Norge nest best i verden

Endelig har Norge bevist noe i østers-VM som gikk sist helg i Galway i Irland ved å bli nummer to, og det med svenske Ola Nilsson. Selv om gull også gikk til Sverige, smaker et norsk sølv svært så godt. I hvert fall når du har 13 nasjoner bak deg.

Ola Nilsson som ble norgesmester for andre gang i år, er nå også nærmere verdenstoppen enn noen annen norgesmester før han. Med en totaltid på 4.02 etter å ha åpnet 30 østers på en nærmest prikkfri måte var veien til seierspallen ryddet. Men Sveriges Dieter Bernhard var så utrolig mye raskere. Men ikke like rask som fjorårets verdensmester Canada som ble konkurransens raskeste.

Svært mange av deltakerne i VM-finalen har representert landet sitt mange ganger før. Svenske Bernhard var med for tiende gang i år. Og canadieren er også en erfaren VM-deltaker. For Nilsson var dette andre gang, så derfor bør Norge ha store muligheter de kommende mesterskap. Ansvarlig for NM i østersåpning er Apéritif og neste års uttaking blir trolig i mai måned.

Ola Nilsson innehar for øvrig den uoffisielle norgesrekorden på 2 minutter 2 sekunder som alle som har åpnet østers før vil beskrive som lynraskt. Som kjent er det ikke på langt nær hurtighet alene som teller. Østersene som er av typen edulis (flatøsters) skal være perfekt åpnet, uten skall og andre uvelkomne elementer, kjøttet skal være løsner fra muskelen og østersene skal arrangeres som om de skulle bli servert til betalende restaurantgjester.

Akkurat dette forholdet behersker Ola Nilsson med arbeidsadresse Bagatelle til fulle. Forholdene under den 49. østersfestivalen i Galway på Irlands vestkyst som er ramme for verdensmesterskapet, er imidlertid svært annerledes enn i Bygdøy Allé. En skikkelig folkefest som trekker tusenvis av besøkende hvor deltakerne mesker seg med østers og Guinness i tre hele dager ti ende.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen