Nordmenn kjøper vinhus i Piemonte

Skal løfte gammel nebbiolo-stolthet til gamle høyder.
27 April 2011 - 13:02

Langfredag kjøpte en gruppe nordmenn og italienere vinhuset Nervi i landsbyen Gattinara i det nordlige Piemonte.

Initiativtaker til kjøpet er vinentusiast Erling Astrup. Med seg på laget har han Luca de Marchi, Christopher Moestue, Bjørn Wicklund, Karl Skjelbred og Daniele Dinoia.

Nervi ble grunnlagt i 1906 og var frem til sekstitallet blant Italias mest anerkjente nebbioloprodusenter. Nå skal vinhuset Nervi, så vel som distriktet Gattinara, bringes tilbake til fordums storhet, sier kjøpergruppen i en pressemelding.

- Vi er glade og stolte av å ha fått muligheten til å overta Nervi. Vi ønsker å tilby klassiske og stedstypiske viner, og vil utfordre den noe syrlige, tanninske og rustikke stilen vi ofte finner i Gattinara. Våre vinmarker kan gi viner med eleganse og finesse, sier Christopher Moestue. Han vil importere resultatene av investeringen til Norge.

Vinmaker Luca de Marchi er kjent fra det toscanske vinhuset Isole e Olena. I cirka ti år har han drevet Proprietá Sperino i Gattinaras nabodistrikt, Lessona.

Christopher Moestue er importør av familien de Marchis viner til Norge gjennom sitt selskap Moestue Grape Selections. Han eier også vinmarker i Rhône og Burgund. Sammen går de nå løs på arbeidet med Azienda Vitivinicola Nervi.

Gattinara er fra gammelt av kjent som den fremste appellasjonen i nord-Piemonte, og nøt tidligere like stor anseelse som Barolo og Barbaresco. Nervi stod for en produksjon på 500 000 flasker i året. I etterkrigstiden mistet Gattinara arbeidskraft til industrien i nærliggende Milano og Torino, og vinmarker ble lagt brakk. Tildelingen av DOCG-status i 1990 markerte begynnelsen på en kvalitetsreform og bidro til et løft av distriktet Gattinara.

- I dag dyrker Nervi 24 hektar med nebbiolo. Nye Nervis filosofi er å sørge or at kvaliteten i kjerneproduktet Gattinara DOCG får høyeste prioritet.

- Gattinara DOCG, lanseres i september i årgang 2004. Vi har også store forventninger til Nervis fremste vinmark, Molsino. Dette er Gattinaras eldste og mest renommerte cru. I tillegg skal den noe forglemte og litt kjøligere vinmarken Valferana skal også trekkes frem i lyset igjen, sier Moestue.

Enkeltvinmarksvinene vil bli produsert i begrensede mengder, og cru-betegnelsen vil ifølge de nye eierne kun bli brukt brukes for viner av spesiell kvalitet.

- Vi vil imidlertid også satse på den enkleste vinen fra Nervi - Spanna, etter den lokale betegnelsen for nebbiolodruen - som en honnør til distriktets tradisjon og historie.

Til sammen forventes eierne en årlig produksjon på 120.000 flasker.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette kan bli din nye favorittsalat
Dagens rett

Dette kan bli din nye favorittsalat

Lag ekstra stor porsjon av denne middagssalaten, for den smaker like godt senere på kvelden. Sjekk den raske oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her