Mer ferdig fisk

Matforskningsmiljøer i Norge jobber nå for å skape flere ferdigretter med fisk. Målet er å øke fiskeforbruket i hoteller, restauranter og kantiner.
Redaksjonen
05 August 2008 - 15:00

Prosjektet heter InnovaFish og ledes av Jan T. Rosnes, som er forsker i Nofima Mat.
 
- Det er flere grunner til at dette prosjektet er så viktig. I tillegg til et ønske om å øke fiskeforbruket i befolkningen, har det som følge av stadige økninger i andelen måltider som spises ute blitt viktigere at Horeca-sektoren tilbyr sunne fiskeprodukter, sier Rosnes til forskning.no.
 
Vanskelig fisk
- Samtidig opplever kokkene at fisk er vanskelig; både med hensyn til holdbarhet og sensorisk kvalitet, påpeker Rosnes.
 
Senior sensoriker Marit Rødbotten ved Matforsk har gjennomført flere gruppeintervjuer med kantinekokker og kantinegjester. Resultatene viser at de fleste ønsker fiskestykker som viser strukturen i fisken, servert sammen med sunne grønnsaker.
 
Populært
Kantinekokkene mener at fisk er populært hos gjestene, spesielt hos dem som er opptatt av et sunt kosthold.
 
Kokkene ønsker seg dessuten fisken i porsjonsstørrelser fordi det forenkler tillagingen og serveringen, og de er enige om hvilket tilbehør som egner seg best til de ulike fiskeslagene.
 
Kantinegjestene velger fisk både fordi det er sunt og fordi det er godt. Dessuten ønsker de seg hele fiskestykker fordi blandingsprodukter ikke oppleves som like sunne.
 
Spisegjestenes førstevalg blant fiskesortene er steinbit, fulgt av laks, ørret og kveite. Og de vil gjerne ha komplette fiskeretter, servert med passende grønnsaker som er sunne og bidrar til mer smak på selve fisken.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her