Norges beste juleprodukter kåret

Det var uhyre tett i teten, men etter omdømming ble dommerne til slutt enige: Julas beste pinnekjøtt er eldhusrøkt og lages av Gilde.
Redaksjonen
18 November 2005 - 16:49

Det var to produsenter som satt igjen med den høyest oppnåelige poengsummen etter at et strengt dommerpanel hadde smakt seg gjennom 29 ulike typer pinnekjøtt under NM i juleprodukter. Gildes eldhusrøkte pinnekjøtt og en eldhusrøkt variant fra Johs. Lundal & Sønner i Etne i Hardanger fikk 40 poeng hver, og omdømming måtte til. Til slutt ble 11 stappmette dommere enige: Årets norgesmestertittel går til Gilde.

- Dette er rett og slett et strålende pinnekjøtt, og det var ingenting å trekke for. Her er det god kjøttfylde og perfekt salt- og røyksmak. Men også pinnekjøttet fra Vestlandet var utrolig bra, og det var nesten så vi burde delt ut to NM-titler, sier overdommer Tore Teigen.

NM i julemat arrangeres i år for første gang, og Teigen er overveldet over antall påmeldte produkter. NM-vinnere kåres i klassene pinnekjøtt, julepølse, sylte og lammerull, og dommerne vurderte både utseende, smak, lukt, konsistens og tekstur på hvert enkelt produkt nøye. Til sammen var det påmeldt 29 ulike pinnekjøtt, 27 julepølser, 23 lammeruller og 26 sylter.

Pølse og pålegg
Den beste julepølsa lages i år av Finsbråten på Eidsvoll, mens Bjorli Fjellmat ble norgesmester med sin lammerull av høyfjellslam. Den beste sylta håndlages av Pers Kjøkken i Sandefjord.

Ved siden av norgesmesterne, fikk en rekke produkter gull-, sølv- og bronsemedaljer. 39 poeng eller mer gir gull, over 37 poeng gir sølv, mens du trenger 36 poeng for å få bronse.

- Alle produktene som får medalje er selvsagt veldig, veldig gode, sier Teigen, som særlig mener nivået på julepølse og pinnekjøtt var svært høyt i år. Hele seks ulike pinnekjøttvarianter fikk gullmedalje, mens fem forskjellige julepølser heretter kan smykke seg med gull.

Viktig konkurranse
Det er Kjøttbransjens Landsforbund (KLF) som står som arrangør av NM i julemat, i samarbeid med Opplysningskontoret for kjøtt. Assisterende direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen i KLF mener bransjen trenger en slik konkurranse for å sikre kvalitet og produktutvikling.

- Bedømmingen er viktig for forbrukerne, en slik konkurranse gjør det lettere for folk å orientere seg i vrimmelen av ulike produkter. Vi vet dessuten av erfaring at en NM-tittel eller gullmedalje kan ha stor betydning for salget av et produkt. Dermed blir en slik konkurranse viktig for produsentene også, sier Juul-Hansen.

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her