Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.
06 Mai 2024 - 16:30

Danmark er det dyreste stedet i verden å nyte en Michelin-meny målt i dollar. Der er medianprisen for en slik meny 324 USD, og den er ikke uventet København som drar opp snittet med 443 USD.

Island ligger på 248 USD og Sverige på 228 USD.

I Norge er medianprisen 204 USD. Det betyr at du kan spise både dyrere og rimeligere Michelin-menyer i Norge – men i internasjonal, europeisk og ikke minst skandinavisk sammenheng er norske priser gunstige. Dette bør med andre ord brukes aktivt av reiselivsinstitusjoner for å tiltrekke seg foodies og andre turister som søker noe annet enn Holmenkollbakken og rene naturopplevelser.

Aller rimeligst i verden blant land og kontinenter som har minst tre Michelin-restauranter er Vietnam med 130 USD. Malta, Hellas og Belgia er Europas rimeligste med priser på 133, 140 og 144 USD.

Og de rimeligste byene i Europa er Montpellier, Bordeaux, Dijon, Lyon, Toulouse, Dublin og Athen som ligger mellom 128 og 144 USD.

michelin-prices-global-map-usd-final-1.jpg [551.42 KB]

Chef's Pencil som er et internasjonalt matmagasin som dekker gastronomiske trender, beregnet at for hver stjerne må du betale 100 USD ekstra. Medianprisen globalt for en stjerne er 165 USD, for to 256 USD og for tre 356 USD.

Norges eneste trestjerner, Maaemo ligger nå på 4800 NOK, som nå tilsvarer 444 USD. Maaemo er derfor blant restaurantene som drar opp gjennomsnittet, også for Norge som sådan. Det samme gjelder for RE-NAA som tilbyr sin meny for 3600 NOK eller 333 USD.

Norge enstjerners restauranter ligger på tusenlappen mindre for sine dyreste alternativer, som Kontrast Oslo og Fagn Trondheim med 2450 NOK hver seg og Speilsalen på 2600 NOK.

Ett unntak blant enstjernerne er Sabi Omakase Oslo på 3250 NOK. Savage og  Statholdergaarden i Oslo samt Lysverket i Bergen befinner seg i det midtre sjiktet med 2250 NOK, 2195 og 2040, mens Mon Oncle i Oslo, k2 i Stavanger og Hyde i Oslo tilbyr Norges rimeligste Michelin-meny til henholdsvis 1600, 1300 og 1250 NOK.

Antall serveringer varierer naturligvis fra restaurant til restaurant. 

Til sammen har Norge 21 restauranter nå (pr 27. mai 2024) med en eller flere stjerner, fra Under lengst i sør til Speilsalen i Trondheim.

Og med tanke på alle restaurantene som har Michelin-nivå, men ingen stjerne, og dermed som oftest enda gunstigere priser, passer det med en liten omskrivning: «det er deilig å være matglad i Norge».

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her