Nordisk fulltreffer

Nå kan Merete Bø føye nok en tittel til samlingen. Vår mest lovende kvinnelige vinkelnerfunn noen sinne er nemlig nordisk mester.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2008 - 15:43

Merete Bø (31), vinkelner på Bagatelle i Oslo, har demonstrerte den bratteste suksesskurven vi noen gang har sett blant norske vinkelnere. Med unntak av sin kollega Robert Lie. Men så har Bø akkurat startet sin konkurransekarriere. I løpet av et halvår har hun sikret seg norgesmestertittelen og er nå altså også nordisk mester.

Det var den 2. juli i Stavanger under Bocuse d'Or Europa 2008 at årets nordiske mesterskap fant sted, og hvor Bø slo ut to langt mer rutinerte svensker i finalen, Søren Pollenius og Susann Berglund-Krantz. De tre finalistene hadde kvalifisert seg etter innledende runder med praktiske øvelser samt en teoretisk prøve hvor til sammen ni nordiske kandidater deltok.

Hårfin margin
Finalen bød på blindsmaking hvor målet er å beskrive to viner så detaljert som mulig samt fem brennevin hvorav et glass til en forandring inneholdt et øl. Videre sette viner til en meny med gjester ved bordet. Dekantere vin og rette feil i vinkart samt håndtere vanskelige gjester. I det hele tatt en veldig (?) vanlig arbeidssituasjon!

Bø vant med hårfin margin foran Pollenius som gjorde et par "fatale" feil, men juryen som bestod av presidentene i de fem nordiske landene med norske Robert Lie som hoveddommer, var unisone i sin dom: Bø er best.

Klar for seier
Selv er hun strålende fornøyd med resultatet: - Jeg hadde veldig lyst til å vinne denne gangen og forberedte meg godt. Etter at jeg kom til semifinalen og dermed ble en av de ti beste i EM i mai, bestemte jeg meg for å satse skikkelig foran nordisk. Men jeg var likevel veldig usikker etter de innledende rundene, og ble derfor lettere sjokkert, men selvsagt veldig glad for å bli plukket ut som finalist.

Neste viktige internasjonale sommelierkonkurranse er VM i 2010. Ser vi Bø på pallen der?

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her