Nesten portvin

En vin med en fylde som en årgangsportvin bare at den er tørr, det er et av kjennetegnene på ukens vin. Så er det da også en av de dyktigste portvinsmakerne som eier signaturen. Den gir varme til så vel kropp som sjel og er det perfekte følge til kraftig kost som en saftig pepperbiff.

Redoma 1996 (varenr. 33178, bestillingsutvalg) (KK192807) er med en pris på kroner 189,60 (169,06) i periferien av hva de fleste anser som en akseptabel pris for en vin. Men når du virkelig skal koste på deg noe, og du liker smakskraftige og konsentrerte viner som henger langs glassets innside, er dette vinen for deg. Mørk og ugjennomtrengelig væske med intense aromaer av mørke, søte bær, krydder og lær, tydelige men likevel beherskete tanniner, og en ettersmak som varer og varer.
 
Produsent er Niepoort, et av de aller minste og et av de aller beste portvinshusene. I dag ledes bedriften av Dirk og faren, henholdsvis femte og fjerde generasjon, men det var Dirk som sørget for at Niepoort begynte å arbeide også med tørre bordviner med utgangspunkt i de samme druene som for portvin.
 
For Redoma er det snakk om Tinta Amarela, Touriga Francesa oo Tinta Roriz. Druene kommer fra vinmarker med mer enn 55 år gamle vinstokker. Vinstokkene som vokser på familiens egne eiendom Quinta do Caril i Douro-dalen gir ekstremt lavt utbytte, kun 15 - 18 hl/ha, så Redoma er en typisk boutiquevin. Første årgang var 1991 og siden den gang har suksessen vært et faktum. Og nordmenn bør prise seg lykkelige for å kunne få tilgang til en såpass sjelden vin, og det til en pris som dessuten er lavere enn hva amerikanerne må ut med.
 
Selv om 1996 ikke er et år for vintage port, er Redoma likevel en aktuell lagringskandidat. Erfaringene med moderne tørre Douro-viners lagringspotensial er ikke lange, men tilsvarende viner fra 40-tallet smaker fortsatt himmelsk, så det er ingen grunn til å betvile Redomas potensial. Fordelen med "lettere" år som 1996 er at vinene blir mer egnet til mat.
 
Når Redoma i løpet av året kommer i 1997-versjon, må det bli en smaksbombe av dimensjoner, for det året danner sammen med 1994 superduoen fra 90-tallet. Årgangsportvinene fra disse årene er legendariske, men like fullt tilgjengelige, i alle fall Niepoorts fra 1997. Prisen er overhodet ikke avskrekkende, heller tvert i mot, kroner 354,80 (KK184663, kr 349,16) (varenr. 32778, bestillingsutvalg), for en vin som har et svært langt liv foran seg. Men drikk den ikke i dag, det er helt bortkastet, for så ung årgangsportvin er ikke i nærheten av å vise hva den er god for ennå. Men om en ti års tid derimot.
 
Niepoort er også kjent for sine vellagrete portviner av typen colheita som betyr portvin fra en enkelt årgang men som har ligget på fat i minst 7 år. Vintage portvin har bare to års fatlagring bak seg før den tappes i flasken. Forskjellen i stil er derfor stor. Ikke mindre er Niepoorts Colheita 1979 (varenr. 13658, bestillingsutvalg, kr 418,50) (KK437384, kr 385,26) en stor vin. Kompleks i så vel duft som smak og stor nytelse i hver dråpe.
 
Les mer om Portvin her:
 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen