NM i finstykking for lærlinger 2004

Det er syvende året på rad at NM i finstykking for lærlinger gjennomføres. Regionuttakene foregår i disse dager. Årets Norgesmester blir kåret under Matfestivalen i Ålesund i august.
Redaksjonen
18 Februar 2004 - 01:00

NM i finstykking for lærlinger
Årets regionale konkurranse NM i finstykking for lærlinger er i gang. I år er oppgaven å bene ut en skinke, og å dele mørbradstykket fra storfe på en tilfredsstillende måte.

Tre regionale mestere er så langt kåret; Pølsemakerlærling Morten Ask fra Kjøttforretningen A. Idsø A/S i Stavanger, Butikkslakterlærling Miriam Bendixen fra Jens Eide i Lillesand og Kjøttskjærerlærling Roar Gjøvaag, Gilde Bøndernes Salgslag, Trondheim.

I løpet av februar, mars og april skal det gjennomføres regionale konkurranser i Vestfold, Oslo og eventuelt Tromsø. I Oslo er oppslutningen så stor at konkurransen må gjennomføres i tre omganger. Tidligere er det gjennomført konkurranser i Vest-, Sør- og Midt-Norge. Finalistene fra hver region går videre til selve NM-arrangementet som avvikles under Matfestivalen i Ålesund i august.

Konkurranseformen
I konkurransen tevles det på tre ulike områder; grovstykking, produkter for salg og presentasjon. De tre disiplinene teller likt, og gir til sammen maks 300 poeng.

I innledende fase, grovstykking, skal lærlingene vise at de behersker den kunst å føre kniven uten at hinner skjæres i stykker. Det skal heller ikke sitte igjen for mye kjøtt på beinet ved utbeining, og det skal holdes orden og god hygiene på arbeidsbordet. Økonomisk utnyttelse av kjøttet skal også komme til uttrykk i sluttresultatet, det skal ikke være for mye kjøtt til kverning. Produkter for salg er den kreative delen av oppgaven. Produktene skal være av en slik art at de selger seg selv; fristende og delikate. Også i denne bolken legges det vekt på arbeidsteknikk, hygiene og orden. Økonomi er selvsagt også viktig.

Om filetene er pent skåret ut, og deretter fylt med godsaker er ikke jobben gjort for en butikkslakter. Varene skal presenteres visuelt og verbalt. Kunden har behov for kunnskap og en god butikkslakter må kjenne til alt fra slaktemetoder, transport, oppbevaring og sist, men ikke minst hvordan produktet skal stekes eller kokes og hva som hører til.

Det snører seg til - fra lærling til mester
Siden oppstart i 1998 har interessen for konkurransen vært god sier fagsjef i Kjøttindustriens Fellesforening Espen Lynghaug. I og med den gode deltagelsen er også konkurransen blitt hardere gjennom årene. Høyeste oppnåelige poengsum er 300 poeng, det gis så trekk for unøyaktighet og feil. Hittil i år er høyeste poengsum i regionkonkurransene 289 poeng innhentet av Morten Ask, lærling hos A.Idsø Kjøttforretning i Stavanger.

Lærlingene har en to-årig utdanning fra videregående skole; Grunnkurs Hotell- og næringsmiddelfag og VKI Kjøttfag. VKI omfatter blant annet teorien til alle fire kjøttfagene: Slakter, Kjøttskjærer, Butikkslakter og Pølsemaker. Den påfølgende læretiden som går over 2 år er spesialtilpasset den retningen en velger å utdanne seg i og avsluttes med en praktisk svenneprøve. Siden kan en bygge på med mesterbrev eller annen høyere utdanning.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her