Nesten portvin

En vin med en fylde som en årgangsportvin bare at den er tørr, det er et av kjennetegnene på ukens vin. Så er det da også en av de dyktigste portvinsmakerne som eier signaturen. Den gir varme til så vel kropp som sjel og er det perfekte følge til kraftig
Redaksjonen
01 Mars 2001 - 01:00

Redoma 1996 (varenr. 33178, bestillingsutvalg) (KK192807) er med en pris på kroner 189,60 (169,06) i periferien av hva de fleste anser som en akseptabel pris for en vin. Men når du virkelig skal koste på deg noe, og du liker smakskraftige og konsentrerte viner som henger langs glassets innside, er dette vinen for deg. Mørk og ugjennomtrengelig væske med intense aromaer av mørke, søte bær, krydder og lær, tydelige men likevel beherskete tanniner, og en ettersmak som varer og varer.
 
Produsent er Niepoort, et av de aller minste og et av de aller beste portvinshusene. I dag ledes bedriften av Dirk og faren, henholdsvis femte og fjerde generasjon, men det var Dirk som sørget for at Niepoort begynte å arbeide også med tørre bordviner med utgangspunkt i de samme druene som for portvin.
 
For Redoma er det snakk om Tinta Amarela, Touriga Francesa oo Tinta Roriz. Druene kommer fra vinmarker med mer enn 55 år gamle vinstokker. Vinstokkene som vokser på familiens egne eiendom Quinta do Caril i Douro-dalen gir ekstremt lavt utbytte, kun 15 - 18 hl/ha, så Redoma er en typisk boutiquevin. Første årgang var 1991 og siden den gang har suksessen vært et faktum. Og nordmenn bør prise seg lykkelige for å kunne få tilgang til en såpass sjelden vin, og det til en pris som dessuten er lavere enn hva amerikanerne må ut med.
 
Selv om 1996 ikke er et år for vintage port, er Redoma likevel en aktuell lagringskandidat. Erfaringene med moderne tørre Douro-viners lagringspotensial er ikke lange, men tilsvarende viner fra 40-tallet smaker fortsatt himmelsk, så det er ingen grunn til å betvile Redomas potensial. Fordelen med "lettere" år som 1996 er at vinene blir mer egnet til mat.
 
Når Redoma i løpet av året kommer i 1997-versjon, må det bli en smaksbombe av dimensjoner, for det året danner sammen med 1994 superduoen fra 90-tallet. Årgangsportvinene fra disse årene er legendariske, men like fullt tilgjengelige, i alle fall Niepoorts fra 1997. Prisen er overhodet ikke avskrekkende, heller tvert i mot, kroner 354,80 (KK184663, kr 349,16) (varenr. 32778, bestillingsutvalg), for en vin som har et svært langt liv foran seg. Men drikk den ikke i dag, det er helt bortkastet, for så ung årgangsportvin er ikke i nærheten av å vise hva den er god for ennå. Men om en ti års tid derimot.
 
Niepoort er også kjent for sine vellagrete portviner av typen colheita som betyr portvin fra en enkelt årgang men som har ligget på fat i minst 7 år. Vintage portvin har bare to års fatlagring bak seg før den tappes i flasken. Forskjellen i stil er derfor stor. Ikke mindre er Niepoorts Colheita 1979 (varenr. 13658, bestillingsutvalg, kr 418,50) (KK437384, kr 385,26) en stor vin. Kompleks i så vel duft som smak og stor nytelse i hver dråpe.
 
Les mer om Portvin her:
 
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteker er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteker er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteker er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteker er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her