Mer vin - mindre øl

Mens ølinntaket går ned, er ikke folk villige til å kutte ned på vinforbruket. Og brennevinsforbruket har atter tatt seg opp etter et mindre dropp i årets første måneder.
Redaksjonen
28 September 2009 - 09:41

I første halvår i år ble det registrert omsatt vel 1 million liter mer vin, nesten 4 millioner liter mindre øl og 23.000 færre liter brennevin enn i samme periode i fjor.

Dette tilsvarer en økning på 3,1 prosent for vin, en nedgang på 3,0 prosent for øl og en reduksjon av brennevinsalget på 0,4 prosent. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Totalt ble det registret omsatt 33,6 millioner liter vin, 126,2 millioner liter øl og 5,7 millioner liter brennevin første halvår i år.

I 2. kvartal i år gikk omsetningen av vin og brennevin opp med henholdsvis 6,5 og 4,0 prosent, mens omsetningen av øl gikk ned med 0,6 prosent sammenlignet med 2. kvartal i fjor. Den negative trenden fra første kvartal for brennevin ser derfor ut til å ha snudd.

Nedgang i antall alkoholliter
Den samlede omsetningen målt i ren alkohol var 37.000 liter mindre i første halvår 2009 enn i samme periode i 2008. Dette tilsvarer en nedgang på 0,3 prosent. Omsetningen i alkoholliter fordelte seg på 5,6 millioner alkoholliter øl, 4,2 millioner alkoholliter vin, 2,2 millioner alkoholliter brennevin og 248.000 alkoholliter rusbrus.

Hver innbygger over 15 år drakk gjennomsnittlig 3,15 liter ren alkohol første halvår i 2009. Det er en nedgang på 0,06 liter eller 1,6 prosent fra første halvår 2008. Så økningen i vinforbruket ble altså mer enn kompensert av reduksjon i øl og brennevin når forbruket måles i ren alkohol.

Tallene bygger på de månedlige avgiftsoppgavene som hver enkelt registrerte avgiftspliktige leverer til Toll- og avgiftsdirektoratet, samt registrert kontant import. Tallene omfatter ikke hjemmeprodusert alkohol, smuglervarer eller turistimport, skriver Statistisk sentralbyrå.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her