Mindre mattilsyn på kvelden

Mattilsynet har ikke råd til å sjekke om spisesteder har god hygiene i åpningstiden

Det er bare rundt ni måneder siden Mattilsynet fant rotter, kakkerlakker og skitne kjøkken. Man skulle tro at slike funn ville gjøre at Mattilsynet ville ta kontroller oftere. Slik blir det trolig ikke. Skal vi tror distriktssjef Kjetil Berg har ikke tilsynet lenger råd til å sjekke at spisesteder har god hygiene i åpningstiden.
 
Stengte 33
Under aksjonen Rent bord i oktober og november i fjor stengte Mattilsynet 33 spisesteder. Da snakker vi bare om Oslo. Nå kutter tilsynet kraftig ned på kontrollen. Det hele handler om å slippe å betale overtids- og kveldstillegg. Derfor sendes kontrollørene stort sett ut på dagtid. Problemet er jo at da er det mange spisesteder som har liten aktivitet eller ikke engang holder åpent.
 
Uregelmessig
- Når vi er regelmessig ute i butikker og restauranter på kveldstid, avdekker vi en del vi ikke kan se på dagtid. Det er enklere for virksomheter som har urent mel i posen, det vil si dårlig hygiene, å slippe unna i år enn i fjor, sier Berg til Dagsavisen.
 
­- Det blir som å fiske med et garn med større masker: Mer kan gå igjennom.
 
15 millioner mindre
Større lønnsutgifter og prisstigning er årsaken til at Mattilsynet totalt har 15 millioner kroner mindre å rutte med i år enn i fjor, opplyser administrasjonsdirektør Jarleif Nordheim ved Mattilsynets hovedkontor.
 
Et argument for å opprette Mattilsynet i 2004 var å spare penger: I løpet av fire år skal etaten totalt kutte 100 millioner kroner. Landbruks- og matdepartementet snører pengesekken enda tettere sammen neste år.
 
Distriktskontorene får selv bestemme hvor de skal spare penger, med ett unntak: Tilsynet med sjømat får de ikke røre.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen