgangen i Valencia er enorm, det er Mercato Central de Abastos et frodig bevis på med sine 900 salgsboder. Beliggenheten er midt i byen noen steinkast fra en av Europas flotteste byggverk fra gotikken, silkebørsen, La Lonja, som er et must. Valencia er en svært levende by døgnet rundt og barene både med og uten matservering ligger tett i tett. Cambrinus med to adresser, en på Plaza de la Reina og en annen i Conde de Altea nr 43. Mye godt øl, gode om enn relativt få viner og ikke minst velsmakende tapas, av både lokal og nasjonal opprinnelse, i et ungt og kult miljø.

Leter du etter roligere omgivelser og ønsker å spise skalldyrtapas er skalldyrsrestauranten Casa Ramon i Borrull nr 32 ved den botaniske hagen et godt alternativ. Mer typisk og tradisjonelt (les litt gammeldags spansk kjøkken) men skalldyrene er av ypperste kvalitet og paellaen og fidueaen (paella med tynn pasta i stedet for ris) holder høyt mål. I tapasavdelingen kan du innta velsmakende småretter. I tverrgaten ligger et nyåpnet hotell Hotel Jardin Botanico som er anbefalelsesverdig både på grunn av komfort og økonomi (90-95 euro for dobbeltrom).

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!

Den 08. september kan du få servert 9 deilige viner i glasset og strålende stemning, ledet av entusiastiske Kristine Sandsleth. Dette vil du ikke gå glipp av!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her