Motorvei truer Mosel

Tyske myndigheter vil anlegge en firefelts motorvei og en stor bro midt i Mosels beste vinmarker. Produsentene raser. Du kan også være med å protestere.

Betongbroen blir 1,7 km lang og 160 m høy, og når den har krysset elven Mosel vil motorveien fortsette langs vinmarkene i byene Wehlen, Graach og Zeltingen, melder www.vinavisen.dk .

Frykter forurensing av vinmarkene
Hvis broen blir en realitet, vil det ifølge vinprodusentene ikke bare skjemme et av Tysklands vakreste landskaper. Det er også stor risiko for at kvaliteten på de berømte riesling-vinene fra denne delen av Mosel vil bli skadelidende.

Produsentene frykter at byggestøv og annen forurensing fra byggarbeidene, som i seg selv vil legge beslag på et langt større areal enn den ferdige motorveien, vil påvirke druenes kvalitet. Mange produsenter er overbeviste om at de høye vollene som skal bygges i forbindelse med motorveien vil ødelegge den naturlige vannforsyning til vinmarkene. Og det vil være intet mindre enn en katastrofe når sommervarmen baker.

Dessuten vil den ferdige broen kaste brede skygger over flere av vinmarkene, hvilket selvsagt heller ikke er et gode for druene.

Ødelegger en turistperle
En av de opprørte vinprodusentene er Rudolf Trossen, som har sitt vinhus i Kinheim, ikke så langt unna der broen skal bygges.

- Hele makro- og mikroklimaet vil bli berørt og ingen vet hvor omfattende konsekvenser det vil få. Motorveien er et attentat på fornuften og sløsing med penger som kunne brukes bedre andre steder, sier han og fortsetter:

- Vi har for eksempel i Tyskland bruk for ytterligere 40.000 nye lærere til å undervise barna, og så kaster vi penger ut av vinduet på noe som for alltid ødelegger en turistperle, et 2000 år gammelt kulturlandskap.

Vedtatt for 40 år siden
Formålet med den nye veien er da også litt uklart. Prosjektet ble vedtatt for over 40 år siden, og var allerede den gang omstridt. Det ble lagt på hylla og det er siden da kommet mange forslag på bordet for alternative ruter. Nå settes det gamle prosjektet uten videre i gang. En av årsakene skal være at man raskere vil nå frem til lufthavnen Frankfurt Hahn, en lufthavn som ifølge Trossen går så dårlig at den høyst sannsynlig - ny vei eller ikke - vil bli stengt i en ikke så fjern fremtid.

Underskriftskampanje i gang
Vinprodusentene i Mittelmosel har protestert og demonstrert, sendt et åpent brev til den tyske kansleren Angela Merkel, og bedt så vel tyske som internasjonale medier om hjelp.
Anerkjente vinskribenter, som for eksempel britiske Hugh Johnson, støtter opp. Men inntil videre har alle tiltak vært forgjeves. Støyen fra gravemaskinene har inntatt området.

Gourmetmagasin bidrar
De fortvilte produsentene kjemper likevel fortsatt for å få stoppet prosjektet. De har nå fått hjelp av det tyske gourmetmagasin Der Feinschmecker som har lansert en online underskriftskampanje mot motorveibroen. Du kan lese mere og gi din underskrift ved å klikke her .
Den 3. desember vil underskriftene sammen med en appell bli overlevert til ministerpresident for Rheinland-Pflaz, Kurt Beck.

Foto: www.b50neu.de

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen