Hvis du ikke rakk innom denne restauranten i 2015, har du nå muligheten
(Bilde: Julie H. Amundsen)

Hvis du ikke rakk innom denne restauranten i 2015, har du nå muligheten

Den 23. november er Nedre Foss Gård klar til å ta mot gjester i så å si helt identiske lokaler som før. Men noen små overraskelser vil det være.

Nedre Foss Gård var i 2015 årets mest omtalte restaurantåpning, men den fatale brannen i romjula samme år satte en brutal stopp for suksessen. Knappe to år etter er Grünerløkkas eldste bygning bygd opp igjen til nok en gang å kunne ta mot til sammen 400 gjester.

Les om hva du kan forvente å få her

- Alt skulle rekonstrueres til det det var, med de samme interiørarkitektene som sist, men noen små justeringer er det blitt, forteller Jessica Senning som var restaurantsjef i 2015, og nå jobber mer i kulissene i forbindelse med gjenåpningen. 

- Gjestene kommer ikke til å merke noen forskjell, mener hun. Det innebærer at interiøret er det samme med de samme møblene, fargene og utnyttelsen i lokalet. – Det er litt større takhøyde, og kjøkkenet er gjort om, men fortsatt åpent, sier hun og peker på flere kokketekniske justeringer som gjør kjøkkenet mer funksjonelt og hverdagen bedre for kokkene.

Klassisk kontinentalt

Når alle er på jobb, er det folksomt på Nedre Foss. I alt 17 kokker, inkludert kjøkkensjef Mats Vaulen, assisterende kjøkkensjef Morten Jahr og tre soussjefer skal betjene restauranten i første, bryggeribaren i andre etasje og selskapslokalene. 

De fleste er nyansatte, men kjøkkensjefen er den samme som sist. 

- Selvsagt vil Mats’ stil prege kjøkkenet, men vi har valgt å gå litt mer klassisk kontinentalt denne gangen, forteller Jessica og legger til: – Vi har også lagt til valgmuligheter for mer eksklusive råvarer som størkaviar, men flere retter som var med sist er beholdt, deriblant gratinerte østers. Vi har nå som sist reist mye for å hente inspirasjon.

Tapetet er det samme som før brannen.
Tapetet er det samme som før brannen. Bilde: Julie H. Amundsen

Nedre Foss fikk raskt etter åpningen et renomme for sitt ambisiøse vinkart. Jessica har nå overlatt ansvaret for vinkartet til restaurantsjef Magnus Lundgren, men hun skal ha ansvaret for å bygge opp en vinbar, som altså ikke fantes før brannen. Den åpner først til våren. – Mens restauranten vil ha et litt mer klassisk vinutvalg enn sist, får vi nå muligheten til å kjøre alle de spesielle vinene som kommer i veldig små volum i vinbaren, lover hun.

Barokk- og krydderhage

Vinbaren ligger vegg-i-vegg med bryggeriet som bare rakk å brygge to batcher før brannen. Bryggeriet skal forsyne hele huset med ureist øl, men i bryggeribaren i andre etasje er det til enhver tid 30 tappetårn med øl fra hele verden i tillegg til 50 ulike flaskeøl. Her blir det også servert småmat inspirert av moderne britisk pubmat som grillet andehjerte med estragonmajones.

- Nedre Foss er et fleksibelt sted, for gjester fra hele byen, sju dager i uka, både innendørs og ute når det blir varmere i været selvsagt, forklarer Jessica. Beliggenheten ved Akerselva og omgitt av grøntarealer gjør at det er spesielt god plass ute. Det betyr en stor uteservering med plass til 100 gjester, og en mindre i indre gård. Det jobbes også med planer om å anlegge en barokkhage, og kokkene lengter ikke uventet etter den lovede krydderhagen som kommer til våren.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen