Mer ferdig fisk

Matforskningsmiljøer i Norge jobber nå for å skape flere ferdigretter med fisk. Målet er å øke fiskeforbruket i hoteller, restauranter og kantiner.

Prosjektet heter InnovaFish og ledes av Jan T. Rosnes, som er forsker i Nofima Mat.
 
- Det er flere grunner til at dette prosjektet er så viktig. I tillegg til et ønske om å øke fiskeforbruket i befolkningen, har det som følge av stadige økninger i andelen måltider som spises ute blitt viktigere at Horeca-sektoren tilbyr sunne fiskeprodukter, sier Rosnes til forskning.no.
 
Vanskelig fisk
- Samtidig opplever kokkene at fisk er vanskelig; både med hensyn til holdbarhet og sensorisk kvalitet, påpeker Rosnes.
 
Senior sensoriker Marit Rødbotten ved Matforsk har gjennomført flere gruppeintervjuer med kantinekokker og kantinegjester. Resultatene viser at de fleste ønsker fiskestykker som viser strukturen i fisken, servert sammen med sunne grønnsaker.
 
Populært
Kantinekokkene mener at fisk er populært hos gjestene, spesielt hos dem som er opptatt av et sunt kosthold.
 
Kokkene ønsker seg dessuten fisken i porsjonsstørrelser fordi det forenkler tillagingen og serveringen, og de er enige om hvilket tilbehør som egner seg best til de ulike fiskeslagene.
 
Kantinegjestene velger fisk både fordi det er sunt og fordi det er godt. Dessuten ønsker de seg hele fiskestykker fordi blandingsprodukter ikke oppleves som like sunne.
 
Spisegjestenes førstevalg blant fiskesortene er steinbit, fulgt av laks, ørret og kveite. Og de vil gjerne ha komplette fiskeretter, servert med passende grønnsaker som er sunne og bidrar til mer smak på selve fisken.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen