Norge på konjakk-toppen

Nordmenn er i den absolutte verdenseliten når det gjelder forbruk av konjakk. Hver av oss drikker i gjennomsnitt 0,3 liter konjakk i året, mens svenskene bare drikker 0,06 liter. Men forskjellene er store fra fylke til fylke, med Finnmark på topp.
Redaksjonen
07 November 2002 - 02:00

Finnmark er altså det fylket der konjakk er aller mest populært Her drakk hver innbygger i fjor i gjennomsnitt 0,8 liter av den edle drikken. På andre plass ligger Troms, med 0,7 liter per innbygger, mens Nordland innehar tredjeplassen med 0,6 liter.

I Agderfylkene drikkes det desidert minst konjakk, bare 0,1 liter per innbygger i året. Heller ikke østfoldinger eller telemarkinger utmerker seg som konjakkelskere. Her konsumeres det mindre enn 0,2 liter per innbygger årlig.

- Generelt kan vi si at det drikkes mer konjakk jo lenger nord i landet vi kommer, sier rådgiver Jens Nordahl i Vinmonopolet, som ikke har noen god forklaring på fenomenet. - Kanskje har det med kulde og mørketid å gjøre, sier han.

Tradisjon
Norges klart mest populære konjakkmerke er Bache-Gabrielsen 3 kors. Marketingsjef Birgir Gudjonsson hos importøren Haugen-Gruppen, opplyser at svært få folkeslag har den samme hangen til konjakk som nordmenn.

- I Norge ser vi en dreining av konsumet i retning av dyrere kvalitetsbrennevin. De rimeligere druebrennevinene taper markedsandeler, mens finere sorter vinner terreng. Norge er nå i aller øverste sjikt når det gjelder konsum av konjakk per innbygger. Heller ikke konjakkens hjemland, Frankrike, gir oss konkurranse, sier Gudjonsson. Han mener nordmenns konjakkvaner har gamle røtter.

- Handelsrutene mellom Norge og Frankrike var viktige. Norske skip lastet med fisk og salt gikk ofte til havneområdene i nærheten av distriktet Cognac, og tok med seg edle dråper hjem igjen, sier Gudjonsson. - Det er nok heller ikke uten betydning at flere nordmenn i sin tid slo seg ned i Cognac og startet egne konjakkhus. Norge var fra første stund et viktig marked for disse norske pionerene, sier han.

Populær "norsk" konjakk
En av dem var Christian Bache-Gabrielsen fra Holmestrand, som startet sin bedrift i 1905. Hans forretningspartner, Peter Rustad, var også norsk. Sammen kjøpte de cognachuset Dupuy. De første flaskene kunne bare kjøpes på resept på apoteket, og konjakk skulle hjelpe mot en rekke lidelser og plager.

I fjor ble det solgt om lag 442 000 liter Bache-Gabrielsen 3 kors på Vinmonopolet. 3 kors er dermed det mest solgte brennevinet i Norge, uansett type. Hittil i år er det totalt solgt over 890 000 liter konjakk, og av dette var mer enn 250 000 liter Bache Gabrielsen 3 kors. Da er salget på hoteller, restauranter og taxfreeutsalg ikke regnet med.

- Nå venter vi på julesalget, som erfaringsmessig utgjør en stor del av det totale salget, sier Gudjonsson.

Kilde: Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her