Mest CV-sminking i hotell- og restaurant

16 prosent har overdrevet eller jukset med CV.

Nesten åtte prosent av norske arbeidstakere overdriver egne jobbkvalifikasjoner på CV, i jobbsøknad eller - intervju.

Arbeidstakere i hotell- og restaurantbransjen jukser mest, og ingen sminker egne kvalifikasjoner mer enn arbeidstakere i Oslo.

Dette viser resultatene fra en undersøkelse analysebyrået InFact har gjennomført for bemanningsselskapet Xtra personell.

Hele 16,1 prosent blant arbeidstakere i hotell- og restaurantbransjen svarer at de har overdrevet egne jobbkvalifikasjoner i jobbsøknader eller jobbintervju. Også i IT-bransjen er «CV-sminking» og overdrivelser i jobbintervjuer mer utbedt enn i andre bransjer.

Undersøkelsen viser også at det er flere som skryter på seg kvalifikasjoner i Oslo, der andelen av folk som har jukset er 11 prosent.

- Dette gjenspeiler nok ikke annet enn at det er mest kamp om jobbene i hovedstaden. Det er likevel verdt å merke seg de store forskjellene som gjør seg gjeldende innenfor ulike yrkesgrupper. Undersøkelsen viser at det definitivt er flest som jukser innenfor hotell, restaurant og IT/konsulentbransjen, og de unge er verst.

Hele 23 prosent av unge mellom 18 og 24 år sier at de har overdrevet sine egne kvalifikasjoner i CV og/eller på jobbintervju.

- Jeg tror ikke de unge er verre enn før, dette handler nok mer om at har man lite erfaring å vise til så legger man kanskje på litt for å komme seg inn i arbeidsmarkedet. Etter hvert som man skaffer seg erfaring og utdanning, så faller også "behovet" for CV-sminking bort.

I mange tilfeller er heller ikke arbeidsgiver flinke nok til å sjekke CV/dokumentasjonen godt nok, men tar for gitt at opplysningene som er gitt er korrekte, sier administrerende direktør i Xtra personell Kristian Fæste.

En liten trøst er kanskje at undersøkelsen også viser at svenske arbeidstakere er enda mer uærlige enn oss. Mens 7,7 prosent av alle norske arbeidstakere har overdrevet egne kvalifikasjoner på CV-en, i jobbsøknader eller på jobbintervju er tilsvarende andel i Sverige på 9,4 prosent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen