NM i østersåpning 2005

FIXME: not implemented embed type for object type : <embed> I år går NM i østersåpning av stabelen søndag den 14. august klokken 16:00 i hagen på Madserud Gård i Oslo. Du som leser Apéritif på nettet kan melde deg på som gratis tilskuer. Vi kan love deg en spennende konkurranse og som alltid er det både champagne og østers å få kjøpt.

Årets østersåpningsmesterskap blir atter en gang høstens kjempefest - og i år som i fjor skjer det hele på Madserud Gård i Oslo. Selvsagt skal du som arbeider som kokk snarest melde deg på som deltaker. Kanskje blir det du som vinner og som får reise til Galway i Irland for å konkurrere i 51st. International Oyster Festival, 22.-25. september 2005. Eller kanskje du bare vil ha med deg festen og heie på din favoritt? Uansett kan vi love en ettermiddag utenom det vanlige. Merk deg tidspunktet:

søndag 14. august kl. 16 -18

Apéritif har gjennom flere år vært arrangør av NM i østersåpning. Med på laget har vi Tourism Ireland , Omega , Champagne Bollinger , Ringnes , Guinness med flere.

Senest i fjor hadde vi et meget vellykket arrangement på samme sted. Med hyggelig stemning og ikke minst fordelaktige priser på både østers og godt drikke.

Fjorårets vinner, Ola Nilsson (t.h.), repeterte seieren på hjemmebane og er selvsagt på plass for å igjen forsvare tittelen som Norges beste østersåpner.

Men han gikk ikke til dekket bord siden mangeårig mester Heini Petersen (t.v.), kantinechef hos McKinsey, ga ham skikkelig konkurranse. Etter finalen var det nemlig umulig å skille de to totalpoengmessig selv om Petersen var fem sekunder raskere. Det er ikke bare hurtighet som belønnes. De 30 østersene skal være åpnet på et perfekt vis, uten skall og andre uvedkommende elementer, og dessuten skal de være løsnet fra skjellet.

Derfor måtte det en ekstraomgang til - en duell mellom Norges desidert beste østersåpnere gjennom tidene. Nilsson åpnet 30 østers på 2,08 og Petersen på 2,16.

Les mer om fjorårets arrangement her:

Hvordan det gikk i fjorårets NM får du vite her:

Resultatet i Galway 2004 kan du lese mer om her:

Påmeldingsskjemaer:
(kun for kokker)

Her kan du melde deg på som tilskuer (klikk)

Madserud Gård har beliggenhet på baksiden av Frognerparken.
Adresse: Madserud Allé 34, 0274 Oslo

Reglement NM i østersåpning 2005
(Kan bli revidert, følg med på disse sidene. Endringer vil bli merket rødt)
Deltakere vil få tilsendt Reglement.

1. I de innledende heat velger hver kandidat selv ut 20 østers av typen flatøsters som den enkelte får anledning til å pusse og arrangere etter eget system før startskuddet for åpningen går. Kandidatene velger selv hvilket åpningsutstyr og beskyttelse som skal brukes. Østersene som må være i mest mulig perfekt stand etter åpning, skal være løsnet fra bunnskjellet og arrangert på mest mulig presentabelt vis før de overlates juryen.

2. Juryen bedømmer etter følgende kriterier
- østersen skal være uten blodflekker eller andre løse deler fra skjellet
- det skal heller ikke være skader i østerskjøttet
- presentasjonen av østersene på serveringsfatet skal være tiltalende

Avvik fra kriteriene medfører straffesekunder for kandidaten etter følgende skala:
- ikke løsnet østers = 4 sek.
- østers med skall = 4 sek.
- østers med blod = 30 sek.
- skadet østers = 4 sek.
- veltet østers = 4 sek.
- uåpnet/manglende østers= 30 sek.

Juryen kan gi bonuspoeng i form av fratrekk for presentasjon.

3. I finalen stiller de fem-seks kandidatene (avhengig av totalt antall deltakere) med færrest antall totalsekunder fra innledende runder uavhengig av hvilket heat de stilte i. Finalistene plukker selv ut de 30 østersene de skal åpne i finalen. Juryen benytter de samme kriteriene som i innledende runder. Vinneren blir den som har færrest antall totalsekunder i finalen.

Foto: Roger Kolbu

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen