Miljøpris til Vinmonopolet

Miljøpris til Vinmonopolet

Tar ansvar langt utover det myndighetene krever, mener Oslo Venstre.
08 Juni 2012 - 15:52

Fra gammelmodig anakronisme til omdømme som en av Norges beste virksomheter: Vinmonopolet tar et miljøansvar langt utover det myndighetene krever – og utover det de fleste av oss er klar over, heter det i begrunnelsen fra juryen som deler ut Oslo Venstres miljøpris.

Partiet har delt ut prisen siden 1997, og blant Oslo-aktørene som har vunnet er blant annet Oslomarkas Fiskeadministrasjon (2011), Vulkan Eiendom AS (2010), Miljøstiftelsen ZERO (2009), Syklistenes Landsforening (2008) Oslo Elveforum (2007) og Øya-festivalen (2006).

Vinmonopolets miljøpolicy fordrer redusert miljøbelastninger, påvirkning av ansatte og leverandører i tilsvarende retning samt tilrettelegging for miljøbevisste kunder.

– Hos Vinmonopolet blir retningslinjene fulgt: Trykksakene er trykket på en minst mulig miljøbelastende måte, det stilles miljøkrav ved innkjøp, handleposene må betales for, flergangsposer tilpasset produktene er utviklet, utvalget av økologiske produkter øker jevnt og trutt miljøpolicyen er virkelig integrert i hele virksomheten, noe som også kommer oss som kunder tilgode når vi skal handle, mener jurymedlem Jarl W. Alnæs i Venstre.

Miljøansvarlig i Vinmonopolet, Frank Lein, opplyser at halvparten av butikkene er miljøsertifisert i løpet av de siste årene, og resten av butikkene følger etter i løpet av neste år.

– Vi har gjort veldig mye i forhold til å redusere energiforbruket i alle butikkene. I tillegg tar vi et globalt etisk samfunnsansvar gjennom vårt samarbeid med monopolene i de øvrige nordiske landene, sier han.

Det er innført et felles etisk regelverk ovenfor alle produsenter. Reglene bygger på internasjonalt anerkjente konvensjoner innen menneskerettigheter, arbeidslivsstandarder, miljø og anti-korrupsjon, i tillegg til relevant lovgiving i eget land. De nordiske grossistene er også inkludert i samarbeidet.

Miljøprisen ble delt ut på verdens miljødag tirsdag 5. juni.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her