Nikolai Haram Svorte sikret nordisk vinkelner-sølv
Foto: (NVKF)

Nikolai Haram Svorte sikret nordisk vinkelner-sølv

Den regjerende norgesmesteren kan derfor legge en ny seier til sin merittliste.
08 Oktober 2023 - 23:41

Det var under Nordisk Vinkelnermesterskap 2023 fant sted i Helsinki i helgen, at Nikolai Haram Svorte, Head Sommelier i Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim, tok en sterk andreplass. Han ble bare slått av Jonathan Gouveia fra Formel B i København. Svenske Emma Ziemann fra Restaurant Äng sør for Göteborg, ble nummer tre.

- Dette var Nikolai Haram Svorte sitt andre nordiske mesterskap, og forrige gang kom han på tredjeplass. Han har hatt en svært bratt læringskurve de siste par årene, og vi gleder oss til å følge ham videre, sier Liora Levi, President i Norsk Vinkelnerforening.

Hun vet selv hva hun snakker om all den tid hun vant nordisk i 2012, som en av i alt seks norske seiere i denne årlige konkurransen. De andre er Robert Lie (2004), Merete Bø (2008), Simon Zimmermann (2013), Francesco Marzola (2018) og Sander Johnsson (2022).

Finalistene venter på dommen fv: Nikolai Haram Svorte, Emma Ziemann, Jonathan Gouveia Foto: Teemu Reunila

Om det er Nikolai Haram Svortes tur neste år, forutsetter at han blir en av to norske kandidater. De velges ut etter NM for vinkelnere på nyåret. 

Kåringen roterer årlig mellom de fem nordiske landene og i år var det Finland som fikk æren av å være vertskap. Den Finske Sommelierforeningen med Heidi Mäkinen MW i spissen hadde organisert en spennende og utfordrende konkurranse.

Krevende konkurranse
Dagen startet som seg hør og bør med en omfattende skriftlig teorioppgave; hvor deltakerne fikk kun 60 minutter til å overbevise dommerne.

I tillegg skulle de blindsmake to søte viner; Nittnaus Trockenbeerenauslese Exquisit 2018 fra Burgenland i Østerrike og Manincor Le Petit 2019 fra Alto Adige i Italia.

Til denne oppgaven fikk deltakerne 15 minutter, og til gjengjeld forventet dommerne en fullverdig analyse og beskrivelse av disse to særegne vinene.

Om noen av deltakerne trodde de nå var ferdige tok de grundig feil, for semifinalen fortsatte med en meget relevant oppgave; nemlig å servere to gjester to ulike viner på kun tre minutter. Én vin med skukork; Stift Klosterneuburg Wiener Gemischter Satz  Ried Weisleiten 2021, og én med naturkork; Netzl Anna-Christina Ried Bärnreiser 2017.

Seks oppgaver i finalen
I finalen sto scenen klar for kveldens gjester, og finalistene fikk bryne seg på seks ulike oppgaver, alle med tidspress og under dommernes skarpe blikk:

- Servering av aperitiff, PetNat og Extra Dry Martini (med oliven), til to gjester

- Servering av hvitvin: Wittmann Morstein GG til tre gjester (høres kanskje enkelt ut? Ikke fullt så enkelt når flasken ikke finnes og det eneste man har tilgjengelig er en Wittman Westhofener...)

- Dekantering: dekantere og servere Clos de l'Oratoire des Papes mens kandidatene blir stilt spørsmål om druer og historien til Châteauneuf-du-Pape

- Mat & Vin: anbefale ulike "salte" retter til samme vin, før gjestene selvfølgelig heller ønsker seg en vegetarrett.

- Identifisere fire ulike viner, samt kommentere på kvalitet:

19 Crimes Chardonnay 2018, South Eastern Australia

Perlage Canah Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut NV, Veneto

Sogrape Mateus The Original Rosé NV

J.P. Chenet Cabernet Sauvignon Syrah 2022

- Identifisere fire ulike brennevin:

Jim Beam Rye Whiskey

Monnet Cognac VS

Pernod Absinthe

Sensèa Monovitigno di Chardonnay Grappa

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her