Nordens beste baristaer er fra Norge

Etter en tre dager lang kamp mellom de nordiske landenes barista-landslag, gikk Norge av med seieren i Nordic Barista Cup 2005. Programmet baristaene måtte gjennom var både innholdsrikt og krevende, og det var en meget jevn konkurranse.
Redaksjonen
03 Oktober 2005 - 13:52

Danmark imponerte dommerne den første dagen av konkurransen med sin lagånd og samarbeid i det som var den mest tekniske og teoretiske delen av konkurransen. Alle lagene fikk 3 poser med grønne bønner som de skulle røste selv, og som skulle benyttes ved neste dags konkurranse. Lagene fikk deretter en gjennomgang av installeringen av en GB5 La Marzocco espressomaskin, og gjennomførte en cupping på fem typer espresso som de valgte utifra som sin blend til resten av konkurransen.

På dag to ble lagene utfordret i den teorien de hadde gjennomgått dagen før og i løpet av én time skulle de ha installert og justert en espressomaskin, samt brygget kaffe på sin egen kaffe fra dagen før. Danmark gikk igjen av gårde med seieren i denne disiplinen foran Island og Finland med Norge på fjerde plass.

Norge hadde derimot mer hell med seg i neste post på programmet som var en triangulær cupping der deltakerne skulle peke ut én blend fra tre kopper. De to beste lagene - Island og Norge gikk til finalen. Etter en nervepirrende finale var begge lagene likt, men Island ble dømt foran pga bedre resultat i innledende runde.

Konkurransens siste dag var derimot helnorsk! Lagånden i det norske laget og samarbeidet under konkurransen denne siste dagen var utmerket og det la dommerene godt merke til. Første post på programmet var utsalg av kaffe fra utvalgte kaffebarer på Grünerløkka til inntekt for organisasjonen Coffee Kids. Deretter gikk turen til selve finalen, som var tredelt; espresso, latte kunst og signaturdrink. Norge halte seieren i land i den første disiplinen (espresso) mens Danmark og Finland tok hjem seirene i de respektive disiplinene. Seieren på finaledagen var nok til å hale i land seieren i Nordic Barista Cup 2005 for Norge.

Sluttresultatet for finalerunden var:
- Norge: 52 poeng
- Danmark/Island: 47 poeng
- Sverige: 45 poeng
- Finland: 37 poeng

Norges lag bestod av:
Gunhild Seljenes
Regjerende Norgesmester i Barista, hun har også vært medlem av det norske baristalandslaget de siste tre år.

● Einar K. Holthe
Daglig leder av Kaffefuglen i Oslo, best kjent for eksperimentelle signaturdrikker. 2. plass i NM 2005.
Les mer om ham og Kaffefuglen her: http://www.aperitif.no/index.db2?id=64326

● Halvard Amble
Baristalandslagets midtnorske alibi - kommer fra Trondheim, hvor han har vært en sentral skikkelse rundt kaffekulturen i området. Amble fikk tredjeplass i NM 2005.

● Jonas Lippestad
Nykommer til landslaget, men med en eksperimentell side ved seg når det gjelder signaturdrikker.

● Martin Hogsnes Solvang (team coach)
Norges coach og motivator - hans oppgave er å inspirere sitt lag og han er viden kjent for sitt konkurranseinstinkt.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her