Mer gull til Oro

23-årige Bjørn Svensson fra Restaurant Oro i Oslo forførte juryen med sin treretters meny under årets Young Chef of the Year-konkurranse i regi av Moët & Chandon.
Aase E. Jacobsen
28 November 2000 - 16:03

Bjørn Svensson sikret seieren i denne konkurransen som er viet landets mange dyktige kokker under 25 år med en spennende treretters meny hvor han hadde inkludert mange spennende elementer. Hør bare her: Champignonconsommé med hummer, trøffel og parmesan; Havabbor Rondelle fylt med champagnebraisert kål og foie gras cappuccino, briocheterte med aubergine, vaniljehasselnøttemulsjon; Kryddermillefeuille med is på appelsinris tilsmakt med safran eplesaus.

Kravet til rettene er at de enten skal inneholde champagne eller også passe til champagne. Dette siste forholdet ble også rettene vurdert opp mot og der skåret Svensson svært godt. Mens matchen med champagne og presentasjonen veier likt i vurderingen er det smaken som er viktigst og her lå vinneren noen millimeter foran de øvrige kandidater. For det er ikke til å komme fra at nivået er høyt og jevnt blant våre unge lovende kokkestjerner.

De ni øvrige kandidatene som alle bør merke seg var blant andre fra Oslo: Willy Solvang, Statholdergaarden, Thomas Paulsen, Le Canard, Roar Sandvik, Julius Fritzner, Petter Joachimsen (konkurransens yngste med sine 18 år), Oro, Anders Berg Marcussen, Baltazar, Stina Birkeland, Bagatelle, fra Stavanger: Alexander Stensen, Cartellet, fra Ålesund: Geir Skeie, Sjøhuset og fra Bergen: Fredrik Sørensen, Lucullus.

Juryen bestod av NRK-kokk Lars Barmen, Ole Martin Alfsen, frilanskokk og tidligere TV-kokk, Arnfinn Dalene, hovedlærer for kokkelinjen, Sogn Videregående Skole, Geir H. Eikeland, Strøm som er importør av Moët !amp! Chandon og Aase E. Jacobsen, redaktør, Apéritif.

Svensson som kommer fra Sundsvall i Sverige har rukket å arbeide sammen med så vel Rikard Nilsson, en av svensk kokkestands store navn, som på Bagatelle og nå Oro. Der er han kollega med Lise Finckenhagen, vinneren av Young Chef of the Year 1998, som denne høsten har oppholdt seg hos verdens for tiden mest lysende kokkestjerne, nemlig Ferran Adria på El Bulli utenfor Barcelona. Og det er tydelig at ideene derfra har inspirert også kollega Svensson.

Og nå skal Svensson ut å reise også for premien er et lærerikt opphold på champagnehuset Moët !amp! Chandons eget slott Ch. Saran hvor han får anledning til å arbeide sammen med husets egne kokker.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her