Mer enn bare en tittel

Enkelte kokebokforfattere er mer kreative enn andre. Ingen slår de som skriver om brød.

Sjekk de brø´a! har Tore Belgum kalt sin nye bok, som handler om sandwicher, smørbrød, blingser og annen brødmat. Fra før kjenner vi titler som Elsker deig, Brødtekst og For ein neve bollar. Her og nå spør jeg meg selv: når tar noen skrittet fullt ut og skriver boka Morrabrød, en skikkelig frokostbok mellom stive permer? Ideen er herved lansert.

Tilbake til Belgums nye bok. Forfatteren, som driver et selskap innen catering, tilbakeviser øyeblikkelig at en bok om brød behøver å være knusk tørr. Og de skivene vi smører oss trenger slett ikke å være kjedelige. Allerede på side åtte og ni gjør han meg skrubbsulten, og det med kanskje den enkleste oppskriften jeg noen sinne har sett i en kokebok: godt brød, bløtkokt egg, smør og salt. Kombiner dette med en dempet radio, svart kaffe og dagens avis. I løpet av "no time" har du skapt et magisk øyeblikk!

Per A. Borglund Foto: Morten Bibow

Til å brukes
Tore Belgums bok er en av de sjeldne der oppskriftene er beregnet på én person, og jeg ser for meg at den vil bli flittig brukt på litt avanserte hybelkjøkken. Boka er meget bruksvennlig. De fleste av oppskriftene er latterlig enkle, men de byr på nettopp den ideen du trenger for å mekke et biffsmørbrød. Alt du trenger er loff, smør, sennep, 1 ts finrevet pepperrot, salt og pepper. Og selvsagt et stykke godt kjøtt. Dagen derpå er plutselig til å leve med!

Også pizza
Sjekk de brø´a! handler om mer enn trauste brødskiver. Pizza har fått være med, det samme gjelder pølse og brød. Hamburger´n er på plass, og den kan tjene som eksempel på et lite tilleggselement i denne boka. Der rettene har en historie, forteller Belgum denne. Hamburgeren kan for eksempel godt stamme fra da tyske sjømenn besøkte den baltiske provinsen i Russland. Der fikk de servert biff tartar. Ideen tok de meg seg hjem, men den lokale kokken var ikke sen om å steke det oppmalte oksekjøttet. En annen av flere muligheter er at burgeren så dagens lys i Chicago det herrens år 1893, der Christopher Columbus' oppdagelse av Den nye verden ble feiret.

Litt attåt...
Det er kanskje litt overraskende at en bok om brød plutselig byr på et lite kurs i åpning av østers, men det er jo bare en bonus. Da får du samtidig vite at to dusin østers daglig vil piffe opp sexlivet ditt, og at de små krypene inneholder stoffer som er en viktig ingrediens i kroppens produksjon av sædceller. Kombinert med oppskriften på hjemmelaget potetchips er vel dette med på å underbygge påstanden om at Sjekk de brø´a! er som hånd i hanske for hybelboeren!

Spøk til side: Sjekk de brø´a! er en enkel, liten kokebok som ber pent om å bli brukt. Den har et behagelig vanskelighetsnivå, er morsomt skrevet og inneholder bilder (Ivar Greftegreff) som uten noe om og men viser hvordan maten skal se ut.

Jeg er med andre ord en smule imponert.

Rico Catering Belgum
174 sider
265 kroner
Antall stjerner:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen