Nå kommer verdens dyreste kokebok

Veier 20 kilo og koster over 3500 kroner.

Da Nathan Myhrvold sluttet som øverste teknologisjef hos Microsoft i 1999 var han blitt kjent som «Microsofts hjerne», og var ifølge Forbes verd 650 millioner dollar, nærmere fire milliarder kroner. Nå har han pøst ut penger på en kokebok som får Karl Ove Knausgårds «Min kamp» til å se ut som en pamflett fra Opplysningskontoret for kjøtt.

«Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking» kommer i seks bind, er på 2438 sider og veier tyve kilo - blekket alene veier to kilo, skriver D2.no.

Kokekolossen er priset til som er priset til 625 dollar, eller snaue 3600 kroner, inneholder oppskrifter på spinatpapir og krystalliserte roseblader, så vel som flytende nitrogeniskrem og oppdaterte versjoner av foie gras og confit de canard.

- Målet var å beskrive vitenskapen bak matlaging. Hvordan det faktisk fungerer, sier Myhrvold til avisen.

- Folks ideer om mat er basert på konvensjonell kunnskap. Men nye tilnærmingsmåter går utover tradisjonene, og det finnes ingen kokebøker som forklarer hvorfor vi gjør det vi gjør på kjøkkenet og hva som faktisk skjer, sier Myhrvold som hadde en doktorgrad i teoretisk og matematisk fysikk da han var 23. I har han mastergrader i geo- og astrofysikk, samt i matematisk økonomi.

«Modernist Cuisine» omfatter alt fra kulinarisk historie og ingrediensenes fysikk, til ulike typer matforgiftning og forskjellige stekeovners påvirkning på maten.

Myhrvold har skrevet boken sammen med kokkene Maxime Bilet og Chris Young, og har hatt hjelp av flere titalls assistenter og konsulenter. Mange av oppskriftene er inspirert av kokker ved Myhrvolds stamrestauranter rundt om på kloden: Ferran Adrià (ElBulli, Spania), Heston Blumenthal (The Fat Duck) og Wylie Dufresne (wd-50, New York).

Myhrvold skryter av den norske baristaen Tim Wendelboe (- Den beste i verden») og har ElBulli som sin favorittrestaurant.

- Jeg forventer ikke at alle skal ha et laboratorium hjemme. Boken har mange oppskrifter som kan brukes i et ganske vanlig kjøkken, bedyrer Myhrvold og fortelle at boken til og med har en oppskrift for lutefisk - og råtten hai fra Island.

- Råtten hai får lutefisk til å virke veldig normalt.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen