Godbiter i pollisten
At denne vinen vil holde lenge, får du her bevis på

At denne vinen vil holde lenge, får du her bevis på

Denne vinen er nærmest en doldis i vinverdenen, vel respektert, men i dag noe anonym, nesten glemt. Det er det ingen grunn til, for lagringspotensialet er uomtvistelig. Og prisen er faktisk veldig gunstig i Norge.
Aase E. Jacobsen
01 Oktober 2016 - 17:06

Siste årgang ut av Lungarotti Rubesco Riserva Vigna Monticchio 2009 er det god gammel klasse over. Og jeg vet hva jeg snakker om siden jeg har fulgt den i tykt og tynt siden første årgang jeg smakte som var fra 1971. Den kommer fra en spesiell vinmark som siden 1990 har hatt sitt eget DOCG, nemlig Torgiano Rosso Riserva. Som den første DOCG i Umbria-fylket. I 1992 fikk den følge av Montefalco Sagrantino – en annen doldis – som vi i denne omgang lar ligge.

Holder minst 10 - kanskje 37 år? 

2009-utgaven ligner egentlig ikke på de første 80-talls versjonene, og det skyldes flere forhold, først og fremst klimatiske. I dag oppnås en rikere stil, også med høyere alkoholnivåer, men den lett eksotiske lett animalske karakteren som kjennetegner akkurat denne vinen, har også 2009-eren. Og at den vil holde lenge, er det ingen tvil om. Ganske sikkert langt utover 10 år hvis historiske utgaver av denne vinen skal være målestokk.

Slik smakte forresten en 10 år gammel Monticchio i 2000

Jeg fant fram en fra 1979 for en recap og den er et prakteksemplar fra denne vinmarken. Overraskende ungdommelig innslaget av tertiæraromaer til tross. Leskende med frisk syre og finkalibrerte tanniner. Etter en time i glasset begynner den å slite litt, men det er jo ikke så uvanlig for en 37 år gammel vin.

Nå bare sangiovese

Den store forskjellen fra 1970-80-tallet og nå er ved siden av høyere modning og dermed alkohol også at vinmarken er omplantet. Denne prosessen startet på slutten av 1990-tallet og holder fortsatt på. Derfor er gjennomsnittsalderen i dag 20 år, mens den på åttitallet var 30 år. Beplantingstettheten i dag er imidlertid høyere og med lavere utbytte per plante, hvilket på sikt vil gi enda mer struktur til denne vinen som ifølge Wine-searcher.com er gunstig priset i Norge.

Mens Monticchio fram til og med forrige årgang har vært en miks av sangiovese følge av canaiolo, er den nå en ren sangiovese.

Bak Lungarotti står i dag tre kvinner: Maria Grazia Marchetti Lungarotti med døtrene Chiara Lungarotti og Teresa Severini.

 

Fortsatt er det kvinner som styrer hos Lungarotti

Den finnes også i en hverdagsutgave Lungarotti Rubesco 2012, som også i siste versjon ut, er lett å kjenne igjen med sitt kirsebær og lett rustikke jordsmonnspreg. En god matvin til gryter eller lammeretter.

Den har en hvit parallell, Torre di Giano 2015, som er et ordspill på byen Torgianos navn, hvor Lungarotti har satt et veldig sterkt preg på. Den er en miks av trebbiano og grechetto og som sine røde brødre topp på matbordet, men nå mer for måltidets grønne retter eller pasta med sjømat.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her