Nordens beste baristaer er fra Norge

Etter en tre dager lang kamp mellom de nordiske landenes barista-landslag, gikk Norge av med seieren i Nordic Barista Cup 2005. Programmet baristaene måtte gjennom var både innholdsrikt og krevende, og det var en meget jevn konkurranse.
Redaksjonen
03 Oktober 2005 - 14:52

Danmark imponerte dommerne den første dagen av konkurransen med sin lagånd og samarbeid i det som var den mest tekniske og teoretiske delen av konkurransen. Alle lagene fikk 3 poser med grønne bønner som de skulle røste selv, og som skulle benyttes ved neste dags konkurranse. Lagene fikk deretter en gjennomgang av installeringen av en GB5 La Marzocco espressomaskin, og gjennomførte en cupping på fem typer espresso som de valgte utifra som sin blend til resten av konkurransen.

På dag to ble lagene utfordret i den teorien de hadde gjennomgått dagen før og i løpet av én time skulle de ha installert og justert en espressomaskin, samt brygget kaffe på sin egen kaffe fra dagen før. Danmark gikk igjen av gårde med seieren i denne disiplinen foran Island og Finland med Norge på fjerde plass.

Norge hadde derimot mer hell med seg i neste post på programmet som var en triangulær cupping der deltakerne skulle peke ut én blend fra tre kopper. De to beste lagene - Island og Norge gikk til finalen. Etter en nervepirrende finale var begge lagene likt, men Island ble dømt foran pga bedre resultat i innledende runde.

Konkurransens siste dag var derimot helnorsk! Lagånden i det norske laget og samarbeidet under konkurransen denne siste dagen var utmerket og det la dommerene godt merke til. Første post på programmet var utsalg av kaffe fra utvalgte kaffebarer på Grünerløkka til inntekt for organisasjonen Coffee Kids. Deretter gikk turen til selve finalen, som var tredelt; espresso, latte kunst og signaturdrink. Norge halte seieren i land i den første disiplinen (espresso) mens Danmark og Finland tok hjem seirene i de respektive disiplinene. Seieren på finaledagen var nok til å hale i land seieren i Nordic Barista Cup 2005 for Norge.

Sluttresultatet for finalerunden var:
- Norge: 52 poeng
- Danmark/Island: 47 poeng
- Sverige: 45 poeng
- Finland: 37 poeng

Norges lag bestod av:
Gunhild Seljenes
Regjerende Norgesmester i Barista, hun har også vært medlem av det norske baristalandslaget de siste tre år.

● Einar K. Holthe
Daglig leder av Kaffefuglen i Oslo, best kjent for eksperimentelle signaturdrikker. 2. plass i NM 2005.
Les mer om ham og Kaffefuglen her: http://www.aperitif.no/index.db2?id=64326

● Halvard Amble
Baristalandslagets midtnorske alibi - kommer fra Trondheim, hvor han har vært en sentral skikkelse rundt kaffekulturen i området. Amble fikk tredjeplass i NM 2005.

● Jonas Lippestad
Nykommer til landslaget, men med en eksperimentell side ved seg når det gjelder signaturdrikker.

● Martin Hogsnes Solvang (team coach)
Norges coach og motivator - hans oppgave er å inspirere sitt lag og han er viden kjent for sitt konkurranseinstinkt.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her