Vinkelnerkonkurranse
Henrik Dahl Jahnsen er fire ganger norgesmester
Foto: (Julie H. Amundsen)

Henrik Dahl Jahnsen er fire ganger norgesmester

Den 27 år gamle sørlendingen som nå gjør trønder av seg, er en av to mestvinnende vinkelnere i Norge.
02 Februar 2019 - 13:40

Med den fjerde NM-seieren til Henrik Dahl Jahnsen, som begynner i ny jobb som head sommelier på Britannia i Trondheim, er det bare Robert Lie som har like mange pokaler fra før av. Forskjellen er bare EM-tittelen, og den skal Henrik prøve seg på neste år, på Kypros.

Slik forbereder Henrik Dahl Jahnsen seg

Til sommelier-VM i Belgia i mars er det nummer to i NM, Simon Zimmermann, Happolati, som reiser. Henrik deltok i VM for tre år siden, og var da tidenes yngste VM-deltaker. Så at vi vil se enda mer fra ham i årene framover, er svært sannsynlig, for å nå verdenseliten i denne idrettsgrenen tar tid. På spørsmål om framtiden, er han like fattet som når han er i ilden. Det gjelder også om hva som var hans avgjørende styrke i årets konkurranse. – Jeg følte at alt gikk like bra, litt fratrekk her og der, sier han etterpå. Og når han blir spurt om hva han ville gjort bedre, om noe, svarer han: - Teori kan du alltid bli bedre i.

For i denne konkurransen veier teoridelen tungt. Denne delen, kvart- og semifinalene, er ikke åpen for publikum. Den omfatter 45 intrikate spørsmål, skriftlig blindsmaking, dekantering og servering. Utfylling av Bordeaux-kartet, miksing av en Manhattan-cocktail og kahoot-konkurranse.

Av de rekordmange påmeldte kandidatene gikk tre videre til finalen som alltid finner sted på scenen. Den ble avsluttet med at de tre finalistene skulle fordele innholdet av en magnum champagne i 18 glass. Her viste Henrik Dahl Jahnsen seg som den perfeksjonisten han er.

Alle øvelser teller med og Henrik oppnådde 1601 av 2260 mulige poeng. Simon Zimmermann fikk 1555 og tredjeplassen gikk til Francesco Marzola, Park Hotel Vossevangen med 1432 poeng.

Fra venstre: Robert Johansen, Sander Johnsson og Nikolai Haram Svorte. Foto: Julie H. Amundsen

Under årets «vinkelnerhelg», fant også Junior Award (tidligere Young Sommelier) sted, for vinkelnere under 25 år. Den er en mindre krevende utgave av NM, men likevel med mange av de samme elementene.

Den ble vunnet av Sander Johansson (21) fra Tango/Fish & Cow i Stavanger foran Nikolai Haram Svorte (21), Restaurant Bro i Ålesund og Robert Johansen (24) fra Park Hotel Vossevangen. Robert slo derfor ut tvillingbroren Reidar. Det er første gang at et tvillingpar har deltatt i en vinkelnerkonkurranse. De jobber dessuten begge samme sted. Om du tror at det er grunnlag for konflikter på arbeidsplassen, tar du feil. For ifølge deres mentor og sjef Francesco Marzola, er forholdet med på å styrke konkurranseinstinktet.

 

Årets NM-kandidater

Henrik Dahl Jahnsen - Bølgen & Moi, Kristiansand / Britannia Hotell Trondheim

Francesco Marzola - Park Hotel Vossevangen, Voss

Simon Zimmermann - Happolatti, Oslo

Kristoffer Aga - Renaa, Stavanger

Aleksander Iversen - Omakase & Genki, Oslo

Karianne Fornes - Jarmans Gastropub, Oslo

Andreas Høgfeldt - Brasserie Ouest, Oslo

Helle Hasting- Alchemist, København

Øystein Voll - Cru Vin & Kjøkken, Oslo

Jonathan Lundgren - Fish & Cow, Stavanger

Dag Magnus Bakstad - Kafé Løve, Oslo

Alexandra Åberg - Kafé Løve, Oslo

Ketri Leis - Pazzo Wine Bar, Estonia (gjestedeltaker)

Andreas Kyprianou - VinoCultura, Kypros (gjestedeltaker)

  

Kandidater Junior Wine Award

Sander Johnsson - Tango og Fish & Cow, Stavanger

Nikolai Haram Svorte - Restaurant Bro, Ålesund

Jens Nornes - Vintage Kitchen, Oslo

Eline Ladehaug - Quality Hotel Strand, Gjøvik

Reidar R. Johansen - Park Hotel Vossevangen, Voss

Robert Johansen - Park Hotel Vossevangen, Voss

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her