Mest CV-sminking i hotell- og restaurant

16 prosent har overdrevet eller jukset med CV.
20 September 2011 - 11:18

Nesten åtte prosent av norske arbeidstakere overdriver egne jobbkvalifikasjoner på CV, i jobbsøknad eller - intervju.

Arbeidstakere i hotell- og restaurantbransjen jukser mest, og ingen sminker egne kvalifikasjoner mer enn arbeidstakere i Oslo.

Dette viser resultatene fra en undersøkelse analysebyrået InFact har gjennomført for bemanningsselskapet Xtra personell.

Hele 16,1 prosent blant arbeidstakere i hotell- og restaurantbransjen svarer at de har overdrevet egne jobbkvalifikasjoner i jobbsøknader eller jobbintervju. Også i IT-bransjen er «CV-sminking» og overdrivelser i jobbintervjuer mer utbedt enn i andre bransjer.

Undersøkelsen viser også at det er flere som skryter på seg kvalifikasjoner i Oslo, der andelen av folk som har jukset er 11 prosent.

- Dette gjenspeiler nok ikke annet enn at det er mest kamp om jobbene i hovedstaden. Det er likevel verdt å merke seg de store forskjellene som gjør seg gjeldende innenfor ulike yrkesgrupper. Undersøkelsen viser at det definitivt er flest som jukser innenfor hotell, restaurant og IT/konsulentbransjen, og de unge er verst.

Hele 23 prosent av unge mellom 18 og 24 år sier at de har overdrevet sine egne kvalifikasjoner i CV og/eller på jobbintervju.

- Jeg tror ikke de unge er verre enn før, dette handler nok mer om at har man lite erfaring å vise til så legger man kanskje på litt for å komme seg inn i arbeidsmarkedet. Etter hvert som man skaffer seg erfaring og utdanning, så faller også "behovet" for CV-sminking bort.

I mange tilfeller er heller ikke arbeidsgiver flinke nok til å sjekke CV/dokumentasjonen godt nok, men tar for gitt at opplysningene som er gitt er korrekte, sier administrerende direktør i Xtra personell Kristian Fæste.

En liten trøst er kanskje at undersøkelsen også viser at svenske arbeidstakere er enda mer uærlige enn oss. Mens 7,7 prosent av alle norske arbeidstakere har overdrevet egne kvalifikasjoner på CV-en, i jobbsøknader eller på jobbintervju er tilsvarende andel i Sverige på 9,4 prosent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her