Aperitif mener
Nå er ikke lua lenger i hånda, men på hodet
Foto: (Arne Sørvig)

Nå er ikke lua lenger i hånda, men på hodet

100 prosent lønnsstøtte er kravet fra en samlet restaurantbransje når de for første gang tar til gatene.
18 Desember 2021 - 14:06

Denne uka har det vært aksjoner i så vel Stavanger, Bergen og Oslo, hvor kokkekledte demonstranter medbrakt panner og visper for første gang, om ikke i historien, så i hvert fall på veldig lenge, høylytt har sagt sin mening om regjeringens støttepakke.

Dekning av kostnader for råvarer som må kastes og inntil 30 000 per ansatt i lønnsstøtte er mer enn i forrige runde med nedstengning, men det er langt fra nok. Gjennomsnittlig månedslønn for «Restaurantvirksomhet og drift av barer» er riktignok bare 31 100 for alle stillingsprosenter, ifølge SSB. Men restaurantbransjen er en svært arbeidsintensiv næring med mange deltidsansatte, og lønnskostnadene utgjør i gjennomsnitt 40 prosent av omsetningen. Derfor teller hver eneste krone.

For selv om lønnsstøttepakken er bedre enn sist, ender mange restaurantbedrifter opp med smårusk for å dekke lønnskostnadene i stedet for å permittere. Det er så strenge betingelser knyttet til den forslåtte støttepakken, at du må være del av regjeringen (eller den forrige) for å tro på at dette hjelper.

Bedriften må nemlig ha et omsetningsfall på 100 prosent i desember og januar for å få 30 000 i støtte. Ellers blir det avkortning. Og bedrifter får bare lønnsstøtte dersom de tar tilbake alle permitterte ansatte, eller unngår permitteringer fullstendig.

Selv ikke i en ideell verden eller på tegnebrettet ville lønnsstøtteordningen være tilstrekkelig for å unngå at en hel bransje, både bedriftene og dens ansatte, sendes ut i det mørkeste desembermørket.

Vi snakker nemlig om nedstengning i en periode som i et normalår er den viktigste bidragsyteren for å sikre at bedriftens årsresultat ender på plussiden.

Det er grunn til å minne om at serveringsbransjen har landets minste resultatgrader med fattige 1,2 prosent.

Det er grunn til å minne om at serveringsbransjen har landets minste resultatgrader med fattige 1,2 prosent.

Til tross for at alle ble oppfordret til å gå på julebord som vanlig, har folk lært seg etter snart to år med pandemi, at det trolig er for godt til å være sant. Og det var det jo. Derfor begynte avbestillingene for julebord å renne inn allerede fra midten av november. «Redningspakken» tar ikke høyde for dette.  

Avbestillingstrenden eskalerte med den delvise og deretter fulle skjenkestoppen i desember, noe som for denne bransjen betyr full nedstenging, og det med ett døgns varsel. Når det gjøres en så dramatisk inngripen i en hel næring, må også kompensasjonene stå i stil. Men  det gjør de altså ikke.

Derfor krever bransjen selv 100 prosent lønnsstøtte. Jeg er redd dette er altfor beskjedent.

Serveringsbransjen er en av landets mest ydmyke næringer, det ligger i selve grunnfilosofien bak det å yte service. Men det betyr samtidig at du lett blir tråkka på.

Her kan du lese om en kokk som alltid sier fra 

Skal det virkelig monne, etter to år med katastrofe på katastrofe, må det enda mer på bordet. Når Stortinget er tilbake på jobb etter juleferien med 100 prosent lønn, må det utarbeides tiltakspakker som virkelig monner for framtiden til denne bransjen. Momsen er det enkleste og raskeste grepet de kan ta.   

Her kan du lese mer om hvorfor 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her