Nådeløs kamp om suksessene

Leitz-saken dokumenterer en stadig mer aggressiv kamp om de mest lukrative vinagenturene.
Aase E. Jacobsen
31 Januar 2011 - 17:50

Med en gang en suksess på Vinmonopolet er etablert, er "gribbene" der for å forsøke å overta representasjonen i Norge. Det er inntrykket Apéritif sitter igjen med etter å ha snakket med en rekke aktører på markedet.

Doppio Passo er en av de største og mest lukrative suksessene på det norske markedet i "nyere" tid. De siste to årene har den søritalienske rødvinen ligget på topp i Norge med til sammen nærmere 2,7 millioner solgte liter. Importøren ExCellars' viktigste inntektskilde har vært utsatt for mange angrep de siste årene.

- Vi opplever ganske ofte forsøk på overtakelse eller flørting med våre leverandører, men ingen har lykkes hittil, sier adm. dir. Geir Eikeland som legger til: - Ikke bare angrep, men også stadig flere forsøk på å kopiere Doppio Passo. Vi blir stadig konfrontert med mindre vellykkete kopier. Det er også en ukultur og et tegn på manglende utviklingskraft og kreativitet.

Ikke gratis
På den hvite siden fremhever Leitz seg som et "lite rieslingeventyr" som har etablert seg som den mestselgende tørre tyske hvitvinen med rundt 650.000 liter i løpet av de siste to år. Importør Record Vinimport med Kjell Cordtsen i spissen hevder at det har ikke kommet gratis. - Record Vinimport har gjennom sine første syv år hatt en samlet netto fortjeneste på bare 2,7 millioner kroner før skatt. Firmaet begynte først å utbetale lønn til ansatte i april 2009, etter fem og et halvt års drift, sier Cordtsen i en pressemelding.

Her avvises det samtidig at firmaet har tjent urimelig mye på Leitz' viner, noe som skal være en av bakgrunnene for det omstridte importørskiftet. Men det er først og fremst måten det har skjedd på som har sjokkert aktører i bransjen. Blant andre Torstein Hiorth Østenstad som sendte et åpent brev til både Johannes Leitz og hans nye importør i Norge, Red & White.

Betalingsproblemer
Parallelt med importørskiftet som skjedde uten Record Vins vitende, melder DNs profilerte vinjournalist Tom Marthinsen overgang til nettopp Red & White. På aperitif.no settes det spørsmålstegn ved om Marthinsen har misbrukt sin stilling som vinjournalist for å få tak i dette attraktive agenturet til sin kommende arbeidsgiver.

Marthinsen avviser i en kommentar til e24.no at han har hatt en aktiv rolle, men påpeker at det har vært en kjent sak at Leitz-agenturet var på vandring. I en artikkel i Finansavisen lørdag 22. januar, påstår samtidig Marthinsen at en av bakgrunnene for importørskiftet har vært Record Vinimports betalingsproblemer. Cordtsen stiller seg totalt uforstående til dette.

- Record Vinimport har to år på rad vært rangert blant Oslos ti på topp i DNs Gaselleliste og har en plettfri økonomisk vandel. Antydninger om at Leitz ikke har fått de pengene han skulle ha, er fullstendig ubegrunnet, heter det i pressmeldingen.

Er Tom Marthinsen habil?
Hvor Marthinsen har opplysningene sine fra om manglende betalingen er ikke så vanskelig å gjette seg til. Enten må det være direkte fra Leitz eller fra Red & White.

Apéritif er kjent med at Red & White siden 2007 har prøvd å få tak i dette agenturet. Flere importører har vært på frierføtter i Rheingau. Og Leitz skal ha forhandlet med mange samtidig.

Kreves mer
Moestue er en av importørene som er blitt kontaktet av Leitz.
- Men vi var enige om at det måtte være en minnelig løsning som inkluderte eksisterende importør i form av en myk overgang over flere år, sier innehaver Christopher Moestue i en kommentar.

Han bekrefter ellers at en større profesjonalisering i bransjen gjør det vanskeligere å holde på suksessagenturer, det kreves mer for å beholde dem.

Det er også blitt antydet at det betales mellomlegg for å lokke suksessagenturer. - Jeg kjenner til at en eksisterende leverandør til det norske markedet ble tilbudt et betydelig beløp for å skifte importør, men dette er ikke veldig utbredt. De fleste byttene skjer dog i minnelighet, forteller Moestue.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen
Dagens rett
Fiskepanetter som i India

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen

Panetter eller kroketter er reneste snacksen som er helt umulig å ikke like. Kanskje bør du lage dobbel porsjon først som sist.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her