NM i østersåpning 2002

I år går NM i østersåpning av stabelen den 1. september i hagen på Madserud Gård i Oslo. Det er fritt frem å melde seg på for alle kokker med ambisjoner om å reise til VM i Irland for å representere Norge.
Redaksjonen
20 Juli 2002 - 02:00

Også i år blir det stor østersfest med show og moro, og selvsagt skal du som arbeider som kokk snarest melde deg på som deltaker. Kanskje blir det du som vinner og som får reise til Galway i Irland og deltar i VM i østersåpning. Eller kanskje du bare vil ha med deg festen og heie på din favoritt? Uansett kan vi love en ettermiddag utenom det vanlige. Sponsorer for evenementet er A la carte delicatesse (østers), Champagne Bollinger og Guinness.

Olav Nilsson (bildet til høyre) fra Grand Café i Oslo vant fjorårets NM i østersåpning med soleklar margin foran 22 andre deltakere. I løpet av rekordraske 2 minutter 2 sekunder hadde han åpnet 30 østers. Selv etter å ha blitt idømt 10 straffesekunder var seieren sikker foran andreplassen som gikk til veteranen danske Heini Pedersen (midt i bildet til venstre), frilanser. Tredjemann ble debutanten Egil Nordeide fra Østmarkseteren Restaurant (til høyre i bildet).

Her kan du melde deg på som deltaker i konkurransen

Her kan du melde deg på som festdeltaker/tilskuer

Reglement NM i østersåpning 2001
(Kan bli revidert, følg med på disse sidene.)
Deltakere vil få tilsendt Reglement.

1. I de innledende heat velger hver kandidat selv ut 30 østers av typen gigas som den enkelte får anledning til å pusse og arrangere etter eget system før startskuddet for åpningen går. Kandidatene velger selv hvilket åpningsutstyr og beskyttelse som skal brukes. Østersene som må være i mest mulig perfekt stand etter åpning, skal være løsnet fra bunnskjellet og arrangert på mest mulig presentabelt vis før de overlates juryen.

2. Juryen bedømmer etter følgende kriterier
- østersen skal være uten blodflekker eller andre løse deler fra skjellet
- det skal heller ikke være skader i østerskjøttet
- presentasjonen av østersene på serveringsfatet skal være tiltalende

Avvik fra kriteriene medfører straffesekunder for kandidaten etter følgende skala:
- dårlig løsnet østers = 1 sek.
- østers med skall = 1-5 sek.
- østers med blod = 3 sek.
- skadet østers = 3-10 sek.
- tom østers = 30 sek.
- uåpnet/manglende antall = diskvalifisering

Juryen kan gi bonuspoeng for presentasjon i form av fratrekk for sekunder.

3. I finalen stiller de fem-seks kandidatene (avhengig av totalt antall deltakere) med færrest antall totalsekunder fra innledende runder uavhengig av hvilket heat de stilte i. Finalistene plukker selv ut de 30 østersene de skal åpne i finalen. Juryen benytter de samme kriteriene som i innledende runder. Vinneren blir den som har færrest antall totalsekunder i finalen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi desserten masse luft og tropisk kjærlighet
Ukens kake
Pasjons- og nektarinsufflé

Gi desserten masse luft og tropisk kjærlighet

Her er det suffleen som gir luftigheten og smaken av pasjonsfrukt og nektariner som står for det tropiske innslaget. At det blir en dessert alle vil like, er garantert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her