Nordmenn kjøper vinhus i Piemonte

Skal løfte gammel nebbiolo-stolthet til gamle høyder.

Langfredag kjøpte en gruppe nordmenn og italienere vinhuset Nervi i landsbyen Gattinara i det nordlige Piemonte.

Initiativtaker til kjøpet er vinentusiast Erling Astrup. Med seg på laget har han Luca de Marchi, Christopher Moestue, Bjørn Wicklund, Karl Skjelbred og Daniele Dinoia.

Nervi ble grunnlagt i 1906 og var frem til sekstitallet blant Italias mest anerkjente nebbioloprodusenter. Nå skal vinhuset Nervi, så vel som distriktet Gattinara, bringes tilbake til fordums storhet, sier kjøpergruppen i en pressemelding.

- Vi er glade og stolte av å ha fått muligheten til å overta Nervi. Vi ønsker å tilby klassiske og stedstypiske viner, og vil utfordre den noe syrlige, tanninske og rustikke stilen vi ofte finner i Gattinara. Våre vinmarker kan gi viner med eleganse og finesse, sier Christopher Moestue. Han vil importere resultatene av investeringen til Norge.

Vinmaker Luca de Marchi er kjent fra det toscanske vinhuset Isole e Olena. I cirka ti år har han drevet Proprietá Sperino i Gattinaras nabodistrikt, Lessona.

Christopher Moestue er importør av familien de Marchis viner til Norge gjennom sitt selskap Moestue Grape Selections. Han eier også vinmarker i Rhône og Burgund. Sammen går de nå løs på arbeidet med Azienda Vitivinicola Nervi.

Gattinara er fra gammelt av kjent som den fremste appellasjonen i nord-Piemonte, og nøt tidligere like stor anseelse som Barolo og Barbaresco. Nervi stod for en produksjon på 500 000 flasker i året. I etterkrigstiden mistet Gattinara arbeidskraft til industrien i nærliggende Milano og Torino, og vinmarker ble lagt brakk. Tildelingen av DOCG-status i 1990 markerte begynnelsen på en kvalitetsreform og bidro til et løft av distriktet Gattinara.

- I dag dyrker Nervi 24 hektar med nebbiolo. Nye Nervis filosofi er å sørge or at kvaliteten i kjerneproduktet Gattinara DOCG får høyeste prioritet.

- Gattinara DOCG, lanseres i september i årgang 2004. Vi har også store forventninger til Nervis fremste vinmark, Molsino. Dette er Gattinaras eldste og mest renommerte cru. I tillegg skal den noe forglemte og litt kjøligere vinmarken Valferana skal også trekkes frem i lyset igjen, sier Moestue.

Enkeltvinmarksvinene vil bli produsert i begrensede mengder, og cru-betegnelsen vil ifølge de nye eierne kun bli brukt brukes for viner av spesiell kvalitet.

- Vi vil imidlertid også satse på den enkleste vinen fra Nervi - Spanna, etter den lokale betegnelsen for nebbiolodruen - som en honnør til distriktets tradisjon og historie.

Til sammen forventes eierne en årlig produksjon på 120.000 flasker.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen