Nordens beste er dansk

Danske Jacob Krocemba gikk av med seieren i nordisk mesterskap for vinkelnere som ble avholdt i København 5. november.
Redaksjonen
14 November 2006 - 11:57

Det Nordiske mesterkskap for vinkelnere ble avholdt i København den 5. november 2006 på Hotell d'Angleterre. Norge stilte med to deltakere, Jens Blom og Ørjan Lundmark, begge fra Bølgen og Moi, Briskeby. Danmark, Finland og Sverige likeså mens Island hadde med én deltaker.

Etter semifinalene ble det klart at det var tre soleklare finalister. Alle hadde da vært igjennom den hittil vanskeligste teoriprøve som det nordiske mesterskap har sett, samt blindsmaking av tre viner. Savennières Trie Speciale 2003, Dom. Baumard,  Catena Alta Malbec Lunlunta Vineyard 1996, Nicolas Catena og Torcolato 2003, Az. Agr. Maculan.

Finalistene
De tre som gikk videre til finalen var Søren Polenius, Sverige, Jacob Krocemba, Danmark og Joonas Vainio, Finland. De hadde dobbelt så mange poeng som de siste 6 deltakerne, så her må nok Norge ta i et tak for å komme seg tilbake på pallen.

Finalen gikk under fantastiske omstendigheter på Hotel d'Angelterre og var satt opp med autentiske restaurantscener med profesjonelle skuespillere.

Deltakerne i finalen var innom servering av magnum champagne, blindsmaking, dekantering og servering av rødvin, alt foran noen hundre tilskuere samt skuespillere som var drillet i å stille ulike spørsmål underveis.

Detaljene som teller
Jonas fra Finland gjorde en meget bra finale helt frem til dekanteringen hvor han sølte vin og sto med ryggen mot gjestene. Søren fra Sverige gjorde det meste riktig men unnlot å hilse på gjestene, overså mannen som var tom for champagne, så da var det åpen bane for Jacob Krocemba fra Danmark som kunne innkassere en fortjent seier etter først og fremst en meget sterk teoridel i semifinalen.

Alt i alt var dette det beste nordiske mesterskap som er blitt arrangert og etter møtet mellom de nordiske presidentene var det stor enighet om at vi i Norden skal fortsette å satse sammen om en felles plattform for å vise at vi kan hevde oss blant verdens fremste sommelierer.

Tekst : Ken Engebretsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her