Norge på konjakk-toppen

Nordmenn er i den absolutte verdenseliten når det gjelder forbruk av konjakk. Hver av oss drikker i gjennomsnitt 0,3 liter konjakk i året, mens svenskene bare drikker 0,06 liter. Men forskjellene er store fra fylke til fylke, med Finnmark på topp.
Redaksjonen
07 November 2002 - 01:00

Finnmark er altså det fylket der konjakk er aller mest populært Her drakk hver innbygger i fjor i gjennomsnitt 0,8 liter av den edle drikken. På andre plass ligger Troms, med 0,7 liter per innbygger, mens Nordland innehar tredjeplassen med 0,6 liter.

I Agderfylkene drikkes det desidert minst konjakk, bare 0,1 liter per innbygger i året. Heller ikke østfoldinger eller telemarkinger utmerker seg som konjakkelskere. Her konsumeres det mindre enn 0,2 liter per innbygger årlig.

- Generelt kan vi si at det drikkes mer konjakk jo lenger nord i landet vi kommer, sier rådgiver Jens Nordahl i Vinmonopolet, som ikke har noen god forklaring på fenomenet. - Kanskje har det med kulde og mørketid å gjøre, sier han.

Tradisjon
Norges klart mest populære konjakkmerke er Bache-Gabrielsen 3 kors. Marketingsjef Birgir Gudjonsson hos importøren Haugen-Gruppen, opplyser at svært få folkeslag har den samme hangen til konjakk som nordmenn.

- I Norge ser vi en dreining av konsumet i retning av dyrere kvalitetsbrennevin. De rimeligere druebrennevinene taper markedsandeler, mens finere sorter vinner terreng. Norge er nå i aller øverste sjikt når det gjelder konsum av konjakk per innbygger. Heller ikke konjakkens hjemland, Frankrike, gir oss konkurranse, sier Gudjonsson. Han mener nordmenns konjakkvaner har gamle røtter.

- Handelsrutene mellom Norge og Frankrike var viktige. Norske skip lastet med fisk og salt gikk ofte til havneområdene i nærheten av distriktet Cognac, og tok med seg edle dråper hjem igjen, sier Gudjonsson. - Det er nok heller ikke uten betydning at flere nordmenn i sin tid slo seg ned i Cognac og startet egne konjakkhus. Norge var fra første stund et viktig marked for disse norske pionerene, sier han.

Populær "norsk" konjakk
En av dem var Christian Bache-Gabrielsen fra Holmestrand, som startet sin bedrift i 1905. Hans forretningspartner, Peter Rustad, var også norsk. Sammen kjøpte de cognachuset Dupuy. De første flaskene kunne bare kjøpes på resept på apoteket, og konjakk skulle hjelpe mot en rekke lidelser og plager.

I fjor ble det solgt om lag 442 000 liter Bache-Gabrielsen 3 kors på Vinmonopolet. 3 kors er dermed det mest solgte brennevinet i Norge, uansett type. Hittil i år er det totalt solgt over 890 000 liter konjakk, og av dette var mer enn 250 000 liter Bache Gabrielsen 3 kors. Da er salget på hoteller, restauranter og taxfreeutsalg ikke regnet med.

- Nå venter vi på julesalget, som erfaringsmessig utgjør en stor del av det totale salget, sier Gudjonsson.

Kilde: Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her