Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Denne kraftpakken overgår det meste av nebbiolo

Denne kraftpakken overgår det meste av nebbiolo

Selv om den bare har 15 prosent av druen sagrantino, sparker den godt fra. Eller du kan gå for den med 100 prosent og få en opplevelse av de sjeldne.
Aase E. Jacobsen
13 Januar 2021 - 14:45
 

Antonelli Montefalco Rosso 2018 koster sågar bare 179,90 kroner, altså godt innafor et budsjett på to hundre kroner. Det du får er en heftig, men også syrefrisk og tørr rødvin med herlig frukt og godt med mineralpreg. En kraftpakke til en utrolig gunstig pris og som altså er å få i 62 polutsalg. Den kommer garantert til å finne en plass på matbordet utover vinteren om den skal fortsette å være så kald som nå.

Den har også et bra lagringspotensial takket være de 15 prosentene med den unike druen sagrantino – i tillegg til hoveddruen sangiovese som Umbria har til felles med naboen i nord, Toscana.

I denne utgaven er det også brukt montepulciano som er mer typisk for den andre siden av Appenninene. At 2018 var et godt år på disse kanter, med en kjølig start og akkurat nok solvarme til å gi sunne smaksrike druer, hjelper selvsagt også.

Den bør derfor gjøre deg nysgjerrig og gi mersmak på druen sagrantino som er noe av det mest intense som finnes i vinverdenen. Noen kaller den et beist på grunn av den heftige syre- og tanninstrukturen, som i ren form gir en vin som trenger lang tid i kjelleren. Den er ikke uventet rik på antioksidanter hvilket reflekteres i den ugjennomtrengelige fargen. Moderne framstillingsmetoder har gitt vinmakerne innsikt i hvordan disse egenskapene skal håndteres og ikke minst hente ut de gode sidene ved sagrantino. For den har mer enn bare tanniner og fargeintensitet, også en aldeles nydelig syrlig skogsbærfrukt og spennende barnållignende aromaer.

 

Sagrantino er en tøffing for kjelleren

  Foto: Roger Kolbu

Fra samme vinkjeller kommer Antonelli Sagrantino Montefalco Rosso 2015, og det er nå du virkelig skjønner hvilken skjønnhet du står overfor. Enorm konsentrasjon og kompleksitet og samtidig lekker fyldig frukt balansert av stor fasthet fra tanninene. Denne vinen kommer ikke til å bevege seg noe de neste 10 årene. Og selv etter 20 år har den ikke nådd toppen. Sagrantino er derfor en fascinerende øvelse for den som er klar for å prøve seg utenom den faste løypa (de tre-fire B-ene).

Bak disse mesterverkene står Antonelli - en av de mest historiske produsentene innen det begrensede området Montefalco som teller drøyt 400 hektar, hvorav 50 er Antonellis.

Les mer om Montefalco her

Vinmarkene i Montefalco strekker seg mellom 220 til 476 m.o.h. og Antonellis ligger midt i åssidene, fra 300 til 400 m.o.h. Mens sangiovesedruene plukkes i september, er sagrantinodruene først modne langt ut i oktober.

Med velbrukte eikefat unngås tretanniner. Fatmodningen bidrar dermed til å mykne tanninene og forberede vinen på et langt liv i flaske.
 

Også tilgjengelig i basis er en hvitvin, Antonelli Montefalco Grechetto 2019 som også er en super representant for Umbria hvor denne druen får stadig mer oppmerksomhet.

Selv om eiendommen har en historie som strekker seg tilbake til 1200-tallet, var det først i 1979, og da med Montefalco Rosso at de begynte å tappe vin i flasker og selge under egen etikett.

Filippo Antonelli som fronter vinproduksjonen på gården, understreker viktigheten av å beskytte drueskallene i tidsrommet før pressing. Det er altså her sagrantinodruens styrke ligger, og for å oppnå det utnyttes tyngdekraft i vinkjelleren. Uttrekkstiden for sagrantino er svært lang, mellom 25 og 40 dager (for Montefalco Rosso er den bare 14-21 dager). Hos Antonelli som dyrker økologisk, gjøres gjæringen spontant, og vinene filtreres heller ikke. Siden vinen har nok av tanniner, nyttes velbrukte eikefat til modningen som tar 18 måneder, og avsluttes med et opphold i sementtanker før flasketapping.

Jordsmonnet hos Antonelli er leirholdig og kalkrik med innslag av fossiler, det bidrar til å løfte syrefriskheten og mineralkarakteren ytterligere. Vinmarkene ligger i den historiske delen av Montefalco på vestsiden av byen med samme navn, i retning Todi.

Det første forsøket med Filippo Antonelli gjorde med amfora var med 2015-årgangen.

Siden 2003 har de jobbet mye med å videreutvikle sagrantino-konseptet ved å isolere enkelte parseller på eiendommen, etter jordsmonn, eksponering og alder. Men hovedproduktet vil alltid være den som nå finnes i 2015-årgang. Dette var første året de begynte å eksperimentere med amfora for sagrantino, en metode som det er all grunn til å se fram til resultatene av.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her