Miljøpris til Vinmonopolet

Miljøpris til Vinmonopolet

Tar ansvar langt utover det myndighetene krever, mener Oslo Venstre.
08 Juni 2012 - 15:52

Fra gammelmodig anakronisme til omdømme som en av Norges beste virksomheter: Vinmonopolet tar et miljøansvar langt utover det myndighetene krever – og utover det de fleste av oss er klar over, heter det i begrunnelsen fra juryen som deler ut Oslo Venstres miljøpris.

Partiet har delt ut prisen siden 1997, og blant Oslo-aktørene som har vunnet er blant annet Oslomarkas Fiskeadministrasjon (2011), Vulkan Eiendom AS (2010), Miljøstiftelsen ZERO (2009), Syklistenes Landsforening (2008) Oslo Elveforum (2007) og Øya-festivalen (2006).

Vinmonopolets miljøpolicy fordrer redusert miljøbelastninger, påvirkning av ansatte og leverandører i tilsvarende retning samt tilrettelegging for miljøbevisste kunder.

– Hos Vinmonopolet blir retningslinjene fulgt: Trykksakene er trykket på en minst mulig miljøbelastende måte, det stilles miljøkrav ved innkjøp, handleposene må betales for, flergangsposer tilpasset produktene er utviklet, utvalget av økologiske produkter øker jevnt og trutt miljøpolicyen er virkelig integrert i hele virksomheten, noe som også kommer oss som kunder tilgode når vi skal handle, mener jurymedlem Jarl W. Alnæs i Venstre.

Miljøansvarlig i Vinmonopolet, Frank Lein, opplyser at halvparten av butikkene er miljøsertifisert i løpet av de siste årene, og resten av butikkene følger etter i løpet av neste år.

– Vi har gjort veldig mye i forhold til å redusere energiforbruket i alle butikkene. I tillegg tar vi et globalt etisk samfunnsansvar gjennom vårt samarbeid med monopolene i de øvrige nordiske landene, sier han.

Det er innført et felles etisk regelverk ovenfor alle produsenter. Reglene bygger på internasjonalt anerkjente konvensjoner innen menneskerettigheter, arbeidslivsstandarder, miljø og anti-korrupsjon, i tillegg til relevant lovgiving i eget land. De nordiske grossistene er også inkludert i samarbeidet.

Miljøprisen ble delt ut på verdens miljødag tirsdag 5. juni.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her