Nei til hotellstjerner

Nei til hotellstjerner

Flere av Norges flotteste hoteller ønsker ikke å bli rangert med stjerner.
12 April 2012 - 15:24

– Å bli målt på minibarer og roomservice passer ikke for oss, sier Nils Henrik Geitle i De Historiske Hotel og Spisesteder til VG Nett.

– For våre hotellgjester er det opplevelsen som teller, ikke om det ligger blyant og brevark på skrivepulten.

Den nye nasjonale ordning med felles system for stjernemerking innføres i løpet av våren. Den skal gjøre det enklere for hotellgjester å orientere seg blant landets mange hoteller. Merkeordningen består av en undersøkelse med mer enn 500 kriterier som til sammen skal gi forbrukerne et anslag for kvaliteten ved hotellet, formidlet som antall stjerner.

Geitle representerer 43 av Norges eldste og mest særpregede hoteller, og han antar at 9 av 10 vil takke nei til stjernerangeringen.

– Vi har vår egen kvalitetsstandard som går på gjestfrihet, vertskapsrolle, historieformidling, atmosfære og andre immatrielle kvaliteter, som vi mener de nye stjerne-kriteriene ikke fanger opp, sier Geitle.

– Vi har gått gjennom stjerne-kriteriene og kommer elendig ut, bl.a. fordi vi ikke har TV og radio på rommet, minibar og brevpapir med penn liggende parat, sier Ole Henrik Nitter Walaker, niende generasjons driver av Norges eldste hotell, Walaker Hotell i Luster.
 
Etter det VG forstår er mange eiere og drivere av klassiske hoteller livredde for å ende opp med en 2'er på terningen fordi de f.eks. ikke tilbyr suiter, jacuzzi, roomservice og andre poengfremmende ting.

Også Kjetil Smørås, hotelldirektør og eier av Grand Hotel Terminus og Augustin Hotel i Bergen, avviser ordningen.

– Vi vil ikke bli målt etter slike kriterier, snarere etter gjestfrihet, særpreg og atmosfære. Det er slike ting som er viktig for gjestene våre, sier han.

Prosjektleder Anita Blomberg-Nygård i Norsk Akkreditering, som forvalter den nye nasjonale hotellstjerne-ordningen, sier de nye kriteriene tar hensyn til hoteller med særpreg og histore i veggene.

– Nettopp fordi Norge har mange historiske hoteller har vi lagt til rette for å få dem med i den nye klassifiseringsordningen. To av 12 medlemmer i fagrådet for den nye stjerneordningen kommer dessuten fra hoteller som er med i De Historiske, sier hun til VG Nett.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri
Dagens rett

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri

Denne suppeoppskriften med masse smak og krydder er perfekt nå som høstmørket er på sitt mørkeste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her