Modent og nobelt

Denne uken glemmer vi alt som heter struttende bærfrukt og konsentrerer oss om de modne aromaene, de såkalte tertiæraromaene i en vin. De som er så deilig til høstens gode lamme- eller viltretter.
Redaksjonen
12 September 2001 - 01:00

Skikkelig moden vin som fortsatt har et langt liv foran seg er ikke hverdagskost. Og sjelden vare for oss som kjøper vinen her til lands. Men det finnes unntak, og da ikke overraskende fra Spania og Rioja hvor gran reserva-tradisjonen sørger for at partier fra de beste årgangene legges til side for senere lansering. Minstekravet til lagring for at en vin kan betegnes gran reserva er minst to år i eikefat og deretter minst tre år i flaske.

Men mange bodegaer velger å sende sine beste viner ut på markedet 10-15 år etter innhøstingen. Conde de los Andes 1985 (105874 Vectura kr 286 eks. avgifter) er en slik vin. Den har tilbrakt fem år i utvalgte amerikanske fat og deretter altså i alt 11 år i flaske. Nesen er svært kompleks og elegant med toner av nedlagte og tørkete bær og frukter, krydder, treverk, hamp og animalske aromaer. Smaken følger flott opp og er svært forfriskende det utviklete preget til tross. Nydelig følge til så vel lam som vilt.

Årgangen er ikke blant de historisk største, men druene fra Federico Paterninas eldste vinstokker var gode nok det året til å kunne forsvare så lang lagring. Paternina er en stor bodega med i alt 30.000 fat i kjellerne. Som hovedsakelig konsentrerer seg om de enklere kategorier av Rioja-vin. Imaget til disse vinene er imidlertid mer ordinært.

Siste skudd på stammen er enkeltvinmarksvinen Clos Paternina 1996 (105877 Vectura kr 251 eks. avgifter) som ble lansert med brask og bram for et år siden. Og motsatsen til Conde de los Andes. Clos Paternina 1996 er en moderne rioja hvor Rioja-druene tempranillo, graciano og mazuelo har fått følge av cabernet sauvignon. De forskjellige druetypene har fått hver sin type fat fra henholdsvis USA, Bosnia og Frankrike (Allier, Nevers og Vosgues). Modningstiden har vært 12 måneder i fat etterfulgt av fire år i flaske.

Fatpreget er relativt uttalt og skjuler litt av frukten i øyeblikket. Men syrestrukturen er veldig bra hvilket sikrer utviklingspotensialet. 1996 er en godt år selv om den ikke kommer opp mot de flotte 94- og 95-årgangene.

Neste Conde de los Andes blir 1989 og den kommer om kort tid til Norge. Og det er en enda bedre og mer konsentrert årgang. Til glede for oss alle blir prisen den samme som for 85-versjonen.

Andre artiklerdu kan ha glede av:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her