Nå vil heller ikke amerikanerne ha smørsmakende chardonnayer

Nå vil heller ikke amerikanerne ha smørsmakende chardonnayer

Det er amerikanske vinkelnere som rapporterer om dette historiske skiftet i smak.

Men chardonnay er fortsatt amerikansk favoritt blant hvite druer, ifølge Nielsens Wine & Spirits Restaurant Poll. Det er chardonnayspesialist Cakebread som får favorittstempelet, med Jordan på andreplass.

Begge disse produsentenes chardonnaystil kjennetegnes av friskhet og integrert eik. Det samme gjelder toppskårerne for «by the glass», nemlig chardonnay fra Heitz Wine Cellars og Sandhi.

Det er Wine & Spirits magazine som står bak denne årlige undersøkelsen utført blant vininnkjøperne på 250 amerikanske restauranter. Den gir et signal om hva som er hottest akkurat nå blant sommelierer, men reflekterer ikke nødvendigvis salgsvolum. Undersøkelsen spør både om vin i flaske og vin solgt i glass.

Chardonnayprodusenter som er kjent for å være raus med eik og moden smøraktig frukt, har falt til dels kraftig på listen. Også en topprodusent som Kistler, for øvrig sterkt etterspurt også i Norge, som til tross for at de har endret stilen i en friskere retning, falt fra åttende til 25. plass.

Her kan du se smaksnotatene for Kistlers viner

Aller mest populær i vin-i-glass-kategorien er imidlertid Meiomi Pinot Noir. Nummer to ble Copain, en pinot noir-favoritt også i Norge.

Disse Copain-vinene kan du kjøpe på polet

Og Sandhi, som er helt ny på det norske markedet, ble nummer fire.

Her kan du lese om Sandhis imponerende viner

Amerikanske sommelierer er ikke bare opptatt av vin fra USA. La Rioja Alta inntok fjerdeplassen og R. López de Heredia havnet som nummer 11. Og Banfi Pinot Grigio ble nummer seks.

Betaler mye, også for retsina

Aller mest overraskende er det at greske Kourtaki Attica Retsina havnet på sjuendeplass vin-i-glass-gruppen. Det betyr at amerikanske restaurantgjester gjerne betaler 10 dollar for et glass retsina!

Generelt er folk villige til å betale mye mer enn tidligere for ett glass vin. Fire av de ti beste vinene på listen koster mer enn 20 dollar glasset, og gjennomsnittet er nesten 15 dollar.

Fransk er ut

Franske produsenter gjør det ikke særlig bra i undersøkelsen. Best er Lucien Crochet Sancerre på sjuende plass og Billecart-Salmon på 18. Og bare én chablis, Patrick Piuze, er på listen, men på en svak 48. plass.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen