Norge på konjakk-toppen

Nordmenn er i den absolutte verdenseliten når det gjelder forbruk av konjakk. Hver av oss drikker i gjennomsnitt 0,3 liter konjakk i året, mens svenskene bare drikker 0,06 liter. Men forskjellene er store fra fylke til fylke, med Finnmark på topp.

Finnmark er altså det fylket der konjakk er aller mest populært Her drakk hver innbygger i fjor i gjennomsnitt 0,8 liter av den edle drikken. På andre plass ligger Troms, med 0,7 liter per innbygger, mens Nordland innehar tredjeplassen med 0,6 liter.

I Agderfylkene drikkes det desidert minst konjakk, bare 0,1 liter per innbygger i året. Heller ikke østfoldinger eller telemarkinger utmerker seg som konjakkelskere. Her konsumeres det mindre enn 0,2 liter per innbygger årlig.

- Generelt kan vi si at det drikkes mer konjakk jo lenger nord i landet vi kommer, sier rådgiver Jens Nordahl i Vinmonopolet, som ikke har noen god forklaring på fenomenet. - Kanskje har det med kulde og mørketid å gjøre, sier han.

Tradisjon
Norges klart mest populære konjakkmerke er Bache-Gabrielsen 3 kors. Marketingsjef Birgir Gudjonsson hos importøren Haugen-Gruppen, opplyser at svært få folkeslag har den samme hangen til konjakk som nordmenn.

- I Norge ser vi en dreining av konsumet i retning av dyrere kvalitetsbrennevin. De rimeligere druebrennevinene taper markedsandeler, mens finere sorter vinner terreng. Norge er nå i aller øverste sjikt når det gjelder konsum av konjakk per innbygger. Heller ikke konjakkens hjemland, Frankrike, gir oss konkurranse, sier Gudjonsson. Han mener nordmenns konjakkvaner har gamle røtter.

- Handelsrutene mellom Norge og Frankrike var viktige. Norske skip lastet med fisk og salt gikk ofte til havneområdene i nærheten av distriktet Cognac, og tok med seg edle dråper hjem igjen, sier Gudjonsson. - Det er nok heller ikke uten betydning at flere nordmenn i sin tid slo seg ned i Cognac og startet egne konjakkhus. Norge var fra første stund et viktig marked for disse norske pionerene, sier han.

Populær "norsk" konjakk
En av dem var Christian Bache-Gabrielsen fra Holmestrand, som startet sin bedrift i 1905. Hans forretningspartner, Peter Rustad, var også norsk. Sammen kjøpte de cognachuset Dupuy. De første flaskene kunne bare kjøpes på resept på apoteket, og konjakk skulle hjelpe mot en rekke lidelser og plager.

I fjor ble det solgt om lag 442 000 liter Bache-Gabrielsen 3 kors på Vinmonopolet. 3 kors er dermed det mest solgte brennevinet i Norge, uansett type. Hittil i år er det totalt solgt over 890 000 liter konjakk, og av dette var mer enn 250 000 liter Bache Gabrielsen 3 kors. Da er salget på hoteller, restauranter og taxfreeutsalg ikke regnet med.

- Nå venter vi på julesalget, som erfaringsmessig utgjør en stor del av det totale salget, sier Gudjonsson.

Kilde: Newswire

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen