Mer gull til Oro

23-årige Bjørn Svensson fra Restaurant Oro i Oslo forførte juryen med sin treretters meny under årets Young Chef of the Year-konkurranse i regi av Moët & Chandon.
Aase E. Jacobsen
28 November 2000 - 18:54

Bjørn Svensson sikret seieren i denne konkurransen som er viet landets mange dyktige kokker under 25 år med en spennende treretters meny hvor han hadde inkludert mange spennende elementer. Hør bare her: Champignonconsommé med hummer, trøffel og parmesan; Havabbor Rondelle fylt med champagnebraisert kål og foie gras cappuccino, briocheterte med aubergine, vaniljehasselnøttemulsjon; Kryddermillefeuille med is på appelsinris tilsmakt med safran eplesaus.

Kravet til rettene er at de enten skal inneholde champagne eller også passe til champagne. Dette siste forholdet ble også rettene vurdert opp mot og der skåret Svensson svært godt. Mens matchen med champagne og presentasjonen veier likt i vurderingen er det smaken som er viktigst og her lå vinneren noen millimeter foran de øvrige kandidater. For det er ikke til å komme fra at nivået er høyt og jevnt blant våre unge lovende kokkestjerner.

De ni øvrige kandidatene som alle bør merke seg var blant andre fra Oslo: Willy Solvang, Statholdergaarden, Thomas Paulsen, Le Canard, Roar Sandvik, Julius Fritzner, Petter Joachimsen (konkurransens yngste med sine 18 år), Oro, Anders Berg Marcussen, Baltazar, Stina Birkeland, Bagatelle, fra Stavanger: Alexander Stensen, Cartellet, fra Ålesund: Geir Skeie, Sjøhuset og fra Bergen: Fredrik Sørensen, Lucullus.

Juryen bestod av NRK-kokk Lars Barmen, Ole Martin Alfsen, frilanskokk og tidligere TV-kokk, Arnfinn Dalene, hovedlærer for kokkelinjen, Sogn Videregående Skole, Geir H. Eikeland, Strøm som er importør av Moët !amp! Chandon og Aase E. Jacobsen, redaktør, Apéritif.

Svensson som kommer fra Sundsvall i Sverige har rukket å arbeide sammen med så vel Rikard Nilsson, en av svensk kokkestands store navn, som på Bagatelle og nå Oro. Der er han kollega med Lise Finckenhagen, vinneren av Young Chef of the Year 1998, som denne høsten har oppholdt seg hos verdens for tiden mest lysende kokkestjerne, nemlig Ferran Adria på El Bulli utenfor Barcelona. Og det er tydelig at ideene derfra har inspirert også kollega Svensson.

Og nå skal Svensson ut å reise også for premien er et lærerikt opphold på champagnehuset Moët !amp! Chandons eget slott Ch. Saran hvor han får anledning til å arbeide sammen med husets egne kokker.

Foto: Vidar Hovde

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her