Mye godt for whiskyelskere

Utvalget av maltwhiskyer, og spesielt single malt, som for mange er det eneste interessante, er i dag svært bra. Den som ikke finner sin favoritt her, har sær smak. Apéritifs store test av i alt 40 maltwhiskyer hjelper deg å finne frem til dem som passer din gane best.

Utvalget av maltwhiskyer, og spesielt single malt, som for mange er det eneste interessante, er i dag svært bra. Den som ikke finner sin favoritt her, har sær smak. Apéritifs store test av i alt 40 maltwhiskyer hjelper deg å finne frem til dem som passer din gane best.
 
Selvsagt mangler det noen vesentlige produsenter i testen som omfatter 25 forskjellige destillerier av i alt 80 operative bare i Skottland. Springbank er vel en av de viktigste testenmangler. Men Apéritifgrunn til å tro at det ikke lenge før også denne øywhiskyen, nærmere bestemt fra Campbeltown, er på plass.
 
For nettopp Islay (''aila) representerer etter mange whisky-kjenneres mening det ypperste. Ikke uventet ligger whiskyer derfra helt i teten. Fem stjerner oppnår både Laphroaig 10 år og Lagavulin 16 år. Macallan fra Speyside, et annet sentralt område for single malt, setter også ettertrykkelig spor etter seg med 25 år, 18 år og 12 år gammel. Glendronach 15 år er en annen Speyside med karakter. Og det siste har Orknøy-whiskyen Highland Park i masser.
 
Testen omfattet også doublewood, altså whiskyer som er lagret på to ulike fat. Vinneren i denne kategorien er Balvenie. I gruppen cask strength whiskyer klarte ikke panelet å bli enige om en vinner. Til det er de tre deltakende produktene altfor forskjellige. De er alle verdt å stifte nærmere bekjentskap med.
 
Slik ble testen gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smaker Remi Madsen, kjellermester på Hotel Continental sammen med Per Arlov, sekretær i Norsk MaltWhisky Lag.
 
Testen, som ble gjennomført 23. juli, omfatter alle tilgjengelige listeførte (basis-, test- og bestillingsutvalget samt noen som er til vurdering hos importørene) maltwhiskyer fra Skottland og Irland. Whiskyene ble smakt i grupper etter område (samt doublewood og cask strength som egne grupper) og i stigende prisrekkefølge. Panelet fikk ingen opplysninger om produktene, utover kategori, før smaking. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med den enkelte whiskys identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet ***** ÷
God kvalitet **** ÷
Middels kvalitet *** ÷
Under middels kvalitet ** ÷
Bør unngås * ÷
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av den enkelte whiskys kvalitet uten hensyntagen til hva den koster. Vurderingen av hvilke whiskyer som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 
Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
 
Meget gode kjøp
Laphroaig 10 Y. O. 5794 kr 373
Lagavulin 16 Y. O. Malt 4644 kr 406
Highland Park 12 Y. O. 127 kr 375
Glendronach 15 Y. O. Malt 30313 kr 408
The Macallan 7600 kr 408
Balvenie Doublewood 12 Y. O. 30218 kr 362
Bowmore Islay Malt 12 Y. O. 7614 kr 354
Talisker 10 Y. O. Malt 4680 kr 405
Scottish Pride 12 Y. O. Pure Malt 116 kr 303
 
Gode kjøp
Balvenie Single Barrel 15 Y. O. 30219 kr 426
Glenfiddich Cask Strength 15 Y. O. 30220 kr 426
Glenfarclas 105 Cask Strength 34568 kr 428
The Glenlivet 12 Y. O. 129 kr 355
Cragganmore 12 Y. O. Malt 4649 kr 388
Glenkinchie 10 Y. O. Malt 4637 kr 395
Bowmore Legend Single Malt 6403 kr 334
Aberlour 10 Y. O. 6274 kr 351
Balvenie Founders Reserve 10 YO 30217 kr 357
Glenfarclas 10 Y. O. 34569 kr 296
 
*****
Laphroaig 10 Y. O.
Allied Distillers
5794 kr 373
Basisutvalg
Allied Domecq
Islay single malt. Mørk gylden farge. Nydelig nese med meget intenst røykpreg. Bløtt anslag som bare bygger seg opp til å bli mektig. Overveldende. Jodaktig og medisinsk i munnen. Mye sødme. Perfekt fatbruk. En meget karakteristisk whisky som ikke er for nybegynneren. Laphroaig 15 år var dessverre utilgjengelig, forhåpentligvis midlertidig, da testen fant sted. Et meget godt kjøp.
 
Lagavulin 16 Y. O
United Distillers
4644 kr 406
Bestillingsutvalg
United DistillersIslay single malt. En whisky med manges favorittstempel som ikke skuffet i en blindsmaking heller. Mørk gylden farge. Stor, edel duft med godt fatpreg. Karakteristisk Islay med godt innslag av røyk. Kraftig, rundt anslag med deilige, søtlige smaksaromaer, blant annet sherrypreg. Godt fatpreg. Balansert mot duften. Et meget godt kjøp.
 
The Macallan 25 Y. O.
M. Gloag
34585 kr 926
Bestillingsutvalg
Jami Marketing & Trading
Speyside single malt. En luksusutgave av Macallan som ofte omtales som cognacelskerens whisky. Dyp mahogni farge. Elegant, rik duft med eksotisk fat- og orientalsk parfymepreg. Veldig kompleks smak som sitter godt. En kraftig whisky som selvsagt har en høy pris. Men er du ute etter the ultimate whisky, er denne absolutt noe å tenke på. Verd prisen?
 
***** ÷
Highland Park 12 Y. O.
J. Grant & Co
127 kr 375
Basisutvalg
Jami Marketing & Trading
Det eneste gjenværende Orknøy-destilleriet. Torven som benyttes til røykingen inneholder mye lyng og røtter hvilket bidrar til særpreget. Mørk gylden farge mot mahogni. Overveldende duft av sjø og tang, fint fat- og røykpreg, samt fuktig matjord. Elegant med bløtt anslag, stor intensitet i smaken. En stor single malt for viderekomne. Et meget godt kjøp.
 
Glendronach 15 Y. O.
Allied Distillers
30313 kr 408
Bestillingsutvalg
Allied Domecq
Speyside single malt. Lagret kun i store sherryfat som betyr saktere modning enn i mindre fat. Dyp, mørk gylden farge. Deilig, innsmigrende duft med intenst sherrypreg, balansert sødme og fataromaer. Rik, harmonisk smak med fint fatpreg. Et meget godt kjøp.
 
The Macallan
M. Gloag
7600 kr 408
Bestillingsutvalg
Jami Marketing & Trading
Speyside-maltwhisky som har tilbrakt 12 år i sherryfat. Mørk gylden farge mot mahogni. Søtlig sherrypreg i duften som er veldig tiltalende med innslag av sjokolade og litt røyk. Kraftig, kremaktig anslag. Smaker som den dufter. Ørlite trekk for at det runde og søtlige preget kan bli for mye av det gode. Et meget godt kjøp.
 
**** +
Bowmore 12 Y. O.
Morrison Bowmore
7614 kr 354
Bestillingsutvalg
Islay single malt. Mørk gylden gul. Innbydende, rik duft med fine, myke aromaer med noe søtlighet (appelsinskall). Kraftig torvpreg (røyk og tjære). Utrolig elegant smak, lang og bløt ettersmak. God Islay-karakter.
Et meget godt kjøp.
 
Balvenie Doublewood 12 Y. O.
W. Grant
30218 kr362
Bestillingsutvalg
Norex International
Speyside single malt. Whiskyen lagres først 10 år i bourbon-fat og deretter et par år i sherryfat. Mørk gylden farge. Kraftig og tiltalende duft med innslag av fat, tobakk og sødme. Rund og søtlig anslag med innsmigrende fatpreg, god fylde. Et meget godt kjøp.
 
Talisker 10 Y. O.
United Distillers
4680 kr 405
Bestillingsutvalg
United Distillers
Det eneste destilleriet på Isle of Skye. Mørk gylden farge. Flott duft med fremtredende fatpreg, mye røyk, jord og røsslyng. Kraftig anslag med de samme aromaene som i duften. Sitter som et skudd. En robust single malt. Et meget godt kjøp.
 
Balvenie Single Barrel 15 Y. O.
W. Grant
30219 kr 426
Bestillingsutvalg
Norex International
Speyside single malt. Utvalgte fat med 15 års lagring bak seg benyttes til denne whiskyen. Den tappes fat for fat og er ikke blandet, hvilket betyr at det vil være små forskjeller fra fat til fat. Den er heller ikke kaldfiltrert hvilket betyr at den kan bli lett uklar ved nedkjøling. Etiketten informerer om fatnummer og tappedato. Alkoholstyrke 50,4 %. Strågul farge. Nydelig, lett blomsteraktig duft med flotte fataromaer, krydder, parfyme og fruktsødme. Kompleks og smakskraftig med finesse. Panelet var ikke helt enige om denne maltwhiskyen. Karakteren er derfor et kompromiss. Et godt kjøp.
 
Glenfiddich Cask Strength 15 Y. O.
W. Grant
30220 kr 426
Bestillingsutvalg
Norex International
Speyside single malt. Alkoholstyrke 51 %.Lys gylden farge. Innbydende, rik duft med godt fatpreg og fin sødme. Mektig men på en meget elegant måte. Ganske kompleks og balansert. Et godt kjøp.
 
Glenfarclas 105 Cask Strength
34568 (AD) kr 428,85
Strag Ltd. AS
Speyside single malt. Alkoholstyrke 60 %. Mørk gylden farge. Kraftig, tiltalende med bra sherryfatpreg. Stor, rik smak som sitter meget godt. God balanse og fint sødmepreg. Denne whiskyen bør absolutt tynnes ut for å redusere alkoholnivået samt frigjøre flere aromastoffer. Et godt kjøp.
 
The Macallan 18 Y. O.
M. Gloag
34585 kr 525
Bestillingsutvalg
Jami Trading & Marketing
Speyside single malt. Mahognifarge. Bløtt, avbalansert sherrypreg i duften. Stor eleganse i smaken. Kraftig og vel avrundet. Deilig fatpreg. Sitter meget godt i munnen. Verd prisen.
 
****
The Glenlivet 12 Y. O.
George & J. G. Smith
129 kr 355
Basisutvalg
VinCompagniet
Speyside single malt. Etter sigende Skottlands første legale maltwhisky. Produksjonen startet allerede i 1824, i Speyside. Gylden gul. Liten, men innbydende duft med fremtredende fataromaer. Elegant smaksanslag med kremaktig fylde og fin kraft. Fint fatpreg. Et godt kjøp.
 
Cragganmore 12 Y. O.
United Distillers
4649 kr 388
Bestillingsutvalg
United Distillers
Speyside single malt. Gylden farge. God avbalansert duft av fat, røyk og jord. Kraftig kremaktig smaksanslag med fint preg av fat og røyk. Fin lengde. En sofistikert og rund Speyside. Et godt kjøp.
 
Glenkinchie 10 Y. O.
United Distillers
4637 kr 395
Bestillingsutvalg
United Distillers
Lowland single malt. Ganske lys farge. God duft med innslag av røyk og søtlige fataromaer. Rund, elegant og behagelig smak med fin kraft. Et godt kjøp.
 
Glenmorangie Sherry Wood Finish
MacDonald & Muir
30124 kr 457
Bestillingsutvalg
Leif H. Strøm
Highland single malt som har ligget 12 år i amerikanske eikefat og har tilbrakt en lengre periode i brukte sherryfat. Gullgul mot gyldenbrun farge. Balansert duft med fine trearomaer, noe kjeks og lys sjokolade. Kompleks, rund smak med godt sherrypreg hele veien. Bløt kremaktig finish. Verd prisen.
 
Bushmills 16 Y. O.
Old Bushmills Irland
kr 479,25 (VSD)
Brand Partners
Single Irish malt. Trippeldestillert som Bushmill 10 år gammel. Utover det er denne utgaven en blanding av whiskey lagret i minst 16 år i henholdsvis sherry- og bourbon-fat som gis en seks måneders finish i portvinsfat. Mørk gylden farge. Ren harmonisk duft, snilt preg av fat og røyk og noe honning. Kraftig, fin smak som passer til duften. Sitter godt og er behagelig i munnen. Fersken og aprikoser i ettersmaken. Verd prisen.
 
**** ÷
Scottish Pride 12 Y. O.
116 kr 303
Basisutvalg
Arcus Produkter
En såkalt vatted malt, det vil si satt sammen av maltwhisky fra forskjellige områder, i dette tilfellet Highland og øyene. Mørk gylden farge. Delikat nese med preg av torv, lyng, fat og røyk. Bløt smak, rik og fint sammensatt. Kraftig og robust. Et meget godt kjøp.
 
Bowmore Legend
Morrison Bowmore
6403 kr 334
Basisutvalg
Saga Trading
Islay single malt. Bowmore er av de få destilleriene som fortsatt malter sitt eget bygg. En flott gylden, relativt lys farge. Rik, men ikke overveldende, ganske elegant duft med lett innslag av røyk, søtlige toner mot honning og tørt gress. Myk og lett bitter på samme tid i smaken. God harmoni mellom duft og smak. Et godt kjøp.
 
Aberlour 10 Y. O.
Aberlour Glenlivet
6274 kr 351
Basisutvalg
Brand Partners
Speyside single malt. Mørk gylden. Tiltalende duft med preg av sherryfat og appelsinskall. Nesten mykt smaksanslag, svært elegant. Middels fylde. Lang ettersmak. Et godt kjøp.
 
Balvenie Founders Reserve 10 Y. O.
W. Grant
30217 kr 357
Bestillingsutvalg
Norex International
Balvenie, et Speyside-destilleri, dyrker, som en av få, deler av sitt kornforbruk selv, og står for all videre bearbeiding av kornet, også det de kjøper. Mørk gylden farge. Behagelig nese med finesse. Innslag av røyk og fat. Rund smak med kremaktig fylde og rikdom. En innsmigrende maltwhisky med dempet røykpreg. Et godt kjøp.
 
Glenmorangie Madeira Wood Finish
MacDonald & Muir
30122 kr 457
Bestillingsutvalg
Leif H. Strøm
Whiskyen har ligget minst 12 år i amerikanske eikefat for deretter å tilbringe flere år i brukte madeirafat. Lys gylden. Elegant og ren duft med flotte fataromaer og noe sødme. Rundt, sødmefylt anslag. En rund og fin whisky med litt overvekt av søtlige fattoner. Knapt verd prisen.
 
Glenmorangie Port Wood Finish
MacDonald & Muir
30132 kr 457
Bestillingsutvalg
Leif H. Strøm
Whiskyen har ligget minst 12 år i amerikanske eikefat og har fått en finish i brukte portvinsfat. Nesten roséfarget mot gylden. Innsmigrende duft med søtlige fataromaer og snev av kirsebær. Kraftig anslag, god fylde og lengde. Sitter godt uten det søtlige preget som du finner i duften. Knapt verd prisen.
 
*** +
Glenfarclas 10 Y. O.
34569 (AD) kr 296,27
Strag Ltd. AS
Speyside single malt. Mørk gylden. Behagelig duft med godt innslag av sherryfat. Smaken er som duften, men litt for enkel. Imidlertid rund og fyldig. Et godt kjøp.
 
Bennachie 10 Y. O. Vatted malt
Bennachie Scotch Whisky Co.
7156 kr 341
Bestillingsutvalg
K. G. Puntervold
Lys gylden. Mild duft med noe fat, tobakk og andre søtlige aromaer. Samme i smaken som er rund og behagelig. Vel verd prisen.
 
Bunnahabhain
M. Gloag
7575 kr 359
Bestillingsutvalg
Jami Marketing & Trading
Islay single malt. Gylden farge. Noe tam og endimensjonal i duften som likevel er relativt typisk for Islay. Mild og rund, litt enkel og kommersiell, men ettersmaken er imidlertid kraftig. En single malt for nybegynnere. Vel verd prisen.
 
Isle of Jura 10 Y. O.
6338 kr 351
Basisutvalg
Ekjord Wine & Spirits
Produsert av øya Juras eneste destilleri. Jura som har fått sitt navn fra gammelnorsk, dyr-øy, ligger rett nord for den mer berømte Islay. Middels gylden farge. Dempet røykpreg. Innslag av gress. Søtlige fataromaer i duften. Rund, ren og ganske elegant smak, middels fylde. Litt mye fatpreg i midtfasen trekker litt ned. Vel verd prisen.
 
Glenfiddich Pure Malt
W. Grant
6760 kr 355
Basisutvalg
Norex International
Speyside single malt. Strågul farge. Lett behagelig duft med innslag av blomster og noe fat. Lett, mild smak, ren og velbalansert. Grei nybegynnerwhisky. Verd prisen.
 
Scapa 12 Y. O.
Allied Distillers
30312 kr 373
Bestillingsutvalg
Allied Domecq
Scapa, et nylig nedlagt Orknøydestilleri, var da det ble etablert i 1885 et av de mest avanserte whisky-destilleriene overhodet. Gylden farge. God duft med fremtredende røyk- og fatpreg samt innslag av appelsinskall. Rund og bløt, middels fylde. Smaksbildet preges av en viss eleganse. Men ettersmaken er for mild til at denne maltwhiskyen setter skikkelige spor etter seg. Verd prisen.
 
Oban 14 Y. O.
United Distillers
4639 kr 394
Bestillingsutvalg
United Distillers
West Highland single malt. Destilleriet ligger på vestkysten av Skottland som byr på landets villeste natur. Whiskyene herfra er litt mer dempet. Noe midt mellom Highland og øy-whiskyer. Mørk gylden. Mild og lite påtrengende duft med lett preg av røyk og fat. God harmoni mot duften. Rund og kremaktig fylde. Verd prisen.
 
The Glenrothes 1984
Berry Bros & Rudd
7248 kr 413
Bestillingsutvalg
VinCompagniet
Testens eneste årgangswhisky fra Speyside. Fordi det enkelte fatet har større betydning for sluttresultatet enn selve lagringstiden, i følge produsenten, varierer alder fra 10-15 år. Denne ble tappet på flaske i 1996. Lys gylden farge. Mild, behagelig duft med tydelige fataromaer, lett sødme. Svært godt balansert smak i forhold til duft. Typisk Speyside, ikke overveldende, men raffinert. Knapt verd prisen.
 
***
Glengoyne 10 Y. O.
Lang Brothers
7540 kr 346
Bestillingsutvalg
Gunnar Amundsen
Highland single malt. Laget av ikke torvrøykt malt (non-peated). Relativt lys farge. Søtlige fataromaer i nesen. Ikke røykpreg overhodet. Kremaktig anslag. Rund og grei begynnerwhisky. Verd prisen.
 
Glenmorangie 18 Y. O.
MacDonald & Muir
30125 kr 457
Bestillingsutvalg
Leif H. Strøm
Mørkere gylden. Mild duft med preg av fat (sherry) og appelsinskall. Enkel og grei, litt skarp smak. For dyr.
 
*** ÷
Cardhu
United Distillers
7519 kr 412
Bestillingsutvalg
United Distillers
12 år gammel Speyside single malt som for øvrig er en vesentlig komponent i Johnny Walker. Gylden farge. Liten, skarp men OK duft. Noe fatpreg. Kraftig smaksanslag, men liten bredde, litt mye fatpreg. En gjennomsnittlig Speyside som får trekk for et litt for skarp nese.
 
** +
Auchentoshan 10 Y. O.
Morrison Bowmore
7615 kr 352
Bestillingsutvalg
Saga Trading
Lowland single malt som er destillert tre ganger. Lys gylden farge. Relativt intens duft med innslag av sukkertøy! Harmonisk mot duften med litt røyk og fat. Men en smule skarp. Panelet etterlyser produsentens 21 år gamle som visstnok er langt mer i retning av himmelen enn dette.
 
Bushmills 10 Y. O.
Old Bushmills Irland
7028 kr 353
Bestillingsutvalg
Brand Partners
Trippeldestillert Irish single malt. Det brukes svært lite "nye" sherryfat i modningen av Bushmills malt som for øvrig er laget av non-peated malt (ikke-torvrøykt). Mørk strågul. Lett og innbydende duft som er mild og ren med preg av fat, blomster og fuktig ull. Søtlig anslag. En kommersiell single malt som blir litt kjedelig. God nok for dem som ikke er så glad i røykpreg.
 
Glenmorangie 10 Y. O.
MacDonald & Muir
6527 kr 369
Basisutvalg
Leif H. Strøm
Highland. Skottenes egen favorittwhisky lagres i bourbon-fat. Lys farge. Lett og tam duft, lite røykpreg. Innslag av blomster. En stram og nærmest uharmonisk stil.
 
Dalwhinnie 15 Y. O.
United Distillers
4634 kr 402
Bestillingsutvalg
United Distillers
Highland. Gylden farge. Enkel og litt skarp duft med litt for fremtredende trearomaer og noe sitrussødme. Enkel og noe ubestemmelig.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen