Nesten portvin

En vin med en fylde som en årgangsportvin bare at den er tørr, det er et av kjennetegnene på ukens vin. Så er det da også en av de dyktigste portvinsmakerne som eier signaturen. Den gir varme til så vel kropp som sjel og er det perfekte følge til kraftig
Redaksjonen
01 Mars 2001 - 01:00

Redoma 1996 (varenr. 33178, bestillingsutvalg) (KK192807) er med en pris på kroner 189,60 (169,06) i periferien av hva de fleste anser som en akseptabel pris for en vin. Men når du virkelig skal koste på deg noe, og du liker smakskraftige og konsentrerte viner som henger langs glassets innside, er dette vinen for deg. Mørk og ugjennomtrengelig væske med intense aromaer av mørke, søte bær, krydder og lær, tydelige men likevel beherskete tanniner, og en ettersmak som varer og varer.
 
Produsent er Niepoort, et av de aller minste og et av de aller beste portvinshusene. I dag ledes bedriften av Dirk og faren, henholdsvis femte og fjerde generasjon, men det var Dirk som sørget for at Niepoort begynte å arbeide også med tørre bordviner med utgangspunkt i de samme druene som for portvin.
 
For Redoma er det snakk om Tinta Amarela, Touriga Francesa oo Tinta Roriz. Druene kommer fra vinmarker med mer enn 55 år gamle vinstokker. Vinstokkene som vokser på familiens egne eiendom Quinta do Caril i Douro-dalen gir ekstremt lavt utbytte, kun 15 - 18 hl/ha, så Redoma er en typisk boutiquevin. Første årgang var 1991 og siden den gang har suksessen vært et faktum. Og nordmenn bør prise seg lykkelige for å kunne få tilgang til en såpass sjelden vin, og det til en pris som dessuten er lavere enn hva amerikanerne må ut med.
 
Selv om 1996 ikke er et år for vintage port, er Redoma likevel en aktuell lagringskandidat. Erfaringene med moderne tørre Douro-viners lagringspotensial er ikke lange, men tilsvarende viner fra 40-tallet smaker fortsatt himmelsk, så det er ingen grunn til å betvile Redomas potensial. Fordelen med "lettere" år som 1996 er at vinene blir mer egnet til mat.
 
Når Redoma i løpet av året kommer i 1997-versjon, må det bli en smaksbombe av dimensjoner, for det året danner sammen med 1994 superduoen fra 90-tallet. Årgangsportvinene fra disse årene er legendariske, men like fullt tilgjengelige, i alle fall Niepoorts fra 1997. Prisen er overhodet ikke avskrekkende, heller tvert i mot, kroner 354,80 (KK184663, kr 349,16) (varenr. 32778, bestillingsutvalg), for en vin som har et svært langt liv foran seg. Men drikk den ikke i dag, det er helt bortkastet, for så ung årgangsportvin er ikke i nærheten av å vise hva den er god for ennå. Men om en ti års tid derimot.
 
Niepoort er også kjent for sine vellagrete portviner av typen colheita som betyr portvin fra en enkelt årgang men som har ligget på fat i minst 7 år. Vintage portvin har bare to års fatlagring bak seg før den tappes i flasken. Forskjellen i stil er derfor stor. Ikke mindre er Niepoorts Colheita 1979 (varenr. 13658, bestillingsutvalg, kr 418,50) (KK437384, kr 385,26) en stor vin. Kompleks i så vel duft som smak og stor nytelse i hver dråpe.
 
Les mer om Portvin her:
 
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Plukkfisk er den reneste festmaten
Dagens rett

Plukkfisk er den reneste festmaten

Det finnes et utall ulike oppskrifter på plukkfisk. Dagens utgave er laget med lettsaltet torsk og toppet med sprøstekt bacon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her