NM i finstykking for lærlinger 2004

Det er syvende året på rad at NM i finstykking for lærlinger gjennomføres. Regionuttakene foregår i disse dager. Årets Norgesmester blir kåret under Matfestivalen i Ålesund i august.

NM i finstykking for lærlinger
Årets regionale konkurranse NM i finstykking for lærlinger er i gang. I år er oppgaven å bene ut en skinke, og å dele mørbradstykket fra storfe på en tilfredsstillende måte.

Tre regionale mestere er så langt kåret; Pølsemakerlærling Morten Ask fra Kjøttforretningen A. Idsø A/S i Stavanger, Butikkslakterlærling Miriam Bendixen fra Jens Eide i Lillesand og Kjøttskjærerlærling Roar Gjøvaag, Gilde Bøndernes Salgslag, Trondheim.

I løpet av februar, mars og april skal det gjennomføres regionale konkurranser i Vestfold, Oslo og eventuelt Tromsø. I Oslo er oppslutningen så stor at konkurransen må gjennomføres i tre omganger. Tidligere er det gjennomført konkurranser i Vest-, Sør- og Midt-Norge. Finalistene fra hver region går videre til selve NM-arrangementet som avvikles under Matfestivalen i Ålesund i august.

Konkurranseformen
I konkurransen tevles det på tre ulike områder; grovstykking, produkter for salg og presentasjon. De tre disiplinene teller likt, og gir til sammen maks 300 poeng.

I innledende fase, grovstykking, skal lærlingene vise at de behersker den kunst å føre kniven uten at hinner skjæres i stykker. Det skal heller ikke sitte igjen for mye kjøtt på beinet ved utbeining, og det skal holdes orden og god hygiene på arbeidsbordet. Økonomisk utnyttelse av kjøttet skal også komme til uttrykk i sluttresultatet, det skal ikke være for mye kjøtt til kverning. Produkter for salg er den kreative delen av oppgaven. Produktene skal være av en slik art at de selger seg selv; fristende og delikate. Også i denne bolken legges det vekt på arbeidsteknikk, hygiene og orden. Økonomi er selvsagt også viktig.

Om filetene er pent skåret ut, og deretter fylt med godsaker er ikke jobben gjort for en butikkslakter. Varene skal presenteres visuelt og verbalt. Kunden har behov for kunnskap og en god butikkslakter må kjenne til alt fra slaktemetoder, transport, oppbevaring og sist, men ikke minst hvordan produktet skal stekes eller kokes og hva som hører til.

Det snører seg til - fra lærling til mester
Siden oppstart i 1998 har interessen for konkurransen vært god sier fagsjef i Kjøttindustriens Fellesforening Espen Lynghaug. I og med den gode deltagelsen er også konkurransen blitt hardere gjennom årene. Høyeste oppnåelige poengsum er 300 poeng, det gis så trekk for unøyaktighet og feil. Hittil i år er høyeste poengsum i regionkonkurransene 289 poeng innhentet av Morten Ask, lærling hos A.Idsø Kjøttforretning i Stavanger.

Lærlingene har en to-årig utdanning fra videregående skole; Grunnkurs Hotell- og næringsmiddelfag og VKI Kjøttfag. VKI omfatter blant annet teorien til alle fire kjøttfagene: Slakter, Kjøttskjærer, Butikkslakter og Pølsemaker. Den påfølgende læretiden som går over 2 år er spesialtilpasset den retningen en velger å utdanne seg i og avsluttes med en praktisk svenneprøve. Siden kan en bygge på med mesterbrev eller annen høyere utdanning.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen