Naturkorken står for fall

Under årets International Wine Challenge i England, fant et testpanel bestående av vineksperter ut at én av 20 flasker vin åpnet under konkurransen var negativt påvirket av naturkork. Med 11 033 flasker som bakgrunnsmateriale er konklusjonen dermed ganske godt begrunnet.

Som en oppfølging av denne undersøkelsen gjennomførte vinmagasinet Wine International en smaking av viner med forskjellige lukkemekanismer. Vin med naturkork, syntetisk kork, skrukork samt bruskork ble sammenliknet blindt. Resultatet var slående; i 21 av 40 tilfeller ble skrukork foretrukket, mens naturkork trakk det lengste strået kun én gang.

Vin lagrer bedre med skrukork
Smakingen avslørte også at eldre viner med skrukork hadde den klart største preferansen blant de som testet.

Robert Joseph poengterer i sin rapport, gjengitt i oktoberutgaven av Wine International, at forklaringen til at de alternative lukkemekanismene har oppnådd en slik suksess er at de i motsetning til naturkorken ikke påfører egenskaper til vinens duft eller smak. I tillegg tetter de vesentlig bedre enn naturkorken.

Ikke behov for å puste
Det er en klart utbredt oppfatning at vin må kunne puste gjennom korken. Denne oppfatningen tilbakevises imidlertid av professor Pascal Ribereau-Gayon, en av Bordeaux'' autoriteter på området. I sin håndbok om ønologi som kom ut i 2000, skriver han at "den reaksjon og utvikling som foregår inne i en vinflaske ikke er avhengig av oksygen".

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen