Mer enn bare en tittel

Enkelte kokebokforfattere er mer kreative enn andre. Ingen slår de som skriver om brød.
Redaksjonen
21 Oktober 2009 - 18:22

Sjekk de brø´a! har Tore Belgum kalt sin nye bok, som handler om sandwicher, smørbrød, blingser og annen brødmat. Fra før kjenner vi titler som Elsker deig, Brødtekst og For ein neve bollar. Her og nå spør jeg meg selv: når tar noen skrittet fullt ut og skriver boka Morrabrød, en skikkelig frokostbok mellom stive permer? Ideen er herved lansert.

Tilbake til Belgums nye bok. Forfatteren, som driver et selskap innen catering, tilbakeviser øyeblikkelig at en bok om brød behøver å være knusk tørr. Og de skivene vi smører oss trenger slett ikke å være kjedelige. Allerede på side åtte og ni gjør han meg skrubbsulten, og det med kanskje den enkleste oppskriften jeg noen sinne har sett i en kokebok: godt brød, bløtkokt egg, smør og salt. Kombiner dette med en dempet radio, svart kaffe og dagens avis. I løpet av "no time" har du skapt et magisk øyeblikk!

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Til å brukes
Tore Belgums bok er en av de sjeldne der oppskriftene er beregnet på én person, og jeg ser for meg at den vil bli flittig brukt på litt avanserte hybelkjøkken. Boka er meget bruksvennlig. De fleste av oppskriftene er latterlig enkle, men de byr på nettopp den ideen du trenger for å mekke et biffsmørbrød. Alt du trenger er loff, smør, sennep, 1 ts finrevet pepperrot, salt og pepper. Og selvsagt et stykke godt kjøtt. Dagen derpå er plutselig til å leve med!

Også pizza
Sjekk de brø´a! handler om mer enn trauste brødskiver. Pizza har fått være med, det samme gjelder pølse og brød. Hamburger´n er på plass, og den kan tjene som eksempel på et lite tilleggselement i denne boka. Der rettene har en historie, forteller Belgum denne. Hamburgeren kan for eksempel godt stamme fra da tyske sjømenn besøkte den baltiske provinsen i Russland. Der fikk de servert biff tartar. Ideen tok de meg seg hjem, men den lokale kokken var ikke sen om å steke det oppmalte oksekjøttet. En annen av flere muligheter er at burgeren så dagens lys i Chicago det herrens år 1893, der Christopher Columbus' oppdagelse av Den nye verden ble feiret.

Litt attåt...
Det er kanskje litt overraskende at en bok om brød plutselig byr på et lite kurs i åpning av østers, men det er jo bare en bonus. Da får du samtidig vite at to dusin østers daglig vil piffe opp sexlivet ditt, og at de små krypene inneholder stoffer som er en viktig ingrediens i kroppens produksjon av sædceller. Kombinert med oppskriften på hjemmelaget potetchips er vel dette med på å underbygge påstanden om at Sjekk de brø´a! er som hånd i hanske for hybelboeren!

Spøk til side: Sjekk de brø´a! er en enkel, liten kokebok som ber pent om å bli brukt. Den har et behagelig vanskelighetsnivå, er morsomt skrevet og inneholder bilder (Ivar Greftegreff) som uten noe om og men viser hvordan maten skal se ut.

Jeg er med andre ord en smule imponert.

Rico Catering Belgum
174 sider
265 kroner
Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her