Nå kommer verdens dyreste kokebok

Veier 20 kilo og koster over 3500 kroner.
04 Mars 2011 - 15:12

Da Nathan Myhrvold sluttet som øverste teknologisjef hos Microsoft i 1999 var han blitt kjent som «Microsofts hjerne», og var ifølge Forbes verd 650 millioner dollar, nærmere fire milliarder kroner. Nå har han pøst ut penger på en kokebok som får Karl Ove Knausgårds «Min kamp» til å se ut som en pamflett fra Opplysningskontoret for kjøtt.

«Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking» kommer i seks bind, er på 2438 sider og veier tyve kilo - blekket alene veier to kilo, skriver D2.no.

Kokekolossen er priset til som er priset til 625 dollar, eller snaue 3600 kroner, inneholder oppskrifter på spinatpapir og krystalliserte roseblader, så vel som flytende nitrogeniskrem og oppdaterte versjoner av foie gras og confit de canard.

- Målet var å beskrive vitenskapen bak matlaging. Hvordan det faktisk fungerer, sier Myhrvold til avisen.

- Folks ideer om mat er basert på konvensjonell kunnskap. Men nye tilnærmingsmåter går utover tradisjonene, og det finnes ingen kokebøker som forklarer hvorfor vi gjør det vi gjør på kjøkkenet og hva som faktisk skjer, sier Myhrvold som hadde en doktorgrad i teoretisk og matematisk fysikk da han var 23. I har han mastergrader i geo- og astrofysikk, samt i matematisk økonomi.

«Modernist Cuisine» omfatter alt fra kulinarisk historie og ingrediensenes fysikk, til ulike typer matforgiftning og forskjellige stekeovners påvirkning på maten.

Myhrvold har skrevet boken sammen med kokkene Maxime Bilet og Chris Young, og har hatt hjelp av flere titalls assistenter og konsulenter. Mange av oppskriftene er inspirert av kokker ved Myhrvolds stamrestauranter rundt om på kloden: Ferran Adrià (ElBulli, Spania), Heston Blumenthal (The Fat Duck) og Wylie Dufresne (wd-50, New York).

Myhrvold skryter av den norske baristaen Tim Wendelboe (- Den beste i verden») og har ElBulli som sin favorittrestaurant.

- Jeg forventer ikke at alle skal ha et laboratorium hjemme. Boken har mange oppskrifter som kan brukes i et ganske vanlig kjøkken, bedyrer Myhrvold og fortelle at boken til og med har en oppskrift for lutefisk - og råtten hai fra Island.

- Råtten hai får lutefisk til å virke veldig normalt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her