Modent og nobelt

Denne uken glemmer vi alt som heter struttende bærfrukt og konsentrerer oss om de modne aromaene, de såkalte tertiæraromaene i en vin. De som er så deilig til høstens gode lamme- eller viltretter.

Skikkelig moden vin som fortsatt har et langt liv foran seg er ikke hverdagskost. Og sjelden vare for oss som kjøper vinen her til lands. Men det finnes unntak, og da ikke overraskende fra Spania og Rioja hvor gran reserva-tradisjonen sørger for at partier fra de beste årgangene legges til side for senere lansering. Minstekravet til lagring for at en vin kan betegnes gran reserva er minst to år i eikefat og deretter minst tre år i flaske.

Men mange bodegaer velger å sende sine beste viner ut på markedet 10-15 år etter innhøstingen. Conde de los Andes 1985 (105874 Vectura kr 286 eks. avgifter) er en slik vin. Den har tilbrakt fem år i utvalgte amerikanske fat og deretter altså i alt 11 år i flaske. Nesen er svært kompleks og elegant med toner av nedlagte og tørkete bær og frukter, krydder, treverk, hamp og animalske aromaer. Smaken følger flott opp og er svært forfriskende det utviklete preget til tross. Nydelig følge til så vel lam som vilt.

Årgangen er ikke blant de historisk største, men druene fra Federico Paterninas eldste vinstokker var gode nok det året til å kunne forsvare så lang lagring. Paternina er en stor bodega med i alt 30.000 fat i kjellerne. Som hovedsakelig konsentrerer seg om de enklere kategorier av Rioja-vin. Imaget til disse vinene er imidlertid mer ordinært.

Siste skudd på stammen er enkeltvinmarksvinen Clos Paternina 1996 (105877 Vectura kr 251 eks. avgifter) som ble lansert med brask og bram for et år siden. Og motsatsen til Conde de los Andes. Clos Paternina 1996 er en moderne rioja hvor Rioja-druene tempranillo, graciano og mazuelo har fått følge av cabernet sauvignon. De forskjellige druetypene har fått hver sin type fat fra henholdsvis USA, Bosnia og Frankrike (Allier, Nevers og Vosgues). Modningstiden har vært 12 måneder i fat etterfulgt av fire år i flaske.

Fatpreget er relativt uttalt og skjuler litt av frukten i øyeblikket. Men syrestrukturen er veldig bra hvilket sikrer utviklingspotensialet. 1996 er en godt år selv om den ikke kommer opp mot de flotte 94- og 95-årgangene.

Neste Conde de los Andes blir 1989 og den kommer om kort tid til Norge. Og det er en enda bedre og mer konsentrert årgang. Til glede for oss alle blir prisen den samme som for 85-versjonen.

Andre artiklerdu kan ha glede av:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen