Morsom og pedagogisk

Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen leverer så det suser med boka Mat og drikke. Saken er at de to kokkene faktisk er forbasket gode skribenter også.

Mat og drikke er en solid sak på over 380 sider i stort format, med lekkert papir og gode bilder tatt av svenske Ingvar Eriksson. Boka oser av kvalitet, men skal da også følge opp Gausdals Husmannskost fra verdens nest beste kokk (2005), som ble kåret til verdens beste kokebok det året.

Per A. Borglund Foto: Morten Bibow

Lav snobbefaktor
Det er Gausdals og Alfsens fem år gamle samarbeid om å levere en ukentlig spalte om mat og vin til en rekke norske aviser som er utgangspunktet for denne boka, selv om det meste er skrevet på nytt.

Den er tematisk sortert etter årstider, med vekt på sesongenes beste råvarer. Snobbefaktoren er behagelig lav.

Råvarer som oksehaler, lammeskanker og seikaker lever et liv i perfekt harmoni med østers, kveite og andebryst. Gausdal anbefaler deg å handle kjøkkenutstyr på IKEA uten å blunke, og Alfsen er ikke sen om å anbefale øl til maten der det faktisk passer like bra eller bedre enn en dyr rødvin.

Også sofabruk
Men poenget er og blir kokkenes evne til å formidle kunnskap om mat og drikke ved hjelp av sin skriftlige formuleringsevne. Mat og drikke er like mye en lesebok som en kokebok. Her er flust med fiffige formuleringer og sløye små triks. Den er både morsom og pedagogisk, og som skapt til å ha med seg opp i sofaen en mørk høstkveld. Du vil ha stort utbytte av å lese den, selv om ordene ikke umiddelbart fører deg inn på kjøkkenet.

Småpirk
Og når den tid kommer, er oppskriftene lette å følge. Listen over ingredienser og beskrivelsen av fremgangsmåten er lurt satt opp, og du finner stort sett det du trenger av råvarer i en velassortert dagligvare.

Litt pirk hører med: matbildene burde vært tekstet. Det fungerer godt uten når oppskriftene og bildene korresponderer, men det gjør de innimellom ikke.

Første gang jeg bladde i boka ble jeg sittende lenge å studere bildet på 239. Hva er dette? Multer? Først når du blar om faller brikkene på plass. Røkelakslollipops, må vite!

Forlaget Press
499 kroner

Antall stjerner:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen