Norge på konjakk-toppen

Nordmenn er i den absolutte verdenseliten når det gjelder forbruk av konjakk. Hver av oss drikker i gjennomsnitt 0,3 liter konjakk i året, mens svenskene bare drikker 0,06 liter. Men forskjellene er store fra fylke til fylke, med Finnmark på topp.
Redaksjonen
07 November 2002 - 01:00

Finnmark er altså det fylket der konjakk er aller mest populært Her drakk hver innbygger i fjor i gjennomsnitt 0,8 liter av den edle drikken. På andre plass ligger Troms, med 0,7 liter per innbygger, mens Nordland innehar tredjeplassen med 0,6 liter.

I Agderfylkene drikkes det desidert minst konjakk, bare 0,1 liter per innbygger i året. Heller ikke østfoldinger eller telemarkinger utmerker seg som konjakkelskere. Her konsumeres det mindre enn 0,2 liter per innbygger årlig.

- Generelt kan vi si at det drikkes mer konjakk jo lenger nord i landet vi kommer, sier rådgiver Jens Nordahl i Vinmonopolet, som ikke har noen god forklaring på fenomenet. - Kanskje har det med kulde og mørketid å gjøre, sier han.

Tradisjon
Norges klart mest populære konjakkmerke er Bache-Gabrielsen 3 kors. Marketingsjef Birgir Gudjonsson hos importøren Haugen-Gruppen, opplyser at svært få folkeslag har den samme hangen til konjakk som nordmenn.

- I Norge ser vi en dreining av konsumet i retning av dyrere kvalitetsbrennevin. De rimeligere druebrennevinene taper markedsandeler, mens finere sorter vinner terreng. Norge er nå i aller øverste sjikt når det gjelder konsum av konjakk per innbygger. Heller ikke konjakkens hjemland, Frankrike, gir oss konkurranse, sier Gudjonsson. Han mener nordmenns konjakkvaner har gamle røtter.

- Handelsrutene mellom Norge og Frankrike var viktige. Norske skip lastet med fisk og salt gikk ofte til havneområdene i nærheten av distriktet Cognac, og tok med seg edle dråper hjem igjen, sier Gudjonsson. - Det er nok heller ikke uten betydning at flere nordmenn i sin tid slo seg ned i Cognac og startet egne konjakkhus. Norge var fra første stund et viktig marked for disse norske pionerene, sier han.

Populær "norsk" konjakk
En av dem var Christian Bache-Gabrielsen fra Holmestrand, som startet sin bedrift i 1905. Hans forretningspartner, Peter Rustad, var også norsk. Sammen kjøpte de cognachuset Dupuy. De første flaskene kunne bare kjøpes på resept på apoteket, og konjakk skulle hjelpe mot en rekke lidelser og plager.

I fjor ble det solgt om lag 442 000 liter Bache-Gabrielsen 3 kors på Vinmonopolet. 3 kors er dermed det mest solgte brennevinet i Norge, uansett type. Hittil i år er det totalt solgt over 890 000 liter konjakk, og av dette var mer enn 250 000 liter Bache Gabrielsen 3 kors. Da er salget på hoteller, restauranter og taxfreeutsalg ikke regnet med.

- Nå venter vi på julesalget, som erfaringsmessig utgjør en stor del av det totale salget, sier Gudjonsson.

Kilde: Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her