Nordisk nedtur

I årets kaffeverdensmesterskap ble det ingen medaljer til de nordiske deltakerne.

For første gang i mesterskapenes 10-årige historie måtte de nordiske deltagerne reise hjem fra de fem disiplinene i Kaffe-VM helt medaljeløse. Det nærmeste de kom var en fjerdeplass til Danmark i klassen "Coffee in Good Spirits". Bortsett fra det var det tynt.

For Norges vedkommende måtte man nok adskillig lengre ned på resultatlisene for å finne kjente navn. Nå skal det nok sies at konkurransen er blitt betydelig skarpere både i kvantitet og kvalitet ettersom tiden har gått.

Forbereder neste VM
Totalt sett var det i år ca 140 deltakere fra 60 land, som står i kontrast til de 13 som deltok første gang i Monte Carlo for 10 år siden. Da og etter den tid har det alltid vært nordboere på medaljeplasser i de fleste disipliner, fram til i år. Nå kan vi for så vidt forsøke å skryte på oss Martha Piigli fra Estland, vinneren i Coffee in Good Spirits, som nordboer, men det holder vel ikke helt.

For Norge endte det vel det vi kan kalle "midt i haugen" med to 15. plasser og en 17. plass som beste prestasjoner, men allerede nå er forberedelsene i gang for å oppnå bedre resultater i mesterskapene i juni i London 2010. Der blir nok konkurransen enda skarpere idet man forventer minst 200 deltakere fra alle verdens hjørner.

England best
Nok en bekreftelse på at hegemoniet har forskjøvet seg, fikk vi i konkurransen om beste nasjon. Det er altså nasjonen som oppnår høyeste skår når resultatene fra alle fem øvelsene legges sammen: Barista kunst. Cup Tasting. Latte Art. Coffee in Good Spirits og Cezve/Ibrik (Tyrkisk/Gresk kaffe).

Tidligere har både Island og senest Danmark kunne smykke seg med tittelen som verdens beste kaffenasjon, men i år ble England vinner, dog tett fulgt helt inn til mål av Sør-Korea og Belgia. Litt av et paradoks siden det I de to første i all hovedsak drikkes pulverkaffe av tvilsom kvalitet, mens Belgia nok er mest kjent for drikkevarer av helt andre kalibre. Men vi får håpe at topp avler bredde. Det er jo det som er hensikten med mesterskapene.

Et videosammendrag av konkurransene finner du på www.scae.com

Foto: Charles Prager

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen