New Yorks Bordeaux

New Yorks Bordeaux

Bare de siste årene har et drøyt dusin vingårder etablert seg på Long Islands østre del, North Fork. Utviklingen har fått vinskribentene til å utnevne området til så vel New Yorks Bordeaux som til USAs hotteste vinregion.
02 September 2017 - 19:32

Det mange ikke vet om New York, eller rettere sagt New York State, er at delstaten er USAs nest største vinprodusent. Besøker du byen New York, er det absolutt verd å ta en tog- eller biltur til vinområdet North Fork på Long Island. Fra Central Park midt på Manhattan tar det knapt to timer å kjøre de 16 milene ut til vinmarkene.

Vi reiser fra New York via Queens og ser hvordan landskapet forandres fra skyskrapere til grønne bondegårder, åsrygger og vinmarker. Det myldrer av pittoreske småbyer, som ligger som et perlekjede av identiske hvitmalte husgrupper.

Fra potet til druer

Ytterst på Long Island vider den lille luksuslandsbyen East Hampton seg ut som en vifte. Når du sier Long Island, tenker de fleste på nettopp strandområdet The Hamptons, som er et konsentrat av rikdom og berømmelse. Det vrimler av kjente ansikt. Det perfekte sted om du vil omgi deg med kjendiser når du er i delikatessebutikken eller restauranten. Her støter du på George Lucas (produsenten av Star Wars og Indiana Jones-filmene), Sarah Jessica Parker (som akkurat har kjøpt sitt tredje hus i Hamptons), Jerry Seinfeld (som har 25 biler i garasjen) og Steven Spielberg (om en fyr i baseballcaps bruker ordet «rats» som banneord i nærbutikken, er det han).

 

Boligene er store som slott, tomtene er fullskalas 18 hulls golfbaner og livet synes utelukkende å handle om hvordan man skal fordrive tiden.

Men bortenfor det champagnesippende jetsetlivet og fester som starter fredag ettermiddag og holder på til søndag, venter roen. Nærmere bestemt på øyas østre del, North Fork, hvor det heller er potetdyrking enn polokamper på agendaen.

Her er dessuten flere av de gamle potetfeltene forvandlet til vingårder. I dag finnes det totalt et femtitalls vingårder på Long Island.

I starten hadde pionerne store problemer med å selge sine viner. Verken vinhandlere eller restauranter hadde noen anelse om at man dyrket vindruer på Long Island, og mange var veldig skeptiske.

Obama liker den

I dag er det annerledes. Å dra ut på Long Island for å smake og kjøpe vin i noen av de sjarmerende og rustikke treskurene er blitt en populær attraksjon for New York-ere. Generelt sett er vinene herfra laget i en folkelig og lettdrikkelig stil, hvilket tiltrekker mange forbrukere.

Stort sett alle vinmarkene på Long Island er beplantet med klassiske franske druesorter hvilket er bakgrunnen for kallenavnet New Yorks Bordeaux. Klimaet påvirkes av det nærliggende havet, Long Island-stredet i nord og en lang og smal vik mot Atlanteren i sør. Mange vinmarker ligger så nært havet at man både ser og kjenner duften av tang og tare.

 

Vi starter vår smaksrunde hos Paumanok vingård i Aqueboque på den søndre delen av North Fork.

Paumanoks viner er blitt servert i Det hvite hus, de har vunnet flere utmerkelser og en av dem nevnes i boken «1001 viner du må smake før du dør». I et pittoresk trehus med kryssete hvite planker, en tidligere bondegård, ligger Paumanoks smakerom.

Enkelt forklart er alle deres viner utmerkete. De lager en tørr elegant og frisk chenin blanc, en fin tørr riesling, en stram og ganske elegant tankgjæret Festival Chardonnay og en aldeles utsøkt, noe fatpreget, men finstemt og frisk Barrel Fermented Chardonnay. Denne regnes som Long Islands beste i sitt slag. Men det er likevel i kategorien røde viner at Paumanok stråler. Deres Bordeaux-inspirerte røde er veldig gode til siste dråpe.

Fra hobby til heltid

Smakerommet er omgitt av en takterrasse hvorfra man har utsikt over de vidstrakte markene. Omgivelsene er attraktive for utleie til fester og bryllup, og mens vi står der og nyter utsikten, går et ungt par hånd i hånd og planlegger hvor presten skal stå på den store dagen. Innehaveren, den karismatiske og konstant smilende Charles Massoud, tar oss med på en rundtur i vingården. Vinrankene er nesten uvirkelig grønne og Charles er åpenbart stolt av sin velpleide vingård.

 

- Vi innså raskt at Long Island aldri ville bli et vinområde som kunne konkurrere på det globale markedet rent prismessig. Om vi ville ha suksess, var vi tvungne til å satse på kvalitet, forteller han.

Charles og hans tyskfødte kone Ursula hadde først tenkt å flytte til Tyskland for å dyrke vin, men i stedet gikk flyttelasset til New York. Da de fikk høre at noen vingårder var etablert på Long Island, dro de ut for å se på dem. I 1983 kjøpte paret en gård med potetåker og plantet de første vinstokkene.

 

- Det var et rent eksperiment i starten. Vi hadde ingen anelse om hva vi gjorde, sier Charles med en påfølgende latter. –Vi laget en del mindre gode viner på den tiden, minnes han.

Fram til 1992 arbeidet Charles som ingeniør hos IBM, men etter hvert vokste produksjonen så mye at hans hobby ble til heltidsjobb. I dag har paret 29 hektar, og vinene serveres også i Det hvite hus.

Ringenes Herre-vinen

I blindtest etter blindtest fortsetter vinene fra Long Island å motbevise skeptikerne som mener at det ikke er plass for en verdensby og et vinparadis i én og samme stat. To av USAs viktigste publikasjoner,  Wine Advocate (Robert Parker) og Wine Spectator, kaller Long Island-vinene for «excellent values».

 

Long Island er det nyeste og hurtigst voksende vinområdet i New York State. Enn så lenge har man lyktes å beholde sin naturlige sjarm og upretensiøse innstilling, hvilket gjør området til en absolutt drøm for den vintørste turisten.

Når du kommer til en vingård på Long Island, er sannsynligheten veldig stor for at det er eieren selv som tar imot deg. Like sannsynlig er det at han eller hun kommer rett fra vinmarken med jord på hendene.

 

Den som foretrekker det mer sofistikerte, bør ta turen innom vingården Bedell Cellars lengre ut på halvøya. Her puster man inn diskret luksus og det finnes kunst for millioner av dollar. Selskapet ble grunnlagt i 1980 og er en av pionerne på Long Island, men i 2000 ble det kjøpt opp av den pengesterke filmprodusenten Michael Lynne, som blant mye annet står bak trilogien Ringenes Herre.

Pétrus-sammenligning

Å dømme ut fra skiltene i entreen som forklarer at Bedell er et av de ti hotteste vinmerkene i USA, er vin ren business for eieren. Med en ny sjef (en sommelier fra New York) har firmaet løftet så vel kvaliteten som blikket ut mot verden.

Et eksempel på det siste er det vellykkete forsøket på å møte etterspørselen etter tørre, men fruktige og friske tankgjærete viner. Vinene av albariño og grüner veltliner er blitt veldig populære.

Vi fortsetter turen gjennom den søvnige småbyen Cutchogue med sin lave bebyggelse og beplantete gater. Veiene slynger seg videre gjennom en landlig idyll der åser med gyllent korn

Fakta om North Fork

 

Det meste av vinen som produseres i USA kommer fra California med de to andre vestkyststatene Oregon og Washington som «up and coming». Faktum er at det lages vin i hele USA og at delstaten New York er den neste største produsenten med over 200 vingårder, fordelt på Finger Lakes i nord, i Hudson Valley og ved Atlanterhavskysten på Long Island.

Long Island er det nyeste og hurtigst voksende området som ligger 160 km øst for New York City. Halvøya deles opp i North Fork og South Fork, skilt av Great Peconic Bay. Den første vingården ble etablert i 1975, og nå finnes det drøyt 50 vingårder hvorav et tjuetalls er åpne for besøk.

Vekstsesongen strekker seg over 150-180 dager fra knoppene skytes i begynnelsen av mai til innhøstningen i midten av september, bare avbrutt av noen regnskurer, akkurat som i Europa.

Det blir sjelden for varmt siden havet regulerer lufttemperaturen og derfor oppnås ikke samme høye modning som i California (bortsett fra noen få steder som Sonoma Coast). Dette og en noe mer europeiskinspirert filosofi og smak, gir viner med middels fylde og moderat alkohol, som sjelden når så høyt som 13,5 prosent. Det har vist seg at det er de røde bordeauxdruene som lykkes aller best på Long Island, og merlot er også den som trives aller best.

avløser rekker på rekker med vinstokker og havner til slutt hos Lenz Winery. Også denne er en av de eldste vingårdene på Long Island. Her bryner man seg mer enn gjerne på klassiske franske toppviner ved å la vinene delta i blindsmakinger.

Deres Old Wine Merlot er bedre enn selveste Château Pétrus fra Pomerol, skal vi tro de mange blindsmakingene som har vært gjennomført for årgangene 2000 og 2001. I de høyere kvalitetsklassene, spesielt av druer fra deres eldre vingårder som nå nærmer seg 30 år, lages det riktig gode, klassisk strukturerte og formodentlig langlivete viner.

Liker det jordnære

Den klassiske og komplekse Old Vines Cabernet Sauvignon har et svært godt lagringspotensial. I følge vinmakeren Eric Fry, som har vært her i drøyt 20 år, er det først med litt alder at vinenes storhet viser seg.

-Historien gjentar seg, vi tar det for gitt at de klassiske vinene fra Frankrike vinner med lagring, mens amerikanske viner helst skal drikkes unge, om i det hele tatt. Ingenting kan være mer feil. Begge påstander bygger på manglende kunnskap. Og fordommer, sier Eric.

Med sin lange hestehale, vinflekkete t-skjorte og fillete jeans minner han mest om en overvintret hippie, men skinnet bedrar: Eric er en av USAs fremste vinkjennere. Det er kanskje best å la sammenligningen med Pétrus bero, men Lenz’ gewürztraminer og musserende vin er definitivt i verdensklasse.

Eric er ikke interessert i å lage endimensjonale viner som er glemt så snart glasset er tømt. I stedet forsøker han å lage viner som stikker seg ut.

-Jeg liker viner som er jordnære og som dufter av gårdsbruk. Det er mer interessant enn bare frisk frukt. Dessuten utvikler slik vin seg bedre over tid og blir enda mer interessant, slår han fast.

Foretrekker kortreist

Hans mål er «å lage vin som er ærlig». Eric er veldig klar over sin rolle: han lager vin, verken mer eller mindre. Han er absolutt ingen markedsfører, ikke er han interessert i å selge sine viner heller. Han vil bare produsere vin som han selv liker, og om folk liker det også, ja, desto bedre.

-Det burde være alle vinmakeres mål, synes nå jeg. Å lage vinen du selv liker, sier han med et

Adresser

Paumanok Vineyards, North Fork of Long Island, 1074 Main Road (Route 25), P.O. Box 741, Aquebogue, 631-722-8800

 www.paumanok.com

 

Bedell

36225 Main Road, RT 25, Cutchogue, NY 11935

Phone: (631)734-7537 Fax: (631)734-5788

www.bedellcellars.com

 

Lenz winery

38355 Rt 25

Peconic, NY 11958

(631) 734-6010

www.lenzwine.com

 

Samtlige vingårder har åpent sju dager i uka i høysesongen, kl 11-17.

 

Slik kommer du hit

Long Island Rail Road: mta.info/lirr

Hampton Jitney: www.hamptonjitney.com

StndAIR: stndair.com

skjevt smil og legger til:

-Om du forsøker å produsere vin som skal forføre forbrukeren eller en vinekspert som Robert Parker, er det dømt til å mislykkes. Mens jeg bare må finne tilstrekkelig mange kunder som er enige i min smak. Jeg skulle gjerne selge alt jeg lager på Long Island, ikke for at jeg ikke vil at folk fra andre deler av landet skal få muligheten å smake den, men at mine naboer vil kjøpe min vin, forteller meg at jeg gjør en god jobb.

Og naboene lar seg unektelig forføre av «villmannens» gewürztraminer og boblevin. I det siste har New Yorks vininteresserte begynt å velge kortreist vin i stedet for den som kommer fra Vestkysten. En av favorittene er nettopp Lenz.

 

Hva er så hemmeligheten med vinene fra Long Island? Jo, den franske touchen har gjort underverk på halvøya i de siste årene samtidig som det rette klimaet finnes her, viljen og ambisjonene likeså.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream
Ukens kake
Clotted cream til scones og afternoon tea

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream

Den tar sine 20 timer, men så er ikke afternoon tea noe man tar lett på. Så det er bare å sette i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv
Dagens rett
Empanadas

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv

Det er mye enklere enn du kanskje har tenkt, også å lage deigen. Om du har dårlig tid, kan du selvsagt bruke ferdig deig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream
Ukens kake
Clotted cream til scones og afternoon tea

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream

Den tar sine 20 timer, men så er ikke afternoon tea noe man tar lett på. Så det er bare å sette i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv
Dagens rett
Empanadas

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv

Det er mye enklere enn du kanskje har tenkt, også å lage deigen. Om du har dårlig tid, kan du selvsagt bruke ferdig deig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet
Guide
Oppskrifter med krabbe

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å servere krabbe på tradisjonelt vis, men prøve gjerne en av disse spennende oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 01.november

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt

Møt legendariske Casa Ferreirinha og få nye favoritter fra Portugals vinregion nummer én. Som abonnent sparer du 245 kroner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her