Godbiter i pollisten
Nå kan sommeren (og friheten) bare komme - her er vinen som passer i tiden framover

Nå kan sommeren (og friheten) bare komme - her er vinen som passer i tiden framover

Det er denne rødvinen du skal nyte i den lyse og friere tiden vi går i møte.
Aase E. Jacobsen
05 Mai 2021 - 12:45

jumping juice half full 2020.jpg [180.59 KB]Jeg kjenner i hvert fall på at juicy rødvin er det som trengs framover, og Patrick Sullivan Jumpin Juice - Half Full Red gjør meg vanligvis hoppende glad. I 2020-årgang er gliset enda større, for den superfruktig og fyldigere enn før med søte røde urte- og bærtoner, lett mineralpreg, gode syrefriskhet og tørrhet.

En vin som tar så vel kylling og lam som håndverkspølser og grønnsaker fra grillen. Men også pasta – eller når du vil har en skikkelig leskende og god rødvin helt uten tunge aromaer.

Det som gjør at denne vinen opererer midt i det flytende grenselandet mellom rosevin og rødvin, er at den er laget av både rødvins- og hvitvinsdruer – men mest av den første typen, nærmere bestemt pinot noir og dernest like mengder shiraz og sauvignon blanc. Vinens store syrefriskhet uttrykkes ekstra godt gjennom den siste, mens den store mykheten bidrar både pinot noir og shiraz med.

Trenger du en grunn til å åpne en flaske gledesspreder, får du den her.

Slike viner som dette, altså viner som er laget etter naturvinsprinsippet, uten tilsetninger og inngripen, trenger tid i glasset for å blomstre fullt ut. Den første sniffen og slurken kan oppleves lite fruktig, på fagspråket snakker vi om at den er reduktiv, det motsatte av «utsatt for oksygen». En karaffel er derfor svært fornuftig – uansett hvor kul flasken ser ut.

Bak denne vinen står Patrick og Megan Sullivan, som holder til i Strzelecki i Gippsland, Victoria, øst for Melbourne. Hvor de kjøper druer av vinbønder som dyrker økologisk eller biodynamisk til sin brede og alltid inspirerende vinportefølje.

Se alle Patrick Sullivan-vinene på polet

Men denne er unntaket siden de biodynamisk dyrkete druene kommer fra Margaret River – på Australias vestkyst – nesten 400 mil unna.

Patrick vinmesse i London.JPG [1.69 MB]Så er dette et samarbeidsprosjekt med en annen naturvinsorientert produsent i Victoria, Xavier Goodridge. Hvor målet er å være litt mer løssluppen også når det kommer til druekilden. Jumpin Juice har sin faste fanskare verden over. Total produksjon i 2020 var 6000 flasker, og så mye som 1400 kom til Norge. Utrolig nok er det fortsatt mye på lager, så den har nok gått under radaren for fansen nå som alt har vært stengt siden vinen kom til landet.

I utgangspunktet skulle dette være en vin som ble til etter hva den ulike årgang bød på av råvarer, men over tid er stilen blitt mer og mer «fast». At denne siste versjonen er bedre enn før, skyldes årgangens kvaliteter. Ifølge Patrick Sullivan var 2020 en vellykket årgang rent kvalitetsmessig. Den ga lavere avling riktignok på grunn av dårlig fruktsetting, men intens solvarme sørget for større konsentrasjon i druene. Han mener også at druene fikk ekstra gode aromaer og dybde. Og det er det du smaker i denne vinen.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her