Norges beste eplemost kåret

Discovery er eplesorten som gjør seg best, både i rene eplemoster og i blandinger.

Dette røde runde eplet som er blitt mer og mer vanlig innen norsk epledyrking gir en most med mer eller mindre intens rosafarge. I tillegg til god sødme og syre. Epleblomstens Discovery-most måtte imidlertid dele topplasseringen med Rindes Åkerø-most, i kategorien rene eplemoster i konkurransen Årets Beste Eplemost. Kåringen fant sted under den femte Norsk Eplefest på Gvarv den 25. september. Både disse to mostene og den som kom på tredjeplass, Eplemost frå Sogn av typen Discovery, er laget av økologisk dyrkete epler.

Rene og gode smaker
Noe som gledet juryleder Ane Hansdatter Kismul, politisk rådgiver i Landbruks- og matdepartementet, stort. Med seg i juryen hadde hun Aase E. Jacobsen, ansv. redaktør i Apéritif, og Elisabeth Rett fra SeljordVin.

- Vinnerne kjennetegnes av svært rene og gode smaker, tilnærmet perfekt balanse mellom syre og sødme og veldig god fylde, sier Jacobsen som anbefaler den rosa Discovery-mosten som et veldig godt alkoholfritt alternativ til aperitiff eller rosévin. Den fungerer også veldig godt i drinker på grunn av den delikate rosafargen. Åkerø-mosten har en fylde som gjør at den uten problem erstatter rødvin i et måltid.

Rent bord
I kategorien blandingsmost tok Karine Nybøle og Anders Høibøs Eventyrmoster de to første plassene med henholdsvis Katja og Discovery og Carroll og Discovery. Tredjeplassen gikk til Sagamost av Katinka, Sunrise og Delcorf fra Sagaplant.

Blandingsmostene oppnådde generelt litt lavere skår enn de rene mostene, men også denne klassen karakteriseres av gjennomgående høy kvalitet.

Premien er i tillegg til heder og ære tilbud om å levere til Arne Brimis Vianvang for vinnerne.

Telemark gjorde nesten rent bord på hjemmebane i denne konkurransen som samlet i alt 26 moster fordelt på 13 produsenter fra Telemark, Buskerud og Sogn. Ingen moster fra Hardanger deltok i årets kåring som er den andre i sitt slag. Alle mostene ble smakt blindt og i sine respektive kategorier. Alle mostene som deltok er pasteuriserte, men ufiltrerte, og kunne komme fra så vel fjorårets som årets avling.

Les mer her: www.eplefest.no

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen