NM i finstykking for lærlinger 2004

Det er syvende året på rad at NM i finstykking for lærlinger gjennomføres. Regionuttakene foregår i disse dager. Årets Norgesmester blir kåret under Matfestivalen i Ålesund i august.
Redaksjonen
18 Februar 2004 - 01:00

NM i finstykking for lærlinger
Årets regionale konkurranse NM i finstykking for lærlinger er i gang. I år er oppgaven å bene ut en skinke, og å dele mørbradstykket fra storfe på en tilfredsstillende måte.

Tre regionale mestere er så langt kåret; Pølsemakerlærling Morten Ask fra Kjøttforretningen A. Idsø A/S i Stavanger, Butikkslakterlærling Miriam Bendixen fra Jens Eide i Lillesand og Kjøttskjærerlærling Roar Gjøvaag, Gilde Bøndernes Salgslag, Trondheim.

I løpet av februar, mars og april skal det gjennomføres regionale konkurranser i Vestfold, Oslo og eventuelt Tromsø. I Oslo er oppslutningen så stor at konkurransen må gjennomføres i tre omganger. Tidligere er det gjennomført konkurranser i Vest-, Sør- og Midt-Norge. Finalistene fra hver region går videre til selve NM-arrangementet som avvikles under Matfestivalen i Ålesund i august.

Konkurranseformen
I konkurransen tevles det på tre ulike områder; grovstykking, produkter for salg og presentasjon. De tre disiplinene teller likt, og gir til sammen maks 300 poeng.

I innledende fase, grovstykking, skal lærlingene vise at de behersker den kunst å føre kniven uten at hinner skjæres i stykker. Det skal heller ikke sitte igjen for mye kjøtt på beinet ved utbeining, og det skal holdes orden og god hygiene på arbeidsbordet. Økonomisk utnyttelse av kjøttet skal også komme til uttrykk i sluttresultatet, det skal ikke være for mye kjøtt til kverning. Produkter for salg er den kreative delen av oppgaven. Produktene skal være av en slik art at de selger seg selv; fristende og delikate. Også i denne bolken legges det vekt på arbeidsteknikk, hygiene og orden. Økonomi er selvsagt også viktig.

Om filetene er pent skåret ut, og deretter fylt med godsaker er ikke jobben gjort for en butikkslakter. Varene skal presenteres visuelt og verbalt. Kunden har behov for kunnskap og en god butikkslakter må kjenne til alt fra slaktemetoder, transport, oppbevaring og sist, men ikke minst hvordan produktet skal stekes eller kokes og hva som hører til.

Det snører seg til - fra lærling til mester
Siden oppstart i 1998 har interessen for konkurransen vært god sier fagsjef i Kjøttindustriens Fellesforening Espen Lynghaug. I og med den gode deltagelsen er også konkurransen blitt hardere gjennom årene. Høyeste oppnåelige poengsum er 300 poeng, det gis så trekk for unøyaktighet og feil. Hittil i år er høyeste poengsum i regionkonkurransene 289 poeng innhentet av Morten Ask, lærling hos A.Idsø Kjøttforretning i Stavanger.

Lærlingene har en to-årig utdanning fra videregående skole; Grunnkurs Hotell- og næringsmiddelfag og VKI Kjøttfag. VKI omfatter blant annet teorien til alle fire kjøttfagene: Slakter, Kjøttskjærer, Butikkslakter og Pølsemaker. Den påfølgende læretiden som går over 2 år er spesialtilpasset den retningen en velger å utdanne seg i og avsluttes med en praktisk svenneprøve. Siden kan en bygge på med mesterbrev eller annen høyere utdanning.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her