Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.
06 Mai 2024 - 15:30

Danmark er det dyreste stedet i verden å nyte en Michelin-meny målt i dollar. Der er medianprisen for en slik meny 324 USD, og den er ikke uventet København som drar opp snittet med 443 USD.

Island ligger på 248 USD og Sverige på 228 USD.

I Norge er medianprisen 204 USD. Det betyr at du kan spise både dyrere og rimeligere Michelin-menyer i Norge – men i internasjonal, europeisk og ikke minst skandinavisk sammenheng er norske priser gunstige. Dette bør med andre ord brukes aktivt av reiselivsinstitusjoner for å tiltrekke seg foodies og andre turister som søker noe annet enn Holmenkollbakken og rene naturopplevelser.

Aller rimeligst i verden blant land og kontinenter som har minst tre Michelin-restauranter er Vietnam med 130 USD. Malta, Hellas og Belgia er Europas rimeligste med priser på 133, 140 og 144 USD.

Og de rimeligste byene i Europa er Montpellier, Bordeaux, Dijon, Lyon, Toulouse, Dublin og Athen som ligger mellom 128 og 144 USD.

michelin-prices-global-map-usd-final-1.jpg [551.42 KB]

Chef's Pencil som er et internasjonalt matmagasin som dekker gastronomiske trender, beregnet at for hver stjerne må du betale 100 USD ekstra. Medianprisen globalt for en stjerne er 165 USD, for to 256 USD og for tre 356 USD.

Norges eneste trestjerner, Maaemo ligger nå på 4800 NOK, som nå tilsvarer 444 USD. Maaemo er derfor blant restaurantene som drar opp gjennomsnittet, også for Norge som sådan. Det samme gjelder for RE-NAA som tilbyr sin meny for 3600 NOK eller 333 USD.

Norge enstjerners restauranter ligger på tusenlappen mindre for sine dyreste alternativer, som Kontrast Oslo og Fagn Trondheim med 2450 NOK hver seg og Speilsalen på 2600 NOK.

Ett unntak blant enstjernerne er Sabi Omakase Oslo på 3250 NOK. Savage og  Statholdergaarden i Oslo samt Lysverket i Bergen befinner seg i det midtre sjiktet med 2250 NOK, 2195 og 2040, mens Mon Oncle i Oslo, k2 i Stavanger og Hyde i Oslo tilbyr Norges rimeligste Michelin-meny til henholdsvis 1600, 1300 og 1250 NOK.

Antall serveringer varierer naturligvis fra restaurant til restaurant. 

Til sammen har Norge 21 restauranter nå (pr 27. mai 2024) med en eller flere stjerner, fra Under lengst i sør til Speilsalen i Trondheim.

Og med tanke på alle restaurantene som har Michelin-nivå, men ingen stjerne, og dermed som oftest enda gunstigere priser, passer det med en liten omskrivning: «det er deilig å være matglad i Norge».

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her