Mer gull til Oro

23-årige Bjørn Svensson fra Restaurant Oro i Oslo forførte juryen med sin treretters meny under årets Young Chef of the Year-konkurranse i regi av Moët & Chandon.
Aase E. Jacobsen
28 November 2000 - 17:54

Bjørn Svensson sikret seieren i denne konkurransen som er viet landets mange dyktige kokker under 25 år med en spennende treretters meny hvor han hadde inkludert mange spennende elementer. Hør bare her: Champignonconsommé med hummer, trøffel og parmesan; Havabbor Rondelle fylt med champagnebraisert kål og foie gras cappuccino, briocheterte med aubergine, vaniljehasselnøttemulsjon; Kryddermillefeuille med is på appelsinris tilsmakt med safran eplesaus.

Kravet til rettene er at de enten skal inneholde champagne eller også passe til champagne. Dette siste forholdet ble også rettene vurdert opp mot og der skåret Svensson svært godt. Mens matchen med champagne og presentasjonen veier likt i vurderingen er det smaken som er viktigst og her lå vinneren noen millimeter foran de øvrige kandidater. For det er ikke til å komme fra at nivået er høyt og jevnt blant våre unge lovende kokkestjerner.

De ni øvrige kandidatene som alle bør merke seg var blant andre fra Oslo: Willy Solvang, Statholdergaarden, Thomas Paulsen, Le Canard, Roar Sandvik, Julius Fritzner, Petter Joachimsen (konkurransens yngste med sine 18 år), Oro, Anders Berg Marcussen, Baltazar, Stina Birkeland, Bagatelle, fra Stavanger: Alexander Stensen, Cartellet, fra Ålesund: Geir Skeie, Sjøhuset og fra Bergen: Fredrik Sørensen, Lucullus.

Juryen bestod av NRK-kokk Lars Barmen, Ole Martin Alfsen, frilanskokk og tidligere TV-kokk, Arnfinn Dalene, hovedlærer for kokkelinjen, Sogn Videregående Skole, Geir H. Eikeland, Strøm som er importør av Moët !amp! Chandon og Aase E. Jacobsen, redaktør, Apéritif.

Svensson som kommer fra Sundsvall i Sverige har rukket å arbeide sammen med så vel Rikard Nilsson, en av svensk kokkestands store navn, som på Bagatelle og nå Oro. Der er han kollega med Lise Finckenhagen, vinneren av Young Chef of the Year 1998, som denne høsten har oppholdt seg hos verdens for tiden mest lysende kokkestjerne, nemlig Ferran Adria på El Bulli utenfor Barcelona. Og det er tydelig at ideene derfra har inspirert også kollega Svensson.

Og nå skal Svensson ut å reise også for premien er et lærerikt opphold på champagnehuset Moët !amp! Chandons eget slott Ch. Saran hvor han får anledning til å arbeide sammen med husets egne kokker.

Foto: Vidar Hovde

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 27. februar

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund

Den 27. februar har du en unik mulighet til å smake på 8 utsøkte viner fra en historisk vinprodusent fra Burgund. Den første kvinnelige visepresidenten tar selv turen til Norge for å dele sin kunnskap og historier om vinene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her